Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 11 - 17 април

Симфония като начин на интерпретация

„Симфомания“ е арт-продукция за популяризиране и възраждане на интереса към класическата, симфонична и джаз музика...

Music преди 8 години

„Симфомания“ е арт-продукция за популяризиране и възраждане на интереса към класическата, симфонична и джаз музика сред възможно най-широк кръг слушатели. С доказания си професионализъм и повече от 20 години успешна активна сценична дейност, авторите на проекта Хилда Казасян, Борислав Йоцов и Христо Йоцов целят да провокират интереса на широката общественост, подрастващите музиканти и българските артисти в посока преоткриване на ценностите на европейската и световна музикална култура. Проектът е реализиран есента на миналата година само за две седмици в градовете Монтана, Ямбол, Пазарджик, Ихтиман и Кюстендил.





Основната идея и разбиране на авторите е, че музиката истински достига до всички не само чрез интернет или медиите, а основно чрез включване на всички сетива и лично съпреживяване. Музикалната програмата на артистите включва както авторски произведения, така и образци от световни класически автори, аранжирани специално за проекта. И съчетава симфонична, джаз, етно и фолклорна музика. „Симфомания“ насърчава развитието и реализирането на проекти между млади и утвърдени изпълнители и творци, комбинирането на известни и не до там популярни жанрове музика, което кара произведенията да оживяват. Насочена е към млади музиканти, студенти, ученици, младежи, граждани, в това число и лица в неравностойно положение, малцинствени групи, изследователи, културни институти и организации – училища, университети, читалища, общини, медии. За авторите и участниците в проекта можете да научите повече от тук.






През седмицата Хилда и компания поканиха приятели и музикални съмишленици на кафе и арменски сладки в „Студио 5”, за да покажат ефекта от добре свършената им работа, събран в свеж и реалистичен 30-минутен документален филм с режисьор Адриана Янкулова, който ще дебютира в ефира на БНТ на 9-и април, събота, от 16:30 ч. Трябва да се отбележи, че арт-продукцията е одобрена по Норвежка програма за проекти, свързани с изкуството, със съдействието на Министерство на културата, има обществена кауза и е без финансова печалба за реализаторите. На вкусната и ползотворна раздумка присъстваха музикантът Борислав Йоцов, експертът по управление на проекти Мария Юнакова и най-слънчевото и усмихнато арменско лице на България.
Ето какво сподели г-ца Казасян с нас:

Аз съм едновременно щастлива и доволна, и в същото време – тъжна, че това толкова прекрасно изживяване свърши. Всичко, което си представяхме преди стартирането на проекта за неговата реализация се случи и дори в действителност се получи много по-добре. Ефектът върху хората беше невероятен и за нас каузата е адски важна! За мен е от огромно значение и ще съм доволна, ако след посещенията ни в градовете дори едно цигане нещо да е запомнило и да му е влязло в главата. Хората танцуваха, радваха се, което означава, че има надежда и проектът е успешен. Ние като музиканти от години се занимаваме в подобни насоки, работим с деца и каквото и да правим е абсолютно безвъзмездно.

Концертите изнесохме на значими за различните градове открити места – много държахме на това, като имахме и резервен план, разбира се. Идеята беше да поднесем изкуството, което правим, към едни хора, които ама наистина, по никакъв начин няма как да достигнат до него, да го почувстват и докоснат. Свързахме се с представители на всички малцинствени общности по тези места и успяхме да ги убедим да дойдат на концертите, което за нас е голям успех. И когато на място видяхме техните реакции се убедихме, че изкуството наистина прави чудеса и е най-лесния, чист и достъпен начин и път към идеите за интегрирането на етническите групи и амбицирането им да учат. Всички ние намираме смисъл в това, което правим с този проект и резултатите ни показаха и доказаха, че пътят ни е правилен и че това е начинът."


Хилда Казасян


Нено Илиев


Милен Кукошаров


Борислав Йоцов

More Music