Следва

Звездата Елена Папаризу покорява за първи път София на 27 май

ЕСКО ЕШКЕНАЗИ: „КОНЦЕРТЪТ НА КРАЛСКИ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР – АМСТЕРДАМ Е ИСТОРИЧЕСКО МУЗИКАЛНО СЪБИТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ“

Световноизвестният цигулар ще бъде солист на вечерта

Music преди 6 години

„Събитието, очаквано от мен и българската публика от много дълго време насам, е вече факт – 30 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Това е историческо музикално събитие за България и за Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам, защото за първи път в 130-годишната си история този легендарен оркестър ще гостува в родния ми град София. За мен е наистина емоционално, тъй като ще имам честта да съм солист на вечерта“, споделя световноизвестният цигулар Веско Ешкенази за предстоящия концерт в НДК.

Вече 18 години Веско Ешкенази е концертмайстор в кралския оркестър. Още през 2000 г. един от най-големите холандски ежедневници – „Де Телеграф“ – го определя като „брилянтен цигулар“ след интерпретацията му на Първи концерт за цигулка на Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Други паметни концерти са изпълненията на Концерт за цигулка в ла мажор на Моцарт под диригентството на Марис Янсонс, цигулковите концерти от Дворжак под диригентството на Сър Колин Дейвис и от Брух в сол мажор под диригентството на Анкуш Курам Баа – всички с Кралския Концертгебау оркестър.

Веско Ешкенази е музикант с гъвкав и разнообразен подход към интерпретациите на творби от Бах, Моцарт и Дворжак – толкова обичани, колкото и тези на композитори като Шимановски, Барбер, Гершуин и Пиацола. През 2016 г., заедно с кралския оркестър, е номиниран за най-престижната награда „Грами“ в раздела „Най-добри оркестрови записи“ за изпълнението на Петата симфония на Сергей Прокофиев.
Концертът на водещия европейски и световен орктестър е част от турнето „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ /RCO meets Europe/, което включва концерти в 28 европейски държави. На сцената на зала 1 на НДК публиката ще чуе и Младежка филхармония „Пионер“. Младите български музиканти ще бъдат подготвени предварително от своя диригент Любомир Денев-младши. Появата им е част от проекта Side by Side, който приобщава млади музиканти към високата класа на кралския оркестър. Диригент на концерта ще е маестро Даниеле Гати.

Билетите са в продажба на касите на Билетен център – НДК на цените от 50, 70, 90, 110, 130 и 150 лв. Има и 20% намаление от всеки ценови пояс за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение. Резервации могат да бъдат правени през онлайн платформата на НДК.

More Music