Следва

10 похотливи ангела, или новите момичета на Victoria's Secret

Какво е това корсет? И по-важното, какво не е?

Втора поредна седмица си говорим за бельо, определено вече може да твърдим, че сме доста по...

Fashion преди 8 години

Втора поредна седмица си говорим за бельо, и определено вече можем да твърдим, че сме доста по-добре запознати с тази интимна и много красива част от облеклото. И, въпреки че вече ви разказахме историята както на дамското, така и на мъжкото долно одеяние, днес се насочваме към най-непреходната и най-противоречивата част от него, а именно корсетът. Струва ни се, че за него има още какво да се каже, защото и до днес той продължава да вълнува света.



Напоследък особено актуален стана, след като двете сестри Кардашиян, Ким и Кортни, публикуваха снимки със секси оформящи талията корсети. Дискусията продължи и тогава, когато актрисата Лили Джеймс се появи в най-новата адаптация на “Пепеляшка” с невероятно тънка талия, която самата актриса разкри, че се дължи именно на това дамско бижу.



Този типично женски моден елемент се появява през Средновековието и продължава да бъде част от женското облекло оттогава до днес. Моделите, материите и функцията му са се променяли през историята, но едно нещо си остава неизменно - той е един от най-женствените елементи от бельото.

През последните години, благодарение на възхода на бурлеската и винтидж модата корсетът сякаш е навсякъде около нас и всъщност имено заради това разбирането какво е той е станало малко по-неясно.



Какво е това корсет? И по-важното, какво не е корсет?



Традиционно съвременните корсети се изработват от няколко слоя неразтеглива материя, която по-често е от естествени влакна, като коприна и памук, които позволяват на кожата да диша. За да се постигне специфичната форма и пристягането в областа на кръста корсетите са оребрени с най-малко 10 стоманени ленти. Днешните модели могат да бъдат с предно или задно затваряне.

Корселет


корселет около 1940

Корселетът не е корсет, той се появява в началото на 20-ти век и много прилича на тясна рокля, която в горната си част има сутиен. Корселета покрива тялото от бюста чак до горната част на бедрата където може да завършва с жартиери.

Повечето съвременни корселети са с презрамки за по-голяма подкрепа, но разбира се могат да се намерят и модели без.



Традиционният корселет също е изработен със стоманени пластини, които помагат за създаването на изваяния силует на дамите от 40-те години. Материите са тежки и обгръщат плътно тялото, за да изваят торса подобно на корсета.

С развитието на индустрията се появяват много различни еластични материи, които правят корселета по-удобен, без това да бъде за сметка на формата и женствеността.



Basque


Веселата Вдовица

Basque прилича на корсет, покрива бюста и торса, но спира на хълбока. Известен модел е “Веселата вдовица”, създаден от “Warner’s” през 1955 година и наречен на известаната оперета на Лехар със същото име.

Той също е оребрен, но с далеч по-проста конструкция и често се изработва само от един или два слоя ефирна тъкан. В горната част завършва със сутиен и се закопчава на гърба с кукички. Отново може да завършва с жартиери в долния край.

Много от съвременните модели basque нямат оребрение или, ако имат, е само няколко пластмасови банела и нямат за цел да извайват тялото и пристягат тялото, просто визуално напомнят на корсет.



Корсет, корселет или basque, изборът е голям, точно в кой ще инвестирате, зависи от вас, но задължително всяка жена трябва да има поне едно такова изящно творение в гардероба си. Нали?

Миналата седмица ние избрахме нашето Средство за съблазън, а кое е вашето...


корсет La Perla

корселет

корсет

корселет

корселет

basque

корселет

basque

корселет

корселет



basque

basque
 

More Fashion