Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 15.06 - 21.06

Винено кътче в сърцето на града

Виното, любов за цял живот.

All About Life преди 8 години

Виното, любов за цял живот. Сомелиерите, онези които са надникнали отвъд вълшебството му и могат да ни преведат езика на тази напитка. Летните вечери - споделеното време за приятелства. Най-добрата атмосфера: полупрозрачната светлина, чаша вино и лека храна към нея. 

От този сезон градината на Grand Hotel Sofiа се сдоби с винен кът, в който всички почитатели на тази напитка могат да се насладят на богата палитра от ухания и вкусове, които са в състояние да здоволят и най-прецизния гурме експерт. Виненият корнер очаква своите посетители с една изключително внимателно подбрана селекция от редки български вина и традиционни български храни, които са умело вплетени в контекста на преживяването.

Проявили интерес към този кът, се срещнахме със Слави Райчев, сомелиер на Grand Hotel Sofia и вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните сомелиери, който ни разказа, разбира се, на чаша вино, за мястото, което обича виното...

V.S. Как се роди идеята за винения корнер?
С.Р. Много спонтанно. Концепцията на всички заведения в хотела е много задължаваща. Искаше ни се да имаме място, на което да можем заедно с приятелите на виното да се наслаждаваме на тази напитка. Място, което да е посветено изцяло на виното и храната, която му подхожда. Винената култура става много популярна в последно време. А настроението, което се създава около него, е приятно, приятелско.

V.S. Колко вина приблизително има в селекцията, която предлагате?
С.Р. Около седемдесет различни, като повечето могат да се опитват и под формата на чаша.

V.S. Как препоръчваш, как консултираш хората?
С.Р. Не е нужно човек да разбира много от вино, за да му се наслаждава. Субективно е. Въпрос на вкус е. Ако трява да отговоря на въпроса кое е доброто вино, отговорът е много прост- това, на което се наслаждавате и ви харесва.

V.S. Залагате на български вина предимно?
С.Р. Изцяло. Защото виното е продукт, който обикновено се оценява най-високо в зависимост от мястото и региона, в който е направено.

V.S. Кои вина могат да се нарекат летни?
С.Р. Виното не е предназначено за определен сезон, пол, възраст или време от деня. Но това е често задаван въпрос. Може човек да го консумира без такъв вид съображение. През лятото потребителите по принцип обичат да консумират бели вина и розета.

V.S. Първо избираме виното или първо храната?
С.Р. Това са двете отправни точки. Въпрос на вкус е. Ако имате например любимо вино, ще потърсим комбинация за храната, която да го придружава.

V.S. Кое прави впечатление на посетителите на винения кът?
С.Р. Обичат да експериментират, да се доверяват и да търсят нови вкусове.

V.S. Коя част на деня е най-активната? Каква е функцията на винения корнер?
С.Р. Вечер има най-много хора. А виненият корнер е чудесно място за по-неангазиращи срещи с приятели. Също е много подходящ за организиране на събития. Вече дори имаме запитвания за такива. Това е чудесно място за дегустация на вина и храни, тийм бийлдинг, в който да разпознават сортовете на вината и др.
 

V.S. Българинът има ли винена култура?
С.Р. Има. Тя е може би по-различна от тази на останалата част на Европа, но има. Има някакви традиции в консумацията на вино. И в последните години се развива динамично и бързо.

V.S. Как хората приемат винения кът?
С.Р. Доста добре. В близост е до парка. Вечер е топло и приятно. Интересно им е да опитват.

V.S. С какво виното върви най-много?
С.Р. С добро настроение.

V.S. А какви са най-честите разговори на един сомелиер с посетителите на винен кът?
С.Р. Затова какво вино харесват, каква храна искат да опитат... 

V.S. Кой е сезонът на винения корнер?
С.Р. Лятото, определено. Такава е концепцията ни, да е на открито.







Grand Hotel Sofia
Ул. Гурко 1
Тел. за резервации: 02/811 0 940




 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.