Коко Шанел. История с продължение (I част)

Ниски обувки с дебел ток, костюм от туид, перлени колиета, масивни бижута много камъни, изчистени малки чанти...

Ниски обувки с дебел ток, костюм от туид, перлени колиета, масивни бижута много камъни, изчистени малки чанти на дълги верижки и числото номер 5 са само малка част от нещата, които Коко направи емблематични. С тези неща света ще я помни.

Малко са хората, и особено дизайнерите, които са създали толкова много неща - прости, но вечни, и са направили толкова много промени в световната мода и дамския гардероб.

Габриел Шанел е родена в един от най-топлите месеци през годината – Август, и това може би обяснява темпераментния й характер. Друго, което може да даде светлина върху странното й поведение и труден характер най-вероятно е зодията й – Лъв.

Малката Габриел е родена в Самюр (Южна Франция) през далечната 1883 година. Тогава Шанел, още неподозираща за бъдещата си слава, е буйно невъзпитано селянче, точно като хората в Самюр тогава – необразовани, невъзпитани, диви. Коко Шанел е дете на бедността, на крайната мизерия и нищета. Нещо, от което тя се срамува до края на живота си.

Гарбиел Шанел е дете на селянка, която малката Коко помни само и единствено с болестите си и на баща – амбулантен търговец, който рядко се задържал вкъщи. Скоро след това тя била изоставена от баща си и всичките си роднини в сиропиталището в Обазин.

Когато станала на 17 години, Коко била поставена пред избора дали да остане в манастира и да стане монахиня, или да стане ученичка. Е, изборът не бил никак труден и малката Шанел бързо отишла в Нотр Дам – пансион към манастира в Мулен, където учила. Това всъщност са и едни от най-трудните години в живота й, защото точно в този пансион тя разбира какво всъщност означава да си беден и богат, и каква е разликата.

В пансиона бедните селски момичета не били добре дошли – те чистели, спали в мазетата и в неотоплените стаи, нямали право да доближават момичетата, чиито родители плащали, носели груби дрехи и яли различна храна.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.