Следва

Дизайнери за следене: Флоранс Кулс и La Collection - ненатрапчив лукс и осезаема самодостатъчност

Кой кой е в модата днес: Iris Van Herpen - произведения на изкуството, пригодени за носене

I v I-I Изхождайки от самото лого, виждаме една индивидуалност, която занапред ще ни провокира още повече и все повече ще се пише и ще се говори за нея...

All fashion преди 4 години

I(и)новативност
R(р)азличност
I (и)зкуство
S​ (с)кулптурност

​V ​(в)ъображение
A​ ​(а)налитичност
​N​ ​(н)аука

​H​ (х)ибридност ​
E (е)ксперимент
R (р)ъчна работа
​P​ (п)рирода
ж ​E​ (е)нственост
и​ N (н)дивидуалност

Да бъдеш неотразим, неузнаваем, неповторим, но с положителен знак.

Да бъдеш Айрис Ван Херпен.



Природата стои над човека. В нея са заложени закономерности, които движат света и които са мерни единици за красота - онази красота, която ражда новия живот, онази красота, която е по-велика от човека, затова не ни остава нищо друго, освен да се учим от нея, да се вдъхновяваме от нея, да се прекланяме и пазим същността й. Тя е неизчерпаем източник на мъдрост и красота. Природата е началото и краят. Природата е. И Айрис ван Херпен го знае.

Всичко е. И ще продължава да е. И в същото време всичко се променя. Това, което е било вчера, днес вече не е същото, и в това се състои красотата - в настоящето, тук и сега.

Разбира се, трудно е точно модата да отразява този моментен миг. Но Айрис ван Херпен прави невъзможното да запечата настоящето и нейния дизайн water dress е пример за това.

През 2013-та, например, тя прави колаборация с фотографа Ник Найт, който заснема, в серия фотографии, как вода бива изпръскана върху голото тяло на Дафне Гинес>>>

Вдъхновявайки се от фотографиите, Ван Херпен започва да скулптирара това, което вижда, нагрявайки пластмаса с помощта на пистолет с горещ въздух и оформяйки с клещи краищата. Крайният резултат е впечатляващ, в моден контекст - рокля, но едновременно с това, граничеща с произведение на изкуството скулптура.

Гинес сравнява ван Херпен с Александър Маккуин, за когото тя е работила за кратко като стажант. В дизайнерката Гинес наблюдава същата отдаденост, прецизност, внимание към детайла, свобода на мисълта и богато въображение, интелигентна, мъдра и прозорлива личност, любопитна и вечно търсеща.



Ник Найт също споделя своето възхищение и уважение към работата на Айрис ван Херпен​: “Очевидно е, че Айрис има дълбоко разбиране за красотата и е едновременно с това дръзка в подхода си и ентусиазирана за бъдещето. Нейният начин на работа наподобява един далечен период в миналото, когато образованието в изкуството и образованието в научни дисциплини са се считали за еднакво важни и никой не е могъл да се смята за образован, докато не е практикувал и двата подхода. Това, според мен, я прави един от най-вълнуващите и провокативни модни дизайнери на нашето време.”

Тя е човек на настоящето, тук и сега. Такива хора се превръщат в хора на бъдещето, именно защото използват потенциала на сегашното и ресурсите му по най-оптималния начин и така създават бъдещето.



Творенията на ван Херпен преплитат елементи на изкуството, музиката, балета, науката, философията, новите технологии, скулптурата, инженерството, архитектурата и фотографията.

В създаването на нова визия, всеки път се изисква различна обработка на материалите или дори създаването на напълно нови такива. Поради тази причина, Ван Херпен предпочита интердисциплинарно проучване и често си сътрудничи с различни творци и учени - като например​ хореографа Benjamin Millepied; Neri Oxman, учени от Massachusetts Institute of Technology, дигиталния арт дизайнер Daniel Widrig и различни музиканти като Salvador Breed, който създава музикалните елементи, допълващи визията на нейните дрехи.

Именно богатата палитра от хора на изкуството и хора на науката, с които тя работи, създава един уникален новаторски подход, който разчупва тяхното мислене и нашето възприемане, що се отнася до модата. В този ред на мисли ние се питаме къде е границата на практичната част на модата и тази, граничеща с изкуство?

На този въпрос Айрис отговаря така: "При мен винаги има преход от по-носими дрехи към по-скулптурални такива и обратно. Двете се нуждаят едно от друго. Те са като езика, с който общуваме - скулптуралните дрехи говорят за концепцията и вдъхновението, предават послание и внушение чрез формата. Докато по-носимите дрехи стигат до хората. Модата има едно предимство, което я отличава от другите форми на изкуство. Тя позволява да се създаде тази така нужна лична връзка между дизайнера и клиента."



Ван Херпен споделя още, че проучвателният процес е най-важната част от нейната работа и много често той изисква повече време отколкото самото създаване на колекцията. Според нея, процесът е изключително важен и понякога е по-красив от крайния продукт.

Дизайнерката не скицира идеите си на хартия, тя драпира директно върху манекена и оформя материята ръчно, докато намери идеалната форма. Иронично, в едно интервю тя споделя, че завижда на хората, които скицират в 2D, но това просто не е нейният начин. Формата следва функцията - това е просто клише за нея - формата допълва и променя тялото. Движението, тъй като то е съществена функция на тялото, е важна част от работата й.



Херпен споделя още, че е хиперчувствителна към движенията на тялото, като го отдава частично на детството, прекарано, танцувайки класически балет. Този интерес към тялото и пресъздаването на емоции, настроения и чувства в триизмерна форма е това, което я е подтикнало да се пренасочи от изкуството към модата по време на следването й в Института по изкуства в Холандия, където са завършили и Viktor & Rolf.

Движението е елемент, който невинаги се забелязва по време на шоуто, но това, което тласка дизайнерката към създаването на тези модели е именно взаимодействието между тялото и дрехата.

Тя излиза от рамките на модния дизайн и разширява границите на новите технологии към непроучван досега потенциал.



Авангардните и провокативни дизайни на Айрис Ван Херпен много по-често стават част от изложбените зали в музеите, отколкото от гардероба на някоя дама. През 2012-та Музеят Метрополитън се сдобива с неин дизайн - а именно минирокля, която наподобява стилизиран скелет, 3D принтиран с бял синтетичен полимер. Оттогава музеят има гордостта да притежава още пет от дизайните й, включително The Moon Dress, 2013-14.


The Mood Dress

За Ван Херпен източници на вдъхновение са науката, технологиите и природата и конкретни области като кристализация и магнетични движения. Склонността й да се насочва в необикновена посока и да придава нови измерения на женските форми привличат музиканти като Лейди Гага и Бьорк, които неведнъж са обличали моделите й.


Лейди Гага

Хората не сме съществителни. Ние, хората, сме във всеки един момент глаголи, сложни сказуеми - в минало, сегашно и бъдеще време, а хората на изкуствата - понякога и верига от прилагателни имена.

Айрис ван Херпен е Вселена. И като всяка Вселена, тя се основава на закони, стабилни основи и причинно-следствени връзки. Няма нищо случайно в работата й. Съществува дълбок и дълъг проучвателен процес. Има много експеримент. А там, където има експеримент, има прогрес, създава се нов свят с нови възможности.

More All fashion