100 години назад: История на мъжкото бельо

В първия сезон на True Detective Mатю Mакконъхи казва: "Времето е затворен кръг. Всичко, което някога сме правили или ще направим, ще го извършим отново, отново и отново... и така завинаги"...

В първия сезон на True Detective Mатю Mакконъхи казва: "Времето е затворен кръг. Всичко, което някога сме правили или ще направим, ще го извършим отново, отново и отново... и така завинаги".

Тогава той перифразира концепцията на Фридрих Ницше: "вечно повторение", която гласи, че нашето съществуване ще се повтори отново и отново, като един безкраен цикъл, тъй като времето и простраството са безкрайни. 

Каква е общо има това с мъжкото бельо? Тенденцията за повторението може да открием нагледно дори в модата, дори в дрехите под дрехите, но с една важна подробност - еволюция в повторението. Това видео от Mode.com показва именно как мъжкото бельо е еволюирало през годините.

Ако се върнем обратно в 1910 година ни направи впечатление удобството на бельото. Обгръщащо цялото тяло, с много копчета, за по-голямо улеснение при обличане и събличане. С подобно бельо сякаш имаш свободата да не носиш нищо.

Десетиление по-късно се появява гащеризонът, който макар да изглежда удобен, всява лека нотка на забава.

И точно тогава нещо се слува. Всичко коренно се променя. Дизайнерът Arthur Kneibler разпространява картичка на модел на бански във френската Ривиера. Все по предприемчив, Kneibler преобразува слиповете, предназначени за плуване в бельо. Така се раждат "Jockey shorts".

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.