Следва

Глобализация на стила, изрусена Кендал Дженър или просто Рикардо Тиши за Burberry

SOFIA, SOFIA, мой малък Лондон, ай, обичам те!

140 години СОФИЯ <3

All fashion преди 4 години

Цитираме Далчев:

"Може би, защото е на скрито,
тук животът пълно се разкрива
с постоянството си упорито
в своята безсмисленост щастлива"
,

и крачим, подскачаме и тържествуваме в златната есен на този град, в който се родихме, в който живеем и в който растем, без да стареем.

Енергията и силата на София, и спомена за раждането на това очарование, в 32 кадъра, с които казваме от все сърце:

Обичаме те, наш малък Лондон! 140 години не стигат!

Заедно отговаряме на въпроса ЗАЩО с уловените 13 мига /софийски места/ от ЕСЕНТА на тази, 2019-та, година.Граф Игнатиев
"Графа" още, е шарена, леко ориенталска, много конфликтна улица в един определен общинско-социален контекст. Но ние минаваме оттук всеки ден и всеки ден откриваме розовото й, охрата й, теснотията й, релсите й, очарованието й.

Иначе, една от най-популярните и основни централни улици в София е наречена на руския дипломат, генерал и министър граф Николай Павлович Игнатиев, изиграл важна роля като посланик на Русия в Цариград при подготовката на Руско-турската война от 1877-1878г. и сключването на Санстефанския договор.

Лъвов мост


Всеки път, когато минем оттам, имаме двупосочното чувство, че лъвчетата ни пазят и представляват опасност едновременно. Абсолютно магичен, мостът е построен в годините 1889-1891-ва, на мястото на дотогавашния Шарен мост. Да е толкова разкошен, колкото е, дължим на проектанта Вацлав Прошек и строителя Иржи Прошек. Преминава над Владайската река, на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Сливница" и свързва Централната ЖП-гара и Централната автогара с центъра. Основно рекунструиран през 2014-та.ДворецаНа два пъти, в годините 1879-1882 и 1894-1895-та, това централно бижу е отгледано от кота 0 от архитектите Виктор Румпелмайер и Фридрих Грюнангер. След 9 септември 1944 година в Двореца се настанява правителството на Отечествения фронт, а единият от салоните е превърнат в кабинет на Георги Димитров. Днес тук се помещават Националната Художествена галерия и Националния Етнографски музей. 

Градинката на Кристал 


Кръстено на вече несъществуващия ресторант "Кристал", това парче софийска земя е с магнетични способности - едно от най-посещаваните места в София, паметник на градинското и парково изкуство, нарицателно за срещи и артистични активации. През 1895 г. Стамболов е посечен тук, съответно днес на мястото има паметник, дело на Иван Славов и Александър Стефанов.Падината в градинкатана Кристал се е формирала от незавършен строеж от началото на XX век. През 1914 година на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните строежът не е реализиран и през 1927-ма денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб.Военният клуб е построен през годините 1895-1898/1898-1907 от архитектите Антонин Вацлав Колар и Никола Лазаров. Изграден е точно върху основите на Първото военно училище в София след Освобождението. Банята 

Твърдо едно от най-яките места в града, това приказно произведение на архитектурата се ражда през 1913 година от невероятните майстори - архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов.

С функцията да замести съществувала дотогава турска баня, тя е построена в стил сецесион, примесен с типични български, византийски и източноправославни орнаментални елементи, дело на художника Харалампи Тачев.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944г. тежко удрят сградата и напълно унищожават южното крило, дебита на минералния извор също е засегнат, но по-късно банята е напълно възстановена.Функционира до 1986г. (признаваме си, че макар че е сравнително скоро, никога не сме се къпали на това място). Дълго време след това банята е в активна реконструкция.  

Постоянната експозиция на Музея за история на София, помещаваща се в едната половина от сградата, е официално открита на 17 септември 2015г. В края на 2016г. от статута му на "общински културен институт" музеят е реорганизиран в Регионален исторически музей - София.ЦУМЦентралният универсален магазин, известен със съкращението си ЦУМ, е онзи шопинг оазис, който насън и наяве всички, помнещи някои особености на родната действителност отпреди Демокрацията, свързват с необятните възможности на социалистическото пазаруване. На много етажи, с много стока от всякакъв вид, главно родно производство, и с продавачки в униформи, това беше най-магичното място в града в продължение на дълги десетилетия. Построена на самия ъгъл на "Дондуков" и "Мария Луиза" през 1956г. като част от софийското ларго, изключително импозантната сграда е дело на архитектите Димитър Писинов и Коста Николов. Първите представители на народонаселението прекрачват праговете на тази Мека през 1957 година, и мечтите им политат чак до 9-ия етаж. Дълго време е най-големият търговски център на Балканите, като в него са монтирани и първите ескалатори в България.Хотел БалканПрестижно разположен там, където се пресичат бул. "Александър Стамболийски" (бивш бул. "Клементина") и бул. "Мария Луиза", хотел Балкан, както се казва при построяването си, а и сега, и Шератон, когато бяхме по-малки, е толкова красив, разпознаваем и централен, че просто няма как софиянец като нас да си представи София без тази превъзходна солидна сграда.

Построен през 1956г. като част от ново архитектурно движение - микс от класически дизайн и пищен декор, той допринася да се преосмисли концепцията за пространството около черквата Света Неделя, една софийска светиня.Архитектурният проект е на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов (архитектурно бюро "Васильов - Цолов"). Зад хотела се намира Кръглата църква (ротонда) "Св. Георги". Хотел Балкан е част от сградата на Президентството, а под основите й лежи историческа римска крепост, останки от която могат да бъдат разгледани в района около хотела.

Надали има софиянец, роден тук или посетил столицата поне веднъж преди 1989 година, който да не си спомня, че пред фасадата му се уреждаха стотици срещи. Да влезеш за вечеря беше въпрос на изключителен престиж, а във Виенската сладкарница отстрани правеха най-хубавите гофрети на света.

Женски пазарЖенският пазар е най-големият открит пазар в София. Намира се в центъра, близо да Лъвов мост. До 1990-та се казва "Георги Кирков" - по тогавашното име на булеварда в близост, именуван на видния соц-деятел, депутат и лидер Георги Кирков (1867-1919). Сред по-старите му имена харесваме Житен пазар и Конски пазар. Това място е просто измислено за пазарище - съществува като такова още от преди Освобождението през 1878г.

Халите Построени през 1909-1911 година от архитект Наум Торбов, Халите са един от най-старите закрити търговски комплекси в града. Затворени през 1988 година за реконструкция и обновление, живеят втори живот след повторното им отваряне през 2000 година. Реставрацията и реконструкцията им са по проект на архитектите Антонов, Ганчев и Кантарджиева.Софийски университетСУ "Св. Климент Охридски" е най-старото и най-голямо висше училище в България. 

Университетът отваря врати на 1 октомври 1888г. като Висш педагогически курс. Централната част на сградата на СУ, на стойност 6 милиона златни лева, е построена с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптурни фигури красят нейната фасада. Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан.

Храмът Свети Александър Невски

Издига снага между 1904-1912 от архитект Александър Померанцев. Построяването на сградата струва над 5 милиона лева, половината от които дарение от българския народ, а другата половина - от държавата. Позлатеният купол на катедралата на фона на Витоша е първата картина, посрещала пътуващите с влак към София от Искърското дефиле след 1912г.

Сградата на БНТСъздадена през 70-те години на 20-ти век от архитект Йордан Аладжов, оттам започват излъчванията на програмата през 1959г.Пилоните на НДК

Кой не си е правил среща на пилоните? 


Арт директор: Юлия Константинова
Фотограф: View Sofia
Стайлинг: Габриела Желева
Грим и коса: Vogue Vision
Модел: Ели/Ivet Fashion

Суитчър: Acne Studios
Шлифер: Burberry
Kецове: Adidas Originals
Сайклинг шорти: архив на стилиста

More All fashion