Следва

J:Kenzo се присъединява кам мащабното парти Get Darker Sofia

Половината от The Herbaliser в цяло интервю, или Jake Wherry искрено пред ViewSofia

20-ти март наближава, а с напредване на времето нараства и нетърпението ни да видим половината от британското хип-хоп, фънк и джаз дуо The Herbaliser отново у нас...

Music преди 9 години

20-ти март наближава, а с напредване на времето нараства и нетърпението ни да видим половината от британското хип-хоп, фънк и джаз дуо The Herbaliser отново у нас. След като миналата година английската формация направи незабравим първи концерт в Sofia Live Club, съвсем нормално ни се струва да искаме още от техния саунд! 

И ето, музикалните ни мечти се сбъдват, а Jake Wherry се завръща заедно с хип-хоп легендата Rodney P, за да подари на българските си фенове поредното уникално преживяване. Дни преди да ни се случи то обаче, се свързахме с него, за да разберем какво ново около The Herbaliser* и на какви честоти са момчетата съвсем в началото на пролетта.

V.S. Здравей, Джейк! Как я караш?
J.W.
Чувствам се страхотно! С Олив работим върху новата си музика, която все още никой не знае кога ще види бял свят, но пък си заслужава чакането, защото е нещо напълно различно от всичко, което сме правили досега.

V.S. Това звучи обещаващо, в този ред на мисли каква е разликата между правенето на музика сега, преди 10 и преди 20 години?
J.W.
Прави се по-лесно. Всичко, от което се нуждаеш е лаптоп... е, не че и преди ни трябваха повече неща, но със сигурност семплер, клавиатура, компютър... 

V.S. А какво се промени у вас, след като станахте артисти на "пълен работен ден"?
J.W.
 Промениха се приоритетите ни. Ако преди ни пукаше затова дали ще успеем да въздействаме на хората изобщо, то сега по-скоро се замисляме колко точно ще откраднем от тяхното внимание...

V.S. Когато правите музика, винаги ли имате конкретна идея или експериментирате, докато стигнете до звученето, което искате?
J.W.
И двете. Понякога аз изсвирвам на китарата или баса семпли, които добавяме в музиката си, докато Олив измисля изцяло концептуалната идея, която да използваме, друг път пък правя бас линията на компютъра, след което двамата развиваме идеята, добавяйки инструменти и семпли отгоре.

V.S. Кое е най-запомнящoто се парти, от което сте били част?
J.W.
 Истината е, че имам много прекрасни спомени от залези на красиви места...

V.S. А как избирате кое е парчето, с което да започнете сета си? 
J.W.
Ако свирим след диджей, който има по-различен стил музика от нашия, започваме с парче, което да изпраща ясно съобщение, че е дошъл нашият ред.



V.S. Заради какво се случва да пропускаш съня?
J.W.
Имах сериозни здравословни проблеми преди време, сега съм добре, но в отговор на въпроса ти бих казал, че ракът е нещо, което може да те държи буден дълго време...

V.S. Съжалявам, не знаех затова. Какво друго, освен музиката, те кара да се чувстваш добре? Имаш ли си хоби?
J.W.
 Обичам фотографията и запечатвам всичко на моето Fuji X-T1, когато съм на работа в чужбина.

V.S. Ще снимаш ли и тук? Какво очакваш от партито, което предстои в София?
J.W.
Имам чудесни спомени от първото ни парти, така че сега очаквам да се срещна със страхотни, позитивни и отворени към музиката хора, с които да се забавляваме заедно.

V.S. Това звучи чудесно. Ще се видим там!




*The Herbaliser са на музикалната сцена вече 20 години, а богатата им дискография включва седем студийни и два лайв албума, сингли, ремикси, участия в безброй компилации и колаборации. Основателите Ollie Teeba и Jake Wherry се запознават в началото на 90-те в Лондон, а първият им албум – Remedies излиза 1995г., издаден от лейбъла Ninja Tune. През годините са канени да пишат музика за много реклами, както и за саундтрака на култовия филм на Гай Ричи - "Гепи".

 

More from View Sofia

More Music