Следва

Objects of desire: Vichy Mineral 89

Защо всички вече години наред са влюбени в един единствен парфюм?

Цитрусов, безкрайно траен и истински бестселър в парфюмерийната индустрия...

Body преди 4 години

Историята на иконичния Light Blue на Dolce&Gabbana има своето обяснение. Никак не е съвпадение, че вече години наред всеки от нас има поне по три приятелки, които са безвъзвратно влюбени, а и загубени, в аромата на луксозната течност, побрана в минималистична и доста семпла правоъгълна бутилка.

Парфюмът е стар познайник в испанската парфюмерия, а и не само, силно вероятно е и вие да сте го използвали в даден момент или пък специфичната му миризма да е точно под нослето ви, четейки тези редове. Light Blue от Dolce&Gabbana и рекламните му кампании, било то с пясъчния бряг от Капри и дуото Мария Вуйович и Дейвид Ганди или пък не, е истински култ в индустрията.

"Харесва ми, защото мирише на чист лимон", "През лятото обичам да го ползвам, защото е толкова свеж", "Цитрусите и свежият му допир се трансформират на по-късен етап в един по-сладък аромат, който продължава цял ден ", са само част от "признанията" на бюти трендсетърите, които се кълнат в парфюма. Три изявления, напълно идентични на стотиците анонимни рецензии, които има в Google.

Отбелязваме само, че Light Blue на Dolce&Gabbana не е летен парфюм - разбира се, има летни /лимитирани/ издания, но класическият аромат е създаден с друга идея. Лекият парфюм с натрапчива /в хубавия смисъл/ трайност бива лансиран през 2001-ва година и още с първите си стъпки в ароматната индустрия започва да печели куп награди.

Италианското модно дуо Доменико Долче и Стефано Габана решава да потърси известния парфюмерист Оливие Кресп, който да създаде аромат, вдъхновен от сензуалните миризми на Средиземноморието, по-специфично Сицилия. На французина му отнема около две години да усъвършенства аромата, който се лансира на пазара преди 18 години.

В оригиналната версия на Light Blue, Кресп "жени" уханието на тарт от ябълки Granny Smith и Delta Muscenone (ароматът на човешката кожа). Парфюмът включва и три синтетични ухания на дървета (Z11, Ambrox и Norlimbanol), както и есенция от естествени видове кедри. Съдържа приблизително 15% естествена есенция от сицилианска лимонова кора, а във връхните му нотки активиращият сицилиански кедър се слива с ясната яркост на ябълката и безгрижния чар на колорита на дивия зюмбюл, за да предизвика същността на южно-италианското лято. Следва свежестта на бамбука в средните нотки, който се сгушва сред славен женски букет от декадентски жасмин и деликатна бяла роза, за да достигнем до базовото усещане на дървесната цитрусова дървесина, преплетена със сладък кехлибар и подканващите ласки на мускус.

Иконичният парфюм на Dolce&Gabbana, който през 2007-ма се сдобива и с мъжки вариант, печели 5 от 5 звезди в класацията на The New York Times шест години след лансирането си, а към днешна дата ароматът има над 15 други награди. Light Blue е и един от дванадесетте парфюма, избрани за изложба, озаглавена "Изкуството на аромата 1889-2012" с куратор на Чандлър Бър , ръководител на отдел Olfactory Art of the Museum of Arts and Design. Официалната световна фондация на ароматите вече с години обявява, че парфюмът е в топ 7 на най-продаваните аромати в света.

Първоначалната реклама за Light Blue на Dolce&Gabbana е заснета през 2007 г. на остров Капри, модели са Дейвид Ганди и Мария Вуйович, соанирани в оскъдни бели бански, целуващи се на надуваема лодка. Кампанията, разбира се, моментално е обявена за най-секси сред телевизионните реклами, което, убедени сме, подпомага и за дългогодишната любов към парфюма. 

През 2010г. рекламата сменя момичето, като на Ганди му се налага да се "гушка" с модела Анна Ягодзинска. Вместо лодка, вече сме на брега на морето, но ароматът и оскъдните бели бански остават все същите! И двете версии, печат и телевизионен, са дело отново на модния фотограф Марио Тестино, локацията отново е Капри.

Годината е 2013-та, а от Dolce&Gabbana пускат третата версия на кампанията "Light Blue". Марио Тестино снима, мястото е Капри, но този път италианският модел Бианка Балти влиза в женската роля. Три години по-късно списание InStyle признава рекламата на аромата за една от 10-те най-горещи кампании в парфюмерийната индустрия. 

Така светлосиният парфюм се превръща в квинтесенцията на радостта от живота и съблазняването. От Dolce&Gabbana затварят цялата същност на един слънчев летен ден в този жив, свеж, цветен и плодов аромат, който предизвиква чувствеността на средиземноморската жена, а и не само, и който вече години наред е безкраен ароматен любовник на милиони жени по света.

За 2019-та от италианската модна Къща изненадват с лимитирната версия Sun, която улавя същността на младата лятна страст, изследвайки нова обонятелна територия: топла, чувствена и слънчева. 

More Body