Следва

Българка завъртя главата на DJ TARKAN

(НЕ)видими

НЕвидимите...

Viva 4 U преди 8 години

НЕвидимите. Онези, които обществото е забравило, ако някога си е правило труда да запомни. НЕчутите. Защото гласът им е много тих. И обикновено шепти благодарности, за малкото, което имат. Намират се в двата края на една права....



Невидими е проект на студенти от курса “Психология на фотографията” в НБУ.

"Ако не съществуваше чуждият поглед, моите очи сами за себе си наистина нямаше да знаят какво виждат." 
Луиджи Пирандело, италиански писател и драматург изрича тази мисъл, която срещаме до една от фотографиите и дълго след това кънти в умовете ни. Кара ни да се замислим. Авторите постигат целта си. Още на влизане в залати прави впечатление стена вляво от входната врата, на която са полепнали много шарени листчета и много различни почерци. Много души. На толкова малко пространство. Отгоре простичко е написано какво видяхте, последвано от многоточие. Отбеляваме в ума си да се отбием до тази стена на излизане. Не само за да споделим какво сме видели, но и за да открием какво другите са.

Изложбата е ситуирана на две основни места:домът за деца лишени от родителски грижи “Славейков” и онези, които са дали таланта и любовта си на хората - артистите от Дома за ветерани на културата и изкуството.
В това поделено пространство фотографията живее чрез тях, влизайки в умовете. Предизвиква. Колко емоции може да запечата една плака?!





Връщаме се отново на мисълта на Луиджи Пирандело. Това е социален експеримент, от ново естество. Част от фотографиите вътре са дело на самите обекти на изложбата. Задачата, която им е поставена от студентите, е те да заснемат своя свят. Онова, което ги заобикаля. Онова, което решат. Онова, което има смисъл за тях. И им носи емоция. Получила се е необикновена композиция. Като разказ в разказа.



И така всеки се явява реципиент. Като сложен акробатичен номер, в който всички взимат участие поравно и всеки един е еднакво важен за да не се наруши целостта на веригата. За да не се развали магията.
И накрая си задаваме отново въпроса: какво видяхме? Мечти, животи, надежди. И в крайна сметка хора, като всички останали. Хора като нас. Такива каквито можем да бъдем, каквито сме могли да бъдем. Видяхме живот. Човешки. И това ни вдъхнови.




Изложбата бе поместена в пространството на VIVACOM ART HALL от 22.06 до 29.06.2015г. Свърши, за да започне новата - (S)PACINGS, от утре. Но е нещо, което остава в душата и затова ние решихме, освен да я разкажем, и да намерим авторите на тези картини от плака и да ви ги представим в редовната си рубрика Новите арт лица. Очаквайте ни!

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U