Следва

Гениалните прости неща - Печени ябълки

Майкъл Полан. Човекът, който знае какво да яде и как

Амерканската храна е лоша. Това е ясно. Ужасени сме от химическия привкус на сандвичите. Виждаме, че...

All About Life преди 14 години

Амерканската храна е лоша. Това е ясно. Ужасени сме от химическия привкус на сандвичите. Виждаме, че комерсиалната среда страда от шизофрения: едновременно ни рекламират суперкалорични храни и програми за отслабване. На всичко отгоре почвите ни са замърсени от изкуствени торове и пестициди.

А за транспортирането на готови, опаковани храни се хабят тонове гориво, което означава: въглеродни емисии и глобално затопляне.

Вредните ни хранителни навици нарушават баланса и на телата ни, и на природата.

Майкъл Полан е човекът, който осъзна, че всички тези проблеми са свързани.

Книгата му The Omnivore’s Dilemma от 2006 г. не само се продава в милионен тираж, а и вече я преподават в колежи и университети по света. Полан е медийна звезда.

Статиите за него са неизброими, а тази година се появи и във филма Food, Inc. (документален филм, който разказва за това откъде идват чипсът и хамбургерите и прилича на хорър, само дето е наистина.)

В Тhe Omnivore’s Dilemma („Дилемата на всеядните”) Полан, както и всички нас, си задава въпроса какво да ядем. За да намери отговор, той тръгва на дълго разследване из полетата, фермите, лабораториите и супермаркетите на САЩ. Заключението му е, че ни трябва не само по-добра храна, а и културна и обществена реформа.

Последователи се намират. За три години от излизането на книгата в Америка се случва тиха, но мащабна кухненска революция.

На 14 октомври видяхме Полан на живо на конференцията за опазване на околната среда Bioneers в Сан Рафаел, близо до Сан Франциско, Калифорния. „Готвачът революционер” се появи с хартиен пакет с добре познатото жълто „М” и извади от него издут хамбургер.

После нареди пред себе си 4 стъклени чаши и започна да налива в тях лепкава кафява течност.

„Петрол” – каза Полан и продължи да налива, докато не стигна до 3 чаши и четвърт. Толкова гориво изгорено, за да се произведе хамбургерът.

След като „нареди масата”, Полан си облиза пръстите. Публиката ахна ужасена. „Не се притеснявайте, това е само шоколадов сироп” – присмя ни се той, но чувството за отвращение остана. Никой от над хилядата души, които бяха в тази зала, няма да яде junk food скоро.

Полан смята, че за да си възстановим здравето, трябва да направим повече от това просто да поглъщаме по-малко калории. Трябва да изградим нова производствена система, която да не е базирана на петрол, а на слънчева енергия.



Това означава отглеждане на реколта, съобразена с климата и почвите на дадения регион, никакви пестициди, свободен добитък, хранен със свежа трева, естествен тор вместо химикали, или всичко това, казано с една дума: биоземеделие.

Същевременно трябва да се създадат нови мрежи за дистрибуция на храната на малки разстояния вместо на национално и международно равнище. Всеки регион трябва да произвежда сам храната си. Така не само ще се намалят драстично въглеродните ни емисии, но и ще ядем по-прясна храна. (Като си представи човек как това апетитно парче холандска гауда е прекарало десетки часове в претъпкания багажник на някой тир… хм, вече не е толкова апетитно.)

Освен към промяна в земеделието и икономиката, Полан приканва и към културна промяна. Този симпатичен идеалист смята, че правилно хранене не може да има без по-добро общество (и обратното). Вместо да купуваме холандска гауда, чиято предистория предпочитаме да не знаем, можем да разучим коя е най-близката до нас мандра и да отидем да се запознаем с производителите на място.

Полан е убеден, че трябва да върнем на храненето статуса на ритуал, който ни свързва с хората около нас. „Трябва отново да започнем да готвим!” – казва той. Всеки от нас, който е приготвял вечеря за приятели или за любим човек, знае за какво става въпрос – стойността на храната не се измерва в калории, а в доверие и емоции.

Полан успя да уплаши и да вдъхнови обществото достатъчно, за да го накара да промени нещо. Резултатът е, че много хора в Америка наистина отиват и се запознават с местните фермери и си купуват продукти директно от тях, вместо от супермаркета.



Интересна тенденция е и появата на т.нар. farmers’ markets в градовете - седмични пазари като от едно време, с щандове със зеленчуци, ядки и прясно изпечен хляб, често придружени с музика на живо. Наскоро видях такъв пазар на улица в Манхатън, под небостъргачите.

А точно след лекцията на Полан си купих цедено кисело мляко от подобно място в Калифорния. Посетителите на тези събития са от различни прослойки – някои са с расти, а други с дрехи на Michael Kors.

Полан може да е мечтател, но съвсем не е единственият. Подкрепят го и хипарите, решени да спасят природата, и бизнесдамите в Манхатън, които държат да се хранят здравословно.

Така намираме и решението на вечния проблем с калориите. Те не са важни. Когато човек подхожда с уважение към храната си, когато гледа на нея като на ритуал и се замисля за историята й и за ефекта й върху околната среда, няма как да злоупотреби. Гледайте на храната с любов, драги читатели. Да живее храната.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.