Следва

Пълно пречистване

По вътрешността на Мелбърн

Питай кой да е жител на Мелбърн за любимия му магазин, бар или ресторант и най-вероятно ще ти е необходима...

All About Life преди 14 години

Питай кой да е жител на Мелбърн за любимия му магазин, бар или ресторант и най-вероятно ще ти е необходима изключително детайлна карта на града, за да го намериш.

Докато туристите се лутат в мрежата от магазини по главните улици, местните са се заели да превърнат страничните улички в места, където зад всеки ъгъл можеш да направиш последните, най-новите и най ъндърграунд открития.

Разположен на брега, Мелбърн е заобиколен от плажове, но не си мисли, че ще наблюдаваш по цял ден руси бригади от сърфисти.

Мелбърн не е Сидни. И всеки, който е пропътувал 867-те километра южно от Харбър Бридж очаквайки да види нещо подобно, ще бъде разочарован.

Разделен на Северен и Южен от реката Yarra, Мелбърн се слави с това, че е най-тъмния, най-ъгловатия, най-тайнствения южен град, където черното винаги е „новото черно”, групите са в изобилие, кафето е перфектно, а дизайнерите са крайно проспериращи.

Колинс, в сърцето на Мелбърн, може да се нарече дом на Chanel (www.chanel.com/) и Gucci (www.gucci.com/), но ако попиташ някой местен, вместо тях ще чуеш имената на местни звезди като Toni Maticevski, Yeojin Bae и Martin Grant.

Ето ти няколко места, които задължително трябва да посетиш, ако отидеш там.



Първият от двата бутика на Alice Euphemia, на Flinders Lane, отваря врати преди 11 години. Създаден е от Caroline Price и Karen Rieschieck (настоящият собственик) като място, където дипломирали се дизайнери могат да предлагат нещата си. С подкрепата на младите дизайнери Alice Euphemia бързо си спечелва името на на местната мека за оригинална мода и е помогнала на едни от най-успелите австралийски дизайнери.

10 години по-късно врати отваря и вторият им бутик на улица Gertrude в северната част на града. Там отново се помещават най-свежите млади таланти. Магазинът предлага един миш-маш от австралийци включително Kate Hurst, Claude Maus, TV, и This Charming Man.



Order&Progress, етаж трети на Curtin House, 252 Swanston Street.
Този бутик е скрит от улицата на третия етаж на историческия бар - Curtin House. Собствениците Katrina Tran и Catherine Martin предлагат селекция от уникална бразилска мода, австралийски дизайнери и подбрани неща на европейци. От откриването си през 2005 до сега, той е бил домакин на микс от бунтарски лейбъли като Therese Rawsthorne, Jack Gomme, and Katharine Hamnett.

Marais, първи етаж на Royal Arcade, 314 Little Collins Street.
Изключително лесно е да се влюбиш в този труден за откриване бутик, кръстен на площада в Париж. С годините се е превърнал в култово място на модните жертви в Мелбърн. Тук винаги ще намериш страхотни инвестиции представени от Balenciaga, Preen, Vera Wang и Lanvin, както и местни дизайнери - FRISONIFINETTI и Dhini.



Alpha60, 201 Flinders Lane.
Ако отношението на Мелбърн към модата може да бъде дефинирано с една дума, то тя ще е Alpha60. С два магазина (Flinders Lane и City и Brunswick Street, Fitzroy) Alpha60 събира голямо количество от собствените си неща, както и шведския low-cost лейбъл, Cheap Monday. Придържайки се към минимализма в цветовете, силуетите на Alpha60 са изчистени и остри – нещо, което вече се е превърнало в тяхна запазена марка.



James Cameron, 18 Oliver Lane.
Роден, живял и завършил образованието си в Мелбърн, този печелил награди за мъжка мода млад дизайнер от дълго време е популярна двигателна сила на местната сцена. От моментът на влизането ти в новоотворения бутик на Джеймс Камерън, веднага забелязваш отношението му към детайла – от избора на копчета до гъстотата на бода и извивката на шева. Отразявайки пристрастеността на жителите на Мелбърн към остротата на стайлинга, работата на Камерън определено си заслужава пътуването.

Ето ти и две добри дестинации за по питие:



Едната е The Order of Melbourne, 401 Swanston Street.
Както всички велики неща в дъждовния южен град, The Order of Melbourne е трудно да бъде открит. Разположен е над оживената Swanston Street, до него се достига само по стръмни стълби, за това той лесно може да бъде пропуснат от непросветените… може би именно там е смисълът. За запознатите той се е превърнал в задължителна дестинация на бар-сцената с тераса, разположена на покрива, неделни комедийни шоута и най-добрата селекция от класически напитки, която можеш да намериш в Австралия.

The Toff in Town, 2ND Floor, Curtin House, 252 Swanston Street
Отворил врати през 2007, клубът бързо си е спечелил титлата „дестинация”, благодарение на дизайна на Phillip Schemenitz, качественото си меню и еклектична зала за музика, където са гостували всички от Damo Suzuki до Liam Finn. Далече от шума, комарджиите могат да се отдадат на уединение с Блъди Мери и коктейл от скариди в реставрирани стар вагон.

Естествено трябва и да се яде! Предлагаме ти Longrain на 44 Little Bourke Street.

Мелбърн е място, където се претопяват култури (над 150 езика се говорят тук). Градът е дом на огромно количество братовчеди с японски, виетнамски, тайландски, италиански и гръцки произход. За най-добрия тайландски ресторант си вземи кредитната карта. Не е евтин. Намира се във вековно стар преобразен склад, той има солидна репутация. Облечи се добре!



Movida, 1 Hosier Lane
За твой и наш късмет слабостта на Мелбърн към качествена храна се намира и на достъпни цени, представена в цели улици, като Victoria Street, Richmond (виетнамска) и Lygon Street, Carlton (италианска) – посветени на евтината, качествена храна. Movida, разположен в долната част на Hosier Lane, е мястото, където сервират световноизвестните тапас и топ коктейли.

Не си и помисляй просто да се изтърсиш там, резервацията е задължителна, а удоволствието ще ти струва около $30.

И след като разрешихме всички екзистенциално важни въпроси от рода на какво да си купиш и къде можеш да си похапнеш добре, потърсихме и с какво можеш да летиш до там. Добри оферти имат на flybulgaria.bg
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.