Следва

Новият Dior Bronze: НЕвъобразимо добър

NO more мръсна коса: Как?

Всички ние познаваме достатъчно много хора, срещаме такива или сме едни от тях...

Hair преди 5 години

... които имат проблем с мръсната коса. Косата е тънка, мазна и без обем. Оплакванията и борбите не спират, а косите остават мръсни и мръсни. В категорията Красота, днес говорим точно за тях, причините за появата, характеристиките и грижата против прекомерното замърсяване на косата.

ХАРАКТЕРИСТИКИ

Мръсната /мазната/ коса никога не изглежда свежа и чиста. Тя остава залепена за скалпа и следователно няма обем. Този тип коса е склонна към по-голямо натрупване на прах, което води до намаляване на блясъка. От друга страна, въпреки постоянното миене, хората нямат такова впечатление, което води до несигурност и липса на самочувствие.

ПРИЧИНИ ЗА "МРЪСНАТА" КОСА

Мръсната /мазната/ коса е резултат от свръхпроизводството на себум от мастните жлези на скалпа. Себумът е натурално масло, което защитава скалпа от външни влияния. Причините за появата на излишен себум могат да бъдат както вътрешни, така и външни. Мазната коса може да бъде генетично наследена или да е резултат от промени в нивата на хормоните в организма. Поради това, най-засегнати от проблема, наречен мазна коса, са подрастващите и жените (поради колебанията в нивата на хормоните по време на менструален цикъл, бременността и менопаузата). Появата на мазна коса може да се дължи и на честото измиване с агресивни шампоани. Такива шампоани изсушават скалпа и по този начин причиняват прекомерна активност на себумните жлези. Други причини са стресът и честото използване на стилизиращи продукти.

ГРИЖА ЗА ТАКАВА КОСА

1. Препарат за измиване. Шампоанът трябва да отговаря на вида на косата. Препоръчва се шампоан за мазна коса или шампоан с неутрално рН.

2. Внимателното миене. При миенето на косата с отговарящ препарат внимателно се масажира скалпа. Триенето с нокти и прекомерният натиск са основните неща, които трябва да се избягват.

3. Избягване на гореща вода. Мазната коса не трябва да се мие с топла вода. Препоръчва се хладка вода.

4. Правилно ползване на сешоар. При сушене на мократа коса, задължително трябва да се внимава на разтоянието между корена на косата и сешоара. Оптималното разтояние е 15 см от корена в продължение на максимални 15 секунди в едно място. Топлият въздух стимулира излъчване на себум.

5. Ръцете далеч от косата. Навикът за постоянно докосване на косата предизвиква допълнителното й замърсяване.

ДОМАШНА ГРИЖА ЗА МРЪСНА КОСА

1. Маска с глина
Глиненият прах и водата трябва да станат гъста смес. Получената маска се нанася върху косата, действайки 10 минути, след което се измива с подходящ шампоан и хладка вода.

2. Маска с яйчен белтък
Сместа се прави от едно яйце, една чаена лъжичка сол и сок от един лимон. Маската се нанася върху кожата на главата, действа 30 минути, след което косата се измива с шампоан и хладка вода.

3. Етерични масла
Етеричните масла имат силни тонични и антисептични свойства. Добавят се 3-4 капки етерично масло /лавандула или портокал/ към подходящия шампоан, след което косата се измива с хладка вода.

More Hair