Следва

FLUCA: Новото пространство за изкуство в сърцето на Пловдив специално за НОЩ/Пловдив

Джаз x 6 = цветният и мелодичен свят на едно момиче

Импровизация, свобода на духа, себеизразяване, отделяне от рамката, гласът на свободата, повече от век за милиони музиканти по света се затваря в една единствена дума - джаз...

Viva 4 U преди 7 години

Импровизация, свобода на духа, себеизразяване, отделяне от рамката, гласът на свободата повече от век за милиони музиканти по света се затваря в една единствена дума - джаз. На тазгодишното издание на Банско Джаз Фестивал се насладихме на цяла седмица музика и пак музика и още ни държи емоционално насладата от преживяното.



Днес умножаваме кефа си от жанра по 6 и си говорим с Кристина Кирова Квинтет. Щом е квинтет, значи са петима: Кристина Кирова – вокал, Ангел Николов – пиано, Александър Васев – пиано, Димитър Сираков – бас, Исак Бенбасат – барабани, Иван Йорданов - саксофон. Играят смело, комбинирайки няколко епохи от джаза, плюс фънк, боса нова аранжименти, експериментират и изобщо правят музика с цялото си сърце. Даваме думата на Кристина.

V.S.: Защо музика, Кристина, а не например дизайн? 
К.:
Музиката е част от мен, чрез нея изразявам себе си. Тя е най-силният ми стимул. Другият е чувството, което изпитвам, когато я споделям на сцената.

V.S.: И все пак, сигурно те връхлитат колебания? Поне понякога? 
К.: Всъщност, каквото и да се е случвало, никога не съм усещала колебание спрямо музиката. Разбира се, човек има своите върхове и слаби моменти, но когато обичаш и дишаш с това, което правиш, няма място за колебание.

V.S.: Чертата в характера ти, най- за завиждане?
К.: Аз съм голям инат, което винаги ми е носело положителни неща.

V.S.:  Първият път на сцена? 
К.: Бях на 5 години, когато започнах да пея в хор "Радиодеца" към БНР и там останах 7 години. Непрекъснато имахме различни изяви на много места, беше много вълнуващо. Тогава се научих и на дисциплина.

V.S.: А сега променило ли се е нещо?
К.: Да, определено. С времето, опознавайки музиката, я заобичах още повече. Сега съм много по-спокойна на сцената и се наслаждавам още повече на емоцията, която ми носи музиката.

V.S.:  Ако можеш да си избереш за един ден да си някой друг, кого би избрала?
К.: Не бих искала да бъда друг човек.

V.S.:  Има ли човек, на когото да се възхищаваш много?
К.: Разбира се, на родителите си. Възхищавам им се, че успяха да възпитат и сестра ми, и братята ми, и мен в любов към изкуството. Възхищавам им се за това, което са и за куража, който ни вдъхват.

V.S.: Колко често слагаш "розовите очила?"
К.: Опитвам се да не е прекалено често, но и без тях не може.

V.S.: А какъв е твоят личен свят?
К.: Цветен, мелодичен и много емоционален.

V.S.: Кога надскачаш себе си?
К.: Обожавам да го правя, макар и да е трудно. Надскачам себе си, когато правя нещо, което е некомфортно, но много полезно за мен. Често, за да имаш успехи в изкуството, се налага да излезеш от зоната на комфорта и да бъдеш много смел. Човек трябва постоянно да надгражда способностите и характера си.

V.S.: А кога си готова да отстъпиш?
К.: Аз съм зодия овен и никак не обичам да отстъпвам, но го правя, когато преценя, че така е справедливо.

V.S.: Освен музиката, има ли нещо друго, с което би описала себе си?
К.: Обичам всичко красиво, в което е вложена душа и изкуство. И, освен че изпълнявам и участвам в създаването на музиката, която обичам, пиша и текстовете към авторските ни песни, чрез които изразявам душата си.

V.S.: Ако беше мелодия, как щеше да звучиш?
К.: Нещо меланхолично с елемент на позитивизъм.

V.S.: Какво бъдеще би си пожелала?
К.: Пожелавам си да имам възможността да се развивам, колкото се може по-дълго и хората в България, които слушат хубава музика, да стават все повече. Разбира се, това не зависи единстсено и изцяло от мен.

V.S.: За какво би заменила музиката?
К.: За нищо на света.

V.S.: Най-вдъхновяващото наоколо?
К.: Някои хора, случки и красивите места, по-специално морето.

V.S.: На сцената - разум или чувства?
К.: Не бих използвала точно думата "разум", тъй като музиката изисква по-скоро познания и опит. Всичко останало е емоция, много силна емоция, която е различна всеки път, когато споделяш музиката си със света.

V.S.: Коя е твоята музика?
К.: Тази, която е направена добре и с вкус. Обожавам Джаз, фънк и соул.

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U