Следва

Pretty in The City: Косара

Promenade à Versailles - приказна любов по френски

Дори самото име на Версай звучи ласкаво и притегателно, преди да сме се запознали с историята на една от най-бляскавите резиденции на френските крале...

Body преди 8 години

Дори самото име на Версай звучи ласкаво и притегателно, преди да сме се запознали с историята на една от най-бляскавите резиденции на френските крале. Там разцветът се случва по времето на крал Луи XIV, Краля Слънце. Абсолютен авторитарен монарх, който омагьосва Франция, потапяйки кралския двор в нечуван дотогава блясък.
И без да го обръщаме на игра с цифрите, до времето на неговия внук Луи XVI, този нечуван блясък остава като  невидим воал около монарсите на Франция. Зрелият Ренесанс в тази част на Европа се проявява в цялата си пищност и разточителство. Което сякаш от само себе си води до Великата Френска Революция, която слага край на монархичните прояви в твърде ексцентричния им вид.


Jean-Léon Gérôme/ Louis XIV invites Molière to share his supper

Логично, както е присъщо на любопитното човешко око, хората и днес, векове по-късно искат да знаят колкото може повече за онази епоха на разточителство и блясък. Желанието да се докоснем до всичко съпътстващо я, не е угаснало. В архивите на Версайския дворец са намерени няколко рецепти на парфюмеристи от онова време, които ни разкриват какви са били ароматите, които са се носели след кринолина, коприната и дантелите на придворните дами. Сред целия този бляскав разкош, уханието, идващо от най-скритите части на дамския будоар е пресъздадено, бутилирано и може да бъде усетено и днес.



Благодарение на френските парфюмеристи Conservatoire Français des Fragrances et Cosmétiques от Грас, три от тези автентични, запазени и възстановени аромата могат да се превърнат в любимото ухание на всяка съвременна градска жена. Топли и чувствени, с нотки на пачули, амбра, теменужки, нероли, роза, мускус, жасмин, те ни пренасят в уханна машина на времето, назад, в една класическа непреходност. В едни затворени отдавна страници от европейската история, в които прошумолява златна тъкан и се чува кристалният звук на ръчно гравирани чаши.



"Promenade à Versailles pour Elle", "Promenade à Versailles pour Lui", "Les Jardins de Versailles" са извадени от пълната забрава и ни очакват за да се запознаем с разкоша и лукса от златните векове на Франция.





Трите аристократични аромата могат да се намерят на www.perfumes-versaille.com

 

More Body