Следва

Сам в града: Ивета Тодорова

50-те събития на 2014, след които София нe е същата

Градът е голям и животът в него е толкова динамичен, че събитията са повече от 50...

All About Life преди 9 години

Градът е голям и животът в него е толкова динамичен, че събитията са повече от 50. Много от тях възникват тук, но отекват в цялата държава. Затова е трудно да отделиш София от България и да изброиш само онова, което има значение единствено за столицата. За съжаление, най-важните събития, които преживяхме, са свързани с политиката. Само за една година отидохме два пъти на избори - за Еропейски парламент и нашенски такъв.

Три различни правителства ни управляваха, че и златна рибка да бяха хванали – за една година не биха смогнали да изредят само намеренията си, а камо ли и да ги изпълнят. Не ни подминаха природните стихии. Преживяхме земетресения, наводнения, градушки, аварии и като капак и банкова криза. Заля ни бежанска вълна. Все пак статистиката от изминалата година не е само тревога и отчаяние. Преживяхме и много културни и спортни събития, които ни заредиха с позитивни емоции и гордост.

Нашият град продължи да расте и да се развива, за да доказва своя девиз ”Расте, но не старее”. За София са писани много разкази и поезия. Все пак най-интересен поглед за онова, което познаваме и обичаме до болка, е погледът на новопристигналия. Той е не предубеден за смисъла и стойността на това, което коментира, искрен е, защото го вижда за първи път, и изказва мнението си първосигнално. Така че, ще илюстрираме 50-те събитията в София за 2014 г. с думите на един поет, видял любимия ни град преди 134 години .

„Щастлив съм и ази, прост провинциал,
че мога да тъпча столичната кал,
смрадът с чест да дишам и прахът да лапам
и сред булевара в локвите да цапам...”



сн. peopleofsofia.com

Януари:

1. Народният театър „ Иван Вазов” започна отбелязването на 110-годишен юбилей. Този символ на София е открит тържествено на 3 януари 1907 г. Тук са работили най-големите български творци – писатели, художници, режисьори, актьори. Ложата, в която е седял Вазов, е запазена и до днес и мястото му никога не се продава.


сн. П. Пoпов

2. Стартира мащабната реконструкция на една от основните входни артерии на София - „Ботевградско шосе”. С този ремонт стартираха и големите ремонти в целия град. Очаква се реконструкцията скоро да приключи


сн. Булфото

3. Разширението на Столичното метро към летището върви с пълна пара и вече е в доста напреднала фаза. Участъкът на подземната железница към аерогарата ще има 4 метростанции и е с дължина от 5 км. Строежът трябва да приключи до 25 април догодина.


© снимка: Sofia Photo Agency, архив

Февруари:

4. Реконструкцията на "Лъвов мост" започна през февруари и струва около 22 милиона лева. Кръстовището вече е на две нива и времето за преминаване се скъси наполовина.


снимка: Николай Неков

Март:

„... На стола се валят газети цял куп.
Между тях „Култура “, обляна със суп...”


5. През този сезон телевизиите демонстрираха раздвоение на личността. Докато един от силните играчи ТВ7 беше повлечен надолу след фалита на КТБ, БТВ и НОВА едновременно станаха лидери. Всяка телевизия заложи на различна пипълметрия и така си осигури лидерство. Двойният аршин в началото притесни рекламодателите, но скоро всички свикнаха със ситуацията и нещата си тръгнаха по старому. Големият губещ във войната за рейтинг си остана зрителят, от чието мнение никой не се интересува, и от екрана го заляха с огледални предавания и формати.


сн. bgtvneus

6. След краткия бум на родни сериали бързо дойде и техният залез. Оправданието на телевизиите е в недостига на средства. Родните медии отново напълниха ефирите си с турски и индийски сапунки и спряха кранчето на българските филмови продуценти, при това с такъв замах, че доста от успешните продуцентски къщи се оказаха на ръба на фалита. Много актьори и филмови екипи не получиха хонорарите си. Армия от квалифицирани телевизионни работници - оператори, осветители, режисьори, сценаристи и т.н., останаха без работа, с което и цената на труда им рязко падна.


сн. Dawn.com

Април:

7. София стана част от голямата платформа „Майстори на фотографията” с изложбата на 40 комерсиални и лични фотографии на световно известния Бен Ритър. Изложбата беше открита на 23 април и остана в София до 25 май.


сн. 24 chasa

Май:

8. Няколко софийски индустриални зони се превърнаха в атрактивно място за развлечение със Зона Култура фест. Фестивалът започна на 9 май и продължи до 8 юни.


сн. dnevnik.bg

9.Тази година празничната Нощ на музеите на 17 май представи изобилие от изложби, концерти, пърформънси и още куп събития за малки и големи под патронажа на Френския културен институт.


сн. Sofia Photo Agency, архив

10. Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси София навръх големия Празник на българската култура и писменост 24 май и ден преди евро изборите. В съвпадението на толкова много събития мистиците видяха сериозни съдбовни знаци.


сн. iNews.bg

11. На 25 май се проведоха избори за Европарламент. За първи път нито една социологическа агенция не даде вярна прогноза за резултатите на изборите за Европарламент.


сн. Dawn.com

12. 80 скулптури и 20 рисунки на Роден в изложбата "Метаморфози" видяха столичани от 30 май до средата на септември в Националната художествена галерия.


сн. Media cafe

Юни:

13. Една от най-популярните социално ангажирани музикални банди на нашето време – MASSIVE ATTACK изрази своята позиция чрез новия си аудио-визуален концерт. Неговата световна премиера се случи в София на 5 юни.


сн. Programata.bg

14. През юни столичани отново гледаха „Опера на площада”. Тази година бе представена операта „Борис Годунов” от Мусоргски. Постановката е дело на Пламен Карталов и се игра на площад ” Александър Невски”.


сн. ОББ

15. Още в края на юни се разнесоха слухове за фалит на няколко банки. Валутата в евро започна мистериозно да изчезва от чейндж бюрата. Ситуацията бе бързо овладяна и се оказа, че кризата засяга главно КТБ. Месеци наред вложителите очакваха развръзката и тя дойде през ноември - КТБ обяви фалит.


сн. Copyright © CROSS Agency Ltd

Юли:

16. Съвсем в началото на Юли, се случи и дългоочакваният Sofia Rocks 2014. Грандиозен, бездиханен и много по-различен от всеки друг път, фестивалът зарадва привържениците на по-тежката музика, които окупираха стадион "Академик", за да видят Mando Diao, The Offspring и носителя на Оскар Джаред Лето с групата му 30 Seconds to Mars.


сн. ViewSofia

17. В разгара на лятото на 8 юли страшна буря и невиждана градушка колкото яйце, помете София. Стихията взе човешка жертва. Незапомненото бедствие парализира столицата, изпочупи покриви, прозорци и дървета. Наводни сгради и улици.. Почти не остана незасегнат от бедствието гражданин. В следващите месеци хората похарчиха огромни суми от спестяванията си за поправка на покриви, стъкла на прозорци и щети по автомобилите.


сн. Svejo.net

18. За първи път София бе обиколена с електромобил. Малък, удобен, дружелюбен, той успя да отведе редакторите на ViewSofia, на точно 33 вдъхновяващи места, превръщайки разходката им до най-софийските дестинации в приключение, наситено с емоция, елегантност, индивидуалност и френски шик.


сн. ViewSofia

19. На 23 юли правителството на Пламен Орешарски подаде оставка.


сн. БТА

Август:

20. Петото издание на „София диша завладя града през четирите недели на месец август.


сн. openom.eu

21. На 6 август 2014 г. президентът Росен Плевнелиев назначи служебното правителство на Георги Близнашки, което да подготви предсрочни избори за 43-то Народно събрание.


сн. ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

22. Концертът на Андреа Бочели бе най-чаканото събитие на лятото и се състоя на 31 август. Поради огромния интерес първоначалната дата и място бяха сменени. За да може повече почитатели на Бочели да посетят концерта, той се проведе на стадион” Българска армия”.


сн. Георги Димитров / Vesti.bg

23. Едно от най-тъжните събития през тази година е раздялата с най-големия български съвременен класик - поет, писател и преводач Валери Петров. Той почина на 27 август. През последните години от живота си Валери Петров избягваше да дава интервюта, вместо това четеше стихове. Нека си припомним и ние красивите му думи: „... И както тече си на човека живота
между три неприятности и два анекдота,
изведнъж като някаква тържествуваща нота,
като гръм от небето, като експлозив, от който светът
става свеж и красив - Щастие! Щастие!
И нов, непознат,сякаш целият град
в това чудо невиждано взима участие,
и си казваш: - До днес как живял си ти без щастие, щастие!”



сн. БТА

24. На 28 август СЕМ цензурира „Видимо доволни" на Криско и Мария Илиева. „Тази песен вреди на моралното и психическо здраве на децата. Проблемът не е в неприличните думи. Много по-страшен е демонстрираният цинизъм в отношението към секса, когато сексът се свързва само с материални облаги“- заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов. Авторът и изпълнител на песента Криско отхвърли обвиненията, заявявайки, че „музиката не е възпитателен уред”.


сн. lentata.com

Септември:

"....Не! Не ще го бъде, рекох си в умът,
смешен да не бъдеш, стани кат светът!...”

25. София НЕ стана столица на културата. Инициативата „Европейска столица на културата” е сред най-престижните и популярни европейски културни събития, замислени с цел да допринесат за сближаването на европейските народи. На 5 септември 2014 г. за български град, който да се бори за званието „Европейска столица на културата”, бе избран Пловдив.


сн. holeinthedonut.com

26. На 10 септември приключи ремонтът на булевард " Цариградско шосе", който започна на 1 април. По време на строителните дейности бе извършена цялостна реконструкция, както на директното трасе, така и на два моста (при „Площад на авиацията” и бул. "Александър Малинов"), два пешеходни подлеза и един автомобилен.


сн. Svejo.net

27. Женският пазар след дълъг и мащабен ремонт предизвика различни отзиви още по време на реконструирането – от позитивните мнения на пазаруващи, които харесват идеята за неговото модернизиране, до отрицателните изказвания, които го сравниха с мол.


сн. stroitelstvo.info

28. На 28 септември в София се проведе Red Bull Soapbox. Идеята обедини хората с бензин в кръвта в еднодневна надпревара със самоделни колички. Всяка една от тях се задвижва само с творческия дух на участниците, от тяхната оригиналност и желание за състезание. В него те трябва да измислят и конструират свои собствени автомобили. Първа награда спечели проектът HIGHKARUS 120.


сн. Driver.bg

29. Капачки в действие е инициатива, която завладя столичани, а после и цялата страна. От тоновете събрана пластмаса за рециклиране ще бъдат подпомогнати децата в неравностойно положение.


сн. Враца прес

Октомври:

30. За трета поредна година най-добрите играчи в световния снукър се събраха в София за турнира "Виктория България оупън". На родна земя сили премериха големите играчи от топ 16. Турнирът спечели световният шампион от 2005г. Шон Мърфи,


сн. Victoria.AD

31. На 3 октомври електро-джаз-суинг бандата от Австрия Parov Stelar Band дойдоха за пети път в България и въпреки това заслужават мястото си сред най-значимите събития, защото човек наистина не може да им се насити! 


сн. ViewSofia

32. На 5 октомври се проведоха предсрочни парламентарни избори. Резултатът отново изненада социолозите. За първи път в новата история на България парламентарно представените партии са 8. На 7 ноември с подкрепата на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ бе избрано 91-то Правителство на България, оглавено от Бойко Борисов.


сн. manager.bg

33. На 12 октомври Кениецът Едуин Кипчумба спечели безапелационно 31-ото издание на Маратона на София с награден фонд 40 хиляди лева.


сн. temadaily.bg

34. Спектакълът “Хъшове” на Александър Морфов отбеляза 10 години театрален живот. Премиерата беше на 22 октомври 2004 година.


сн. glasove.bg

35. Гаранти Коза Турнирът на шампионките 2014 събра в София осем от най-изявените тенисистки в света на 28 октомври. Състезателки като Доминика Цибулкова, Андреа Петкович и най-добрата българска тенисистка - Цветана Пиронкова зарадваха българските фенове в шест поредни дни в специално обособения тенис корт в най-голямата зала в страната.


сн. БГНЕС

Ноември:

„..Скокнах, па отидох в склада европейски,
купих си нов накит – костюм чародейски,
редингот и ганти от най-добрий тон,
цилиндър и гети, и одеколон
и вземах под мишци тез вещи честити,
всичките прилежно във вестник увити…”

36. Строежът на молове в София по примера на филмовата фраза ”роднина - милиционер” почти е достигнал до „софиянец – мол”. На 6 ноември отвори врати най-новият - София Ринг Мол. Шопинг маниаците могат да открият в него над 400 марки, сто от които напълно нови за българския пазар.


сн. Press

37. На 6 ноември примата на българската естрада Лили Иванова подари на своите почитатели нова песен „Сърцето е чупливо”, нов албум и грандиозен концерт в зала 1 на НДК.


сн. youtube.com

38. На 7-ми ноември Вежди Рашидов, въпреки протестите на културните дейци, отново стана министър на културата.


сн. vesti.bg

39. За втори път се проведе Нощта на театрите. Символичното откриване на събитието се състоя на 15 ноември точно в 11.00 ч. в Народния театър „Иван Вазов” и Националната опера в София.


сн. frognews.bg

„...Вий ли сте? – Кой бяхте? – Как викаха вас?
Пардон! Не познах ви. – Додохте при нас? ...”

40. Беше напечатана новата Мулти култи карта на София. Тя е символ на обединяване на българите, емигрантите и бежанците около масата. На двуезичната карта има автентични чуждестранни и традиционни български ресторанти и магазини за хранителни стоки заедно с личните истории на собствениците им.


сн. Мулти култи

41. На 12 ноември световно известното сопрано Сара Брайтман вдигна четири пъти на крака зала "Арена Армеец". Освен с гласа си певицата впечатли публиката и с пищни сценични костюми.


сн. 24chasa.bg

„... И аз, беден странник, живущ в гняздо диво,
в улиците днеска крача боязливо.
Вай, какви промени! Аз мога едвам
моите знакоми пак да ги познам!....”


42. На 19 ноември в Брюксел София бе избрана за новата Столица на спорта за 2018 г.


сн. sportal.bg

43. В нощта на 20 ноември София изтръпна от новината, че в Военно медицинска академия е приет пациент със симптоми на Ебола. Рано сутринта на 21 ноември излязоха категоричните медицински резултати – зараза няма.


сн. iskamdaznam.com

44. За първи път в историята на НДК, Зала 1 бе превърната в ледена пързалка, на която държавният "Балет на лед" на Санкт Петербург представи спектаклите "Пепеляшка" по музика на Сергей Прокофиев и "Лешникотрошачката" от Чайковски. За създаването на ледената пързалка бяха използвани 3,5 тона кубчета лед.


сн. bnr.bg

Декември:

45. На 1-ви декември София бе обявена за новия „Град на киното" в мрежата на ЮНЕСКО - „Творчески градове”. Титлата се присъжда на градове, които разполагат с инфраструктура - студиа и салони, традиция в кинопроизводството и организирането на фестивали, както и съществено филмово наследство.


сн. Dawn.com

46. „Задругата на пръстените” посети София в нощта на 5 декември в зала „Арена Армеец”. Филмовият шедьовър бе озвучен от над 250 музиканти, сред тях и оркестърът на БНР, избран да изпълни на живо сложните музикални теми на Хауърд Шор.


сн. arenaarmeec.com

47. Слави Бинев оглави Парламентарната комисия по култура. Това назначение предизвика вълна от протести. За първи път в историята на България цялата трупа на Народния театър заяви, че ще подаде оставка, ако Бинев не подаде оставка. На 8-ми декември Бинев подаде оставка с думите: „ Пийте вино от черепа ми!”


сн. OFFTUBE

48. На 9-ти ноември в НДК бе открит 42-ят Софийски международен панаир на книгата. Над 200 издателства представиха своите книги. Акцент са 7 чуждестранни издателства и щандовете със скандинавска литература. 20 процента от бестселърите на Панаира на книгата са от български издатели.


сн. Димитър Кьосемарлиев

49. Мачовете на Лудогорец от Шампионската лига доведоха в София световни футболни легенди като Роналдо (Реал Мадрид), и Жерар (Ливърпул). Мачовете заредиха с адреналин феновете и им дадоха възможност да видят на живо звездни отбори на родна земя. Пак в София „Лудогорец” записа и първата си победа над „Базел” в Шампионска лига с 1:0. Пак тук записа и равенство с „Ливърпул” 2:2.


сн. Румен Генов

50. А накрая на годината и най-хубавото: През тази година се родиха 62 932 български деца. Най-много бебета проплакаха в София. Едно от тях се роди и в нашата редакция. Да е жив и здрав Самуил, който избра рождения ден на Левски, за да дойде на бял свят.


сн. morguefile.com

„... Де и как да свърша тоя вечен ден?...”

Ето такава видяхме София през 2014 г. А коментарът в стихове е на Иван Вазов от 1880 г. Май наистина градът ни расте, но не старее. Годината, която измина, не беше от най-спокойните, но, както се казва, най-тъмно е преди разсъмване. Колкото и тежка да е била една година, тя винаги завършва със светли празници и надежда за по- добро бъдеще.


View Sofia ви пожелава весела Коледа и щастлива Нова 2015 година!
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.