Следва

Заменяме колие Marella за дози чисто вдъхновение. Най-доброто до момента - част 2

Джинджифилът - помощник в кухнята или в грижата за здравето и красотата?

Полезните свойства на джинджифила са известни още от древността. По-специално полезен е неговия корен, който се е използвал като универсално лечебно средство още в древна Индия...

Life преди 8 години

Полезните свойства на джинджифила са известни още от древността. По-специално полезен е неговия корен, който се е използвал като универсално лечебно средство още в древна Индия. Джинджифиловият корен е бил известен и в Близкия изток, а след 3000 години вече се е разпространил по целия свят!

Джинджифиловият корен е богат на антиоксиданти, отговарящи за производството на клетки, които "ловуват" вируси. А съдържащите се в продукта специални вещества му дават възможност да обезврежда вирусите, почти толкова ефективно, колкото имунната система на човека. Веднага щом започнем да се разболяваме - ето един лесен начин бързо да засилим имунната си система.

При първите признаци на настинка се препоръчва джинджифилов чай, за приготвянето на който е необходимо да вземем джинджифилов корен (около 10 см.), да го почистим, настържем, залеем с литър студена вода и да го кипнем. А към получената отвара да добавим пръчка канела и да я оставим да постои в продължение на 30 минути. Лечебната напитка се подслажда с мед и се пие през няколко часа. Най-общо казано, тази подправка трябва да присъства в дневния ни хранителен режим, тя не само ще придаде на ястията приятна пикантна острота, но и значително ще подобри здравето в семейството. Това важи особено за семействата с малки деца, които постоянно разнасят вируси, активно размножаващи се в “супер-лаборатории” като детските градини.



Полезните свойства на джинджифила помагат при токсичен хепатит, стомашни и жлъчни колики. Освен това джинджифилът притежава силно тонизиращо действие, повишава устойчивостта към инфекции, пречиства кръвта и извежда излишния холестерол от черния дроб. Интересното е, че дори джинджифиловата бира, вместо да те отпусне и да те вкара като нормалната бира в самодоволен унес, изпълва тялото с енергия и решимост.

Джинджифиловият корен ефективно премахва токсините, подобрява обмяната на веществата и стимулира превръщането на мазнините в енергия. Затова тези, които искат да станат по-стройни трябва да изпиват преди всяко хранене чаша джинджифилов чай.

Коренът от джинджифил намира приложение и в козметиката. С негова помощ може да се подсили слаба, чупеща се коса и да се регулира омазняването. Достатъчно е да втрием в корените на косата си джинджифилов сок и да постоим 30 минути с найлонова шапка за душ.

За да е максимално полезен коренът трябва да е пресен, да изглежда гладък и здрав. Ако при приготвянето на ястие или целебно средство се използва сух джинджифил, необходимото количество е два пъти по-малко и се готви по-дълго.

Тъй като повечето от активните съставки на това растение са концентрирани под кората, коренът трябва да се почиства много икономично или изобщо да не се бели.

Колкото и да е полезен този корен, все пак има и противопоказания. Той не трябва да се използва при някои чернодробни заболявания като цироза, хроничен и остър хепатит, както и при наличието на камъни в жлъчката.
С една дума, джинджифиловият корен трябва да се използва разумно и в умерени количества, само така ще имаме един истински приятел и помощник в кухнята и в грижата за здравето!

More Life

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 12 часа

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.