Следва

Топ-местата в София за ЧНГ: Rose

Най-вкусните ресторанти на София. Днес обядваме в: ЩАСТЛИВЕЦА

Ако имаше книга на име „Да хапнеш вкусно в София”, то тя със сигурност щеше да надмине „1001 нощ” по приказност и пъстрота...

All About Life преди 9 години

Ако имаше книга на име „Да хапнеш вкусно в София”, то тя със сигурност щеше да надмине „1001 нощ” по приказност и пъстрота. И това е толкова прекрасно. 

Любимият ни град е приютил стотици ароматни дестинации, за всяко небце, всяка степен на изисканост и всеки моментен каприз. Естетически облечени в от интересни по-интересни интериорни решения и подчинени на все по-прекрасната столична вибрация като европейски град от най-висок порядък, те радват окото и всички останали сетива, докато ги избираме за обяд, вечеря, леко хапване, коктейл или каквото пожелаем в определен момент от така приятното си софийско обитаване. В картата на вкусното "живеене" в града добрите избори са стотици, като някои, съвсем естествено, са по-добри от други. Кулинарната вселена на София е Вселена в буквалния смисъл, в която обаче има място за всяка красива, вкусна и спретната гостилница, направена с любов.

В новата ни поредица, напоена с безброй благоухания и аромат на червено вино, ще ви заведем в любимите ни местенца за обяд, вечеря, закуска, бързо хапване на крак, мъничко сладичко с шотче еспресо, нещо италианско, нещо японско и какво ли още не, на което можем да се насладим, като ще минем както през новоизлюпените герои на кулинарната сцена на града, така и през легендарните вкусни утопии на територията на София. Условието за стройния ни избор - предлаганото да е добро. Много добро!





Тази седмица посвещаваме на Негово Величество Обядът, който е твърде важен, за да го игнорираме, та макар и понякога да сме притиснати от тиктакащия на стената.

Днешната ни понеделнишка дестинация е очарователно кокетна и притежава неповторим винтидж ореол. Гордо носи името „Щастливеца“ и определено има безпогрешен усет към детайла. Вече 17 години пише вълнуваща кулинарна история на територията на Велико Търново, а в София е съвсем отскоро, удобно настанен на територията на бившия бар „Хавана“, култуво заведение по времето на Живков.





И така, отбор от двечки от редакцията /да излезем всички е рядко удоволствие, дори по Коледа/ се отправяме с бодра крачка към бул. Витоша №27, където приветливо ни посреща китното „дантелено“ пространство на днешния ни обеден избраник.Още тихо и спокойно в уютната си празнота, но, дори и след придошлата вълна от копнеещи за майсторски вкуснотии столичани, мястото успява да запази домошарския си комфорт.



Вече сме се сгушили в едно от меките ъгълчета и, заобиколени от семейство изящен порцелан, аристократични текстури и какви ли не винтидж красоти, започваме да опознаваме менюто в компанията на по чаша вино, което предварително си поръчваме от свръхбогатата винена листа. Ред е на хапването, а големият избор приляга брилянтно на пищната атмосфера. Миксът от българска и интернационална кухня е впечатляващ, а творческите аранжименти на традиционни ястия звучат доста изкушаващо. След дълга чуденка, в крайна сметка се спираме на запечено сирене „Бри“ с филирани бадеми, гарнирано с рагу от горски плодове. Не можем да устоим и на запечената риба по средиземноморски с картофки, каперси, чери домати, мариновани маслини и лимонов дресиг, a пищната селекция от салати ще запазим за следващото си посещение.






С всяка следваща хапка мотото „от щастливи за щастливи хора“ ни звучи като най-голямата истина, защото, какво по-хубаво от това красотата и вдъхновението на един напълно обикновен ден да идват от наистина вкусната и качествена храна, особено когато е споделена.

Ароматни, крехки и много лекички, такива се оказаха изящните блюда пред нас, перфектни за един вълнуващ и енергизиращ обяд в сърцето на града. 

Но, както всички знаем, апетитът идва с яденето, а нашият упорито ни моли за нещо сладко. И, тъй като не искаме да се отпускаме съвсем, бързо решаваме да си поделим едно греховно нежно удоволствие, маскирано като парче чийзкейк с домашно сладко от круши, филирани бадеми и свежи листенца мента.

С което щастието е пълно, точно тук и сега, в „Щастливеца". Петдесет минути, но за цял ден!  
 


Щастливеца
адрес: бул. Витоша 27
телефон: 02 441 11 55
работно време: 11:00 - 01:00;
www.shtastliveca.com



 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.