Следва

"Кино в неделя" през декември

С кинокласиката "ТЮТЮН" почитаме Невена Коканова и Никола Корабов

БНТ ще отбележи рождението на любимата актриса и големия режисьор

Movies & TV преди 5 години

В два поредни уикенда – 1-2 и 8-9 декември, от 16 ч., БНТ2 и БНТ1 ще излъчат двете части на игралния филм по едноименния роман на Димитър Димов „Тютюн“. Адаптацията и режисурата са на Никола Корабов, оператор на филма е Въло Радев, а музиката е композирана от Васил Казанджиев. Филмът "Тютюн" е създаден през далечната 1961 г., а година по-късно е награден със „Златна роза“ на Варненския кинофестивал.

Кадър от снимачния процес на "Тютюн"

Работата си над сценария Никола Корабов нарича „игра с огъня“, не само заради сложността оригиналния текст да бъде преведен на езика на киното, но и заради мъчителната съдба на самия роман и признава, че докато траят критиките към Димов, самият той искрено му се е възхищавал.

Сценаристът и режисьор Никола Корабов

Изборът на Невена Коканова за главната роля е също част от драматичната историята на филма. Художественият съвет намира младата стажант-актриса в Ямболския театър, за неприемлива за образа на Ирина. Някои дори я наричат „невзрачна“, а режисьора – „безумец“. Засипват го заплашителни писма, подложен е на безпрецедентен натиск, а срещу кастинга „въстава“ киногилдията. Самият Димитър Димов предопределя решението, а ролята на Ирина прави от Невена Коканова кумир.

Невена Коканова

"Тютюн" е представен на фестивала в Кан през 1963-та, заедно с шедьоври като "Осем и половина" на Федерико Фелини и "Гепардът" на Лукино Висконти. Лично председателят на журито, великият френски писател Андре Мороа, посреща екипа с овации и целува ръка на Невена Коканова с думите „Вие ме впечатлихте!. Тя минава по червения килим редом с Клаудия Кардинале, Жана Моро, Грегъри Пек и Бърт Ланкастър.

По червения килим в Кан

През декември се навършват 90 години от рождението на Никола Корабов (на 7-и) и 80 от това на Невена Коканова (на 12-и). Партньор на актрисата в „Тютюн“ е един от най-ярките български актьори на миналия век Йордан Матев, който си отива от сцената на Народния театър и от екрана едва на 40 години. Във филма се снимат Мирослава Стоянова, Стефан Пейчев, Луна Давидова, Волфганг Лангхоф, Петър Слабаков, Георги Стаматов, Цветана Островска, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Никола Дадов и Иван Димов, чието име носи днес Хасковския театър.

Невена Коканова и Йордан Матев, като Ирина и Борис Морев, в "Тютюн"

 

More Movies & TV