Следва

Илзе Крауфорд е почетен гост на Honour 2015

Витамини в алено. Или какви са ползите от червеното цвекло

Червеното цвекло е уникален зеленчук, притежаващ куп лечебни свойства. Интересното е, че полезните му свойства се запазват и при кулинарна обработка, и при продължително съхранение...

Life преди 9 години

Червеното цвекло е уникален зеленчук, притежаващ куп лечебни свойства. Интересното е, че полезните му свойства се запазват и при кулинарна обработка, и при продължително съхранение.

Цвеклото е богато на много важни хранителни вещества - витамини и микроелементи. Сред тях са желязо, цинк, калций, магнезий, фосфор, йод, калий, витамин А, витамин С, витамин Р и витамини от група В.



Освен това съдържа бетаин, който му придава червения цвят. Това витаминоподобно вещество участва в много метаболитни процеси в организма, а основната му функция е да намали нивото на токсичната аминокиселина хомоцистеин. Тя присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва и увеличава риска от редица заболявания. Бетаинът предпазва също мускулните клетки от разпад и подобрява работата на черния дроб и жлъчния мехур.



В цвекло се съдържа и рядко срещаният в други продукти витамин U, който притежава антиалергични свойства и подобрява работата на храносмилателните органи.

Наличието на такова количество хранителни вещества прави цвеклото незаменим продукт за тези, които искат да увеличат мускулната, мозъчната и половата си активност, да запазят здравето на сърдечно-съдовата и ендокринната система, да подобрят работата на стомаха и черния дроб, да се отърват от алергии.

С всичко това ползите от цвеклото не свършват. Както се вижда от многобройните изследвания, редовната консумация на цвекло помага на организма бързо да се справи с последиците от радиоактивно облъчване, да се отърве от тежките метали и дори да се бори с раковите клетки!

Полезно е не само цвеклото, но и неговият сок. За съжаление той няма много приятен вкус, но този проблем може да се реши, ако сокът от цвекло се смеси с някакъв друг сок, например от моркови или ябълки. Сокът от цвекло се усвоява най-добре леко затоплен, около половин час преди хранене. Необходимо е също така, преди консумация, сокът от цвекло да престои в продължение на два часа в хладилник. Това се прави, за да се изпарят от него летливите съединения, които могат да предизвикат гадене и слабост. Освен това, е необходимо да се започне с малки дози, които постепенно да се увеличават.

More Life

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 4 часа

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.