Следва

Y-3

Истанбул или Солун за шопинг

"Абе, друго си е шопингът в чужбина..." е настолна реплика на част от наши екип. Едно, че шопинга си е шопинг, но...

Shopping преди 14 години

"Абе, друго си е шопингът в чужбина..." е настолна реплика на част от наши екип. Едно, че шопинга си е шопинг, но като го вържеш с кратко или по-дълго пътуване, нещата порозовяват. И още, рискът от това ти и още 5 от близките до битието ти приятелки да имате еднакъв Т-шърт от Miss Sixty още в началото на сезона, някак си намалява.
В днешния ни Double Trouble решихме да претеглим плюсовете и минусите на шопинг-упражнението в 2 сравнително близки до София дестинации - Солун и Истанбул.
Ето и основните положения:

Солун е по-близо и българска реч се чува повече;
За Истанбул ти трябва международен паспорт, за Солун - само лична карта;
До Солун е много по-удобно да стигнеш с кола, в Истанбул карат странно, не е за всеки да шофира там;
В Истанбул е по-евтино. Пазаруваш страхотно с турски лири, еквивалентни на нашия лев по курса с днешна дата, или с щатски долари, на които съседите от Турция им имат уважението. Факт е, че нещо, обявено с цена 100 евро там, спокойно бива придобито от теб след кратко пазарене за 100 долара. В този смисъл много си струва да скокнеш до Цариград.

Пазарлъкът е философия в Турция, те го умеят, ако го умееш и ти, сладостното завръщане в хотела привечер с около 10 торби с разностранно съдържание, придобито на около 45% надолу от първоначално поисканото от търговеца, не може да се сравни с нищо. Много е хубаво.

В Солун българите се радват много на Zara-та и H&M-a, което е прекрасно, но важи със страшна сила за цяла Европа. В Истанбул изобилието от местни марки, предлагащи добро качество и ниски цени, при това със самобитно и неповторимо звучене, е убийствено и е просто грехота да се накиприш в Zara, щом има неповторими неща от непознати за повечето ти съгражданки лейбъли.

В Истанбул е много по-евтино. За сравнение в IKEA цените са същите като в Западна Европа и Гърция, само че не в евро, а в лева. Комплект спално бельо с твърде задоволително качество е твой за едва 13.95 лири, респективно лева. Просто не е за изпускане.

В Солун нещата са по-компактни, 2 централни търговски улици, няколко симпатични бутика в страничните улички и хубава храна.

В Истанбул имаш прекрасни, гигантнски молове, много големи разстояния, но пък прекрасно организиран обществен транспорт, така че, ако не те стряскат мащабите - това е твоето шопинг-място. А за храната - знаеш какво е добрата турска кухня, няма да обясняваме.

В заключение, съвет от нас -редувай двата маршрута, близки, но достъпни, различни, но много задоволителни места, които те зареждат срещу малко.

Малко усилие, малко време, малък бюджет.
Просто прекрасно.

More from View Sofia

More Shopping