Следва

Българският илюзионист Веселин Долмов-Арсен на една сцена с най-добрите в света

Кръвни връзки: Елиза и Андре Токев vol.2

Нас ни блазнят места, които не са "обработени".

Celebrities преди 6 години

Вчера ви сервирахме гореща порция "поверително от кухнята" с chef Андре Токев и неговата прекрасна дъщеря Елиза. Поднесохме обаче само основното и оставихме десерта за днес. Ето го.


V.S: Андре, с какво Елиза те прави горд?
А:
На 17г. участва в един много успешен български филм. Играеше ролята на внучката на Татяна Лалова .

Е: Този филм беше предложен за Оскар.

А: В Израел беше много нашумял. Рекламата, която се разпространяваше там, беше точно моментът, в който Елиза се разплаква.

V.S: А ти, Елиза?
Е
: Като малка съм слушала много, но чак сега схващам, че той е сменил мисленето на един цял народ по отношение на храната. Да ги накараш да опитат един продукт без да ги е страх. Също така той е и жури на състезанието за топ готвачи Bocuse d’Or. Това е страхотно. Винаги е казвал, че е мечтал да се състезава, но това да е жури е дори по-голяма награда.

V.S: Какво научихте от цялото приключение?
Е:
Може би най-важното, което научих, е търпението.

А: За нас е важно да създаваме нещо и то да е качествено. Елиза тук вложи не само сърце, а и много душа. Нея не я интересуваше колко време ще отнеме. Тя искаше да създаде място, в което хората да се забавляват. Принципно такава ни е нагласата на цялото семейство. Моята съпруга създава такава атмосфера вкъщи и в другите ресторанти. Аз смятам, че съм допринесъл много за развитието на българската кухня. Влагаш много, но след това получаваш много. Емоцията е невероятна. Мисля, че ние сме на този свят да получаваме и създаваме позитивна енергия. Вчера, като се прибирах към вкъщи от ресторанта, беше натрупал много сняг. Почувствах се като малко дете, идваше ми да си играя в снега и да се забавлявам. С възрастта започваш да се наслаждаваш на тези емоции, защото когато създадеш кариера, те се губят и остават на заден план. Хората трябва да се забавляват. Точно това иска Елиза да постигне. Дали ще сервираш виното отляво или дясно е без значение. За мен е важно да си седнал с приятели на една маса, да се наслаждаваш на храната, на хубавите напитки и това, което преживявате заедно.

V.S: Малко за другия ви ресторант, “Andre”?
А:
Той е гурме ресторант, така да го наречем. Концептуална кухня, авторска. Преместихме го наскоро на ул. "Хан Крум". В една стара къща с много история, паметник на културата. Точно такова място издирвахме. Искахме пак история. Ние правим неща, които ни създават удоволствие. Слагаме храна в менюто, която на нас ни харесва. Когато отиваш на гости при някого, той те посреща с неговите неща, които прави най-добре, за да те впечатли. По същия начин и ние подбираме храната в нашата кухня и в двете заведения.
Елиза е убедена в тази идея не на сто, а на хиляда процента. Ние мислим еднакво и се познаваме добре. Аз винаги заставам зад нещо, в което съм убеден. Дори и на клиентите да не им хареса, няма проблем. Когато отидеш на гости, посрещат те с ракия, например, човекът я е държал 20 години заровена в земята. Ти пробваш, не ти харесва, но важна е емоцията, да усетиш това, което човекът е направил.

V.S: Какво в крайна сметка е най-важното от важното?
А:
Важното е да покажеш своя облик, своя начин на мислене и хората, които идват да се чувстват приятно. Това е толкова проста и семпла философия.

Е: Разбира се, има много неща, които исках да се случат по друг начин. Когато влязохме тук за пръв път беше покъртително, нищо общо със сега. Аз създадох от нищо нещо. Беше предизвикателство, а това винаги ни гъделичка. Това не е като някой да ти даде план, бюджет и да ти каже действай и ти да го направиш перфектно. Нас ни блазнят места, които не са обработени.

V.S: А най-важното в живота като цяло?
А:
Вчера бях на лекция и им казах: Хора, не можете да достигнете перфектното, кое е перфектното? Няма такова нещо. За едни хора едно е перфектно, за други - друго. Затова всеки трябва да изживява своите собствени виждания и да ги защитава, както ние правим със заведенията. Ние се изживяваме чрез тях, показваме това, което мислим и хората, на които им харесва, се забавляват. Аз се повтарям, но това е цялата концепция.

Е: Въпросът е да се чувстваме добре. Живеем в много забързано ежедневие. Налагат ни се тенденции от различните медии, социалните мрежи и т.н.. За да можеш да съществуваш в този свят, ти все пак трябва да навлезеш в тези тенденции, но понякога това те задушава, а ти искаш да се отпуснеш. Дето се вика чисто гол да си наблъскаш бургер в устата. Човек трябва да се наслаждава на малките моменти.

А: Когато бяха малки, през седмица или един път в седмицата си правехме “бургер вечер” с един голям бюфет и се наяждахме много, това беше най-сладкото, най- хубавото нещо.

Е: Всичко е в малките моменти. През годините така се случваше, че той пътуваше из целия свят и беше много зает. Дори и един път в седмицата да сме имали време заедно, ние го правехме както трябва. Има семейства, които имат по седем дни в седмицата и не знаят какво да ги правят или не искат. Хората трябва да се научат, дори и да имат само 30 минути, да ги използват качествено.

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Николай Панайотов

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

More Celebrities

"Карма за Бритни": големите скандали в живота на Джъстин Тимбърлейк

Celebrities преди 1 ден

„Това е карма“ - с тази констатация реагират масово на ареста на Джъстин Тимбърлейк за шофиране в нетрезво състояние. Когато стана известно за проблемите му с алкохола, всички си спомниха как певецът даваше съвети по този въпрос на бившата си приятелка Бритни Спиърс и като цяло всичките му неприлични действия. 

Сълзи в очите на I am: Celine Dion

Celebrities преди 3 дни

Селин Дион направи рядка, но значима публична изява. 56-годишната певица, която се оттегли от сцената, след като беше диагностицирана с неизлечим рядък синдром, сега отново е в светлината на прожекторите, за да популяризира документалния си филм I Am: Celine Dion.