Мениджър по щастието, боди-дизайнер, специалист по рециклиране и още 7 професии на бъдещето

Мениджър по щастието, боди-дизайнер, специалист по рециклиране и още 7 професии на бъдещето

Ако имате идея за преквалификация или нямате отговор на въпроса: "Какъв ще стана, като порасна?"...

Преди години, когато родителите ни, прародителите ни, а и част от самите нас избирахме професия, това се правеше с идеята "сега и завинаги". Веднъж модел - завинаги модел, веднъж миньор - завинаги миньор и веднъж адвокат - нали. Днес е друго и приемаме, че е за добро - всички държим картите за професионалното си развитие в ръка и колодата постоянно се попълва. Немислимото до вчера, днес е норма на реалност. Кариерните специалисти споделят какви нови професии да очакваме да навлязат в ежедневието ни ей сега, дето се казва, догодина, и малко натам.

1. ДИЗАЙНЕР ПО ВИРТУАЛНА СРЕДА НА ОБИТАВАНЕ
Преди две години започнаха продажбите на шлемове за виртуална реалност, като основните им потребители бяха геймъри. Освен зрелище, тези джаджи съвсем скоро ще са в състояние да предложат виртуално обучение, пътешествия и системно развитие на пространството, което ще трябва да бъде запълвано с удивителни ландшафти, космически красоти и исторически обекти. Тук в играта влизат дизайнерите на виртуална жизнена среда.

2. ЕКСПЕРТ ПО SMART CITY
Жителите на големите градове ще се нуждаят от комфорт, "умна" транспортна система, градска среда, способстваща запазването на здравето и енергията. Експертите ще помагат да се проектира, строи и експлоатира правилно всяка част от градските системи и ще откриват и адаптират за нас нови ергономики, за които не сме и подозирали.

3. МЕНИДЖЪР ПО ЩАСТИЕТО НА СЛУЖИТЕЛИТЕ
Хората ще се превърнат в ключова ценност на бизнеса, защото без силен и увлечен екип и най-гениалният продукт или услуга започва да губи позиции. Въпросният експерт ще участва в определянето степента на удовлетвореност и щастие у служителите, ще се занимава с търсенето на "слаби места" в процесите, които генерират раздразнение и демотивация и ще генерира системи, чрез които потенциалът на всекиго ще се разкрива до максимум.

4. СПЕЦИАЛИСТ ПО ПРЕВАНТИВНА МЕДИЦИНА

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.