Следва

Trend Report - Циганско лято

Lanvin. Една история по френски

Надали има човек, който поне малко да се е интересувал от мода и да не е чувал за Lanvin (Ланвен), но са много...

All fashion преди 14 години

Надали има човек, който поне малко да се е интересувал от мода и да не е чувал за Lanvin (Ланвен), но са много малко тези, които знаят историята за създателката на марката.

Въпреки че Мадмоазел Шанел и Жана Ланвен работят в различни стилове и водят съвсем различен начин на живот, проследявайки съдбата им, откриваме няколко сериозни прилики. И двете са родени в бедни семейства, и двете работят и шият от ранна детска възраст, и двете стават много популярни благодарение на новия си поглед върху модата…

Жана Ланвен е един oт най-известните френски модни дизайнери. Тя е родена през 1867 година в Бретан, Франция, в бедно семейство, като тя е най-малката от 11-те си братя и сестри. Още като момиче се мести в Париж и започва работа в ателието за шапки на мадам Феликс, а на 16 години Жана вече е асистентка на дизайнера на вечерни облекла по онова време Талбот.

След като е асистирала достатъчно на известни френски дизайнери и е усвоила тънкостите на професията, през 1890 година отваря магазин за шапки в Париж, а през първите години на 20 век дрехите, които прави за по-малката си сестра и за малката си дъщеря, привличат толкова силно вниманието на клиентите й, че Ланвен създава техни копия и ги предлага в магазина си.

През следващите години дрехите на Жана Ланвен стават все по-популярни и все повече жени във Франция искат да носят моделите й.

Сериозна прилика със съдбата на Коко Шанел, която също започва кариерата си със създаване на шапки, а по-късно дамите от висшето общество забелязват тоалетите й и започват да искат да ги носят.




Жана Ланвен отваря модна къща след като става популярна в цяла Франция с изчистените си и много женствени дрехи. В бутика си Ланвен предлага дрехи, подходящи за елегантни жени, както и тоалети за техните дъщери.



Малко преди началото на Първата световна война тя създава и много женствен силует на рокля въз основа на рисунки и картини от 18 век. Тези вталени рокли с широки поли стават хит и се радват на голяма популярност до началото на 20-те години, без да претърпят никаква промяна.



Освен тези рокли, Жана създава и друг модел, вдъхновен от Викторианските картини и тоалети. Роклите са с романтичен дух, декорирани със сложна фина бродерия.



Въпреки че Ланвен прави революция с изчистения си дизайн, в работата й винаги се е усещала любовта й към изкуството и интересът й към непознати земи. През 1910 година френската дизайнерка създава нещо с модерен и екзотичен дух, което става хит не само във Франция, а и в други европейски страни. Вдъхновена от Изтока, ориенталското изкуство и Япония, създава впечатляващи рокли от кадифе и атлаз със сложни бродерии и шарки в ориенталски стил.

Освен с това, Жана Ланвен е известна и с още едно от творенията си. А именно дългата женска риза от нежни копринени материи, която се носи вместо рокля. Този модел тя създава по време на Първата световна война, като роклята риза се превръща в изходна база за много от моделите женски дрехи, създавани през 20-те години.



По-късно тя прави рокли, декорирани с дантели и бродерии, вдъхновени от изкуството на ацтеките. Ланвен има създава и специални модели рокли за танци, обшити с мъниста и пера, дневни рокли от вълнено жарсе на карета от златни и сребърни нишки, официални шалвари и наметала. Французойката става много популярна в цяла Европа благодарение на майсторските си шивашки умения като проектира и създава рокли с разпознаваемо качество. Отличителен за нейните рокли е и синият цвят, който присъства в повечето й колекции.

В петък ще продължим историята за модна къща Ланвен. Очаквай информация и за последната колекция на френската марка, както и за главния й дизайнер Албер Елбаз.

More All fashion