Следва

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица

"Жената днес" на 70!

Такъв юбилей заслужава най-доброто пространство за празнуване - затова и списание "Жената днес" избра VIVACOM Art Hall, за да разкаже...

All About Life преди 8 години

Такъв юбилей заслужава най-доброто пространство за празнуване - затова и списание "Жената днес" избра VIVACOM Art Hall, за да разкаже за своите 70 години история в снимки. Специален коктейл по случай празника събра редица популярни личности - Маргарита Хранова, Ваня Цветкова, Мария Гроздева, Елена Йончева и още много.
До 8 ноември изложбата „Жената днес" на 70, връстница на всички поколения" ще представи своеобразна автобиография на емблематичното българско списание, най-старата оцеляла печатна медия в България след в. „Труд". Култови корици от 1945 г. до днес са изложени в галерията на ул. „Гурко" № 4.

"Жената днес" излиза без прекъсване от октомври 1945 г. до ден-днешен. В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години се печата в смайващия тираж от 500 000 бройки на български и още 150 000 на руски. Можело е да печата и 1 милион, ако тиражът му не е съзнателно ограничаван заради лимита на хартия, определян по онова време централно. Списанието е било втората печатна медия у нас по тираж и влияние след „Работническо дело". Родено година след идването на власт на ОФ, изданието трябвало да се казва „Отечественофронтовка". В последния момент го прекръстват на "Жената днес" – заглавие, останало като една от най-устойчивите марки на съвремието ни.

За първия брой през октомври 1945 г. Борис Ангелушев рисува умилителна корица – работничка и селянка, поели дръзновено към светлото бъдеще. Тогава списанието обявява своята „основна задача": „Да помогне на българската жена да бъде свободен и щастлив човек".
Как „Жената днес" преминава от наивистичния си идеологически период в години на зрялост, когато се оказва истински социален фактор в едно тоталитарно общество – разказва самата изложба. Снимките са автентичен визуален разказ за живота на списанието и жените през последните 7 десетилетия.


Мира Баджева – Председател на борда на издателите, Петя Кръстева – Изпълнителен директор и Ана Клисарска – Главен редактор на сп. „Жената днес" поздравиха гостите на събитието (от ляво на дясно)


Ваня Цветкова уважи юбилея на списанието


Дамското трио Sentimental Swingers поднесоха своя поздрав към екипа на „Жената днес" и забавляваха гостите цяла вечер


Деси Тенекеджиева позира до своята корица, която е част от изложбата


На корица на списание „Жената днес" са били само няколко мъже за всичките 70 години






Емблематични корици и снимки, които са намерили място в изложбата


Първата корица на списание „Жената днес"


Кремена Димитрова, издателство "Колибри"; Соня Тодорова, внучка на легендарната редакторка на списанието Соня Бакиш и автор за "Жената днес"; Мира Баджева, издател на "Жената днес" и Ана Клисарска, главен редактор (от ляво на дясно)

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.