Следва

Малката "Синди" Крауфорд дебютира в Ню Йорк

Най-интересното от Седмицата на модата в Киев, пролет-лято 2016

От пет години насам, включително и през последната, въпреки събитията в Украйна, се случват дните на модата в Киев...

All fashion преди 8 години

От пет години насам, включително и през последната, въпреки събитията в Украйна, се случват дните на модата в Киев. Инициатива на бившия блогър и телевизионен водещ Дария Шаповал и под шапката на Mercedes-Benz, тези дни все повече се превръщат в еквивалента на Седмицата на модата в страната. Мероприятието се случи под слогана #moredash (още устрем), с призив да продължава възходът на украинската мода, който определено е налице в последно време.

Атмосферата на събитието все повече се доближава до тази в четирите модни столици и случващото се там безспорно изглежда като бягство от украинската реалност в момента, но всъщност Седмиците на модата като цяло са едно красиво бягство от действителността. Вече видяхме, че уличната мода по време на Kiev Fashion Days е на ниво, а сега нека видим какво се случи на подиума.

Участващите имена включват Anton Belinskiy, Anna October, Anna K, Andreeva, Valery Kovalska,Chakshyn, Vahan Khachatryan, Omelya, Theo, Mariana Senchina,Ksenia Schanider, RCR Khomenko. Някои от представените марки са може би непознати, но е време да ги научим, защото имена на украински дизайнери се чуват все по-често на Световната модна сцена. Тази година Антон Белинский стига до полуфинал на най-големия световен конкурс за млади дизайнери - този на LVMH, a миналата година Анна Октобър стига до единадесетицата на финалистите, избрани сред хиляди кандидати.

Ето и интересни моменти от колекциите Пролет-Лято 2016, представени на подиума в киевския олимпийски стадион:

Етикетът отвън

Не просто, че не трябва да режем етикетите - дизайнерите зад Chakshyn, Дима Чаюн и Антон Якшин изваждат етикета с инструкции за пране на дрехата на най-голям възможен показ, и то в уголемен размер.

Нещо ново

Сред дизайните на Ksenia Schanider привлича вниманието комбинация от свободни шорти и дълъг панталон в едно, която безспорно е интересна и изглежда неочаквано добре.

Еко алтернатива на пухкавите чехли Gucci

 

Пухкавите чехли Gucci, които са абсолютен хит, особено по улиците на Ню Йорк в момента, имат алтернатива от RCR Khomenko, която е подходяща за противниците на употребата на естествена кожа в модата. Но всъщност цялата пролетно-лятна колекция на бранда изглежда така близка до природата, защото е вдъхновена от момиче, опитващо се да оцелее в гората.

70-те все още са хит в Киев

На нас вече ни поомръзна, но в Украйна седемдесетраският стил очевидно продължава да излиза в новите колекции. Marianna Senchina предлага един различен прочит на тази мода, с повече фокус върху диско, а не бохо елемента й с едри, ярки звезди, златни ресни и какво ли още не.

Аnna October

Както всяка досегашна колекция Anna October, тази също разказва история, а този път тя е за принцеса, избягала от своя замък, и включва нежни, момичешки визии, флуидни материи и волани. Но особено внимание привличат обеците и колиетата, които носят моделите, изработени от стъклени мъниста, чиято продажба ще бъде с благотворителна цел.

Belniskiy

Може би най-интересният млад украински и изобщо източноевропейски дизайнер в момента, Антон Белинский, впечатлява със сложни структури, съчетани с меки падащи материи, с colour blocking, с невероятната енергия, която има в дрехите си. Пролетно-лятната му колекция е вдъхновена от следсъветска Украйна през 90-те и руски авангардни артисти като Казимир Малевич и Василий Кандински,  а дрехите са представени от фенове на марката, които крачат по подиума наред с професионалните модели.
 

More All fashion