Следва

Start Shopping NOW: Рапсодия на цветовете

Норман Норел, "американският Баленсиага", за удобството в дамската мода, но никога за сметка на елегантността

"Норман Норел - Доайенът на американската мода"

All fashion преди 4 години


Норман Норел

Представяме един от най-великите американски дизайнери - Норман Норел. Именно той проправя път към световната сцена, за да могат да се развиват таланти като Бил Блас и Рой Халстън, за когото говорихме ТУК.

Норман Норел (1900 - 1972) е пионерът на Висшата мода в САЩ. Известен със своята прецизност и ултра елегантен стил, дизайнерът с право си е спечелил прозвището "американския Баленсиага". Работата му завинаги променя разбиранията за мода на дизайнерите от Седмо авеню. А ако трябва да опишем стила му с една дума, то това ще бъде "класика". В списъка с клиенти на Норел присъстват имена като Мерилин Монро, Джаки Кенеди и дори Мишел Обама, колкото и странно да звучи.


Мерилин в NORELL

Проследяваме ключови моменти от историята на дизайнера, за да си обясним величието му в редовете по-долу:

Първи стъпки
Норман Дейвид Левинсън се ражда през пролетта на 1900г. в Ноубълсвил, Индиана. Първоначално баща му е собственик на магазин за мъжка мода в града, а след това открива и магазин за мъжки шапки в Индианаполис. Когато Норман е на 6 години, семейството се мести там.

Като дете Норман често боледува; както и други творци (като Фрида Кало например), той използва времето, в което е прикован към леглото, за да рисува. Театърът е другото му голямо развлечение по онова време. Баща му често рекламирал изработваните от самия него шапки в градския театър в Индианаполис, като в замяна получавал безплатни билети за представления. Затова Норман ходел поне 3-4 пъти в седмицата на постановки. Бил абсолютно пленен от сценичното облекло на артистите и рисувал костюми, подобни на тези, които виждал в театъра. Всъщност, както ще се убедим по-късно, този момент от живота му оказва сериозно влияние върху цялостния му творчески път.

На 19-годишна възраст, след като отказва да наследи семейния бизнес (това прави по-големият му брат Франк), Норман се мести в Ню Йорк, за да учи моден дизайн. Малко след това започва да се представя в професионалните среди не като Норман Левинсън, а като Норман Норел (NORELL). "Новото" име, което впоследствие става и един от най-успешните лейбъли в историята на американската мода, е съчетание от собственото име на дизайнера (NOR), първата буква от фамилното му име по рождение - L, и още едно допълнително L. Самият той казва, че второто L идва от късмет (на англ.ез. - luck). И въпреки че някои хора вярват в благосклонната съдба, ние сме на мнение, че упоритостта и талантът на Норел се оказват решаващи за успеха му. Както пеят Bon Jovi, човек трябва да "помага" на късмета си.

Три години след като се мести в Ню Йорк, Норел започва работа в емблематичното студио Paramount Pictures. Там прави сценично облекло за продукциите на компанията. Той е доста успешен, но след като студиото се мести в Калифорния, Норман все пак решава да остане в Ню Йорк. Работи още известно време с артисти и продуценти от Бродуей, но се ориентира и към работа с дизайнери на Висша мода.

В края на 20-те години започва истинската школовка на Норман - започва работа при известната тогава Хати Карнеги, издига се бързо до поста на Главен дизайнер в компанията, допринасяйки осезаемо за растежа й. Норел умело използва времето си при Карнеги, за да се усъвършенства като професионалист. Тя ходела по два пъти годишно в Париж, който тогава бил смятан за единствен и безспорен център на световната мода. Разглеждала работата на лидерите в бранша. Всеки път купувала по около 200 haute couture модела, с които се връщала в Ню Йорк. Норел извършвал пълна "дисекция" на дрехите, разкроявайки ги и изследвайки начина, по който са били направени. След това научавал и използвал техниката им на изработка.

Успехите по време на Войната
Норман работи с Карнеги близо 13 години, през които изгражда репутацията си на много добър дизайнер. С това той привлича вниманието на Антъни Трейна, който тогава е един от най-големите в бранша. Трейна предлага на Норел съвместна колекция, съответно Норел се съгласява, но настоява името му да бъде част от лейбъла на Трейна, въпреки че това означавало по-малка заплата. Колекцията се превръща в истински хит. По време на Втората световна война дизайнерът прави и емблематичните за стила му "русалки" - дълги вечерни рокли, обсипани със стотици хиляди пайети. Те стават любими на цял Холивуд, както и на редица дами от висшето общество. С опита си от работата при Хати Карнеги и любовта към класическия стил, Норман се превръща в истинско олицетворение на френската висша мода, която обаче умело адаптира към вкуса и особеностите на американката.

Именно той стои в основата на редица иновации в модата, като дори се твърди, че той първи, а не Ив Сен Лоран, е въвел панталоните като дамско вечерно облекло.


Норман и Ив Сен Лоран

Работата с Трейна му донася още повече известност, като през 1943г. Норел става първият носител на наградата COTY за насърчаване и популяризиране на американската мода по време на Войната. Като цяло, времето, в което изгрява звездата на Норел, се оказва много благодатно. Световната политическа обстановка измества културния фокус от Париж към Ню Йорк. Промените засягат и модата, разбира се. По този начин нарастващата репутация на дизайнера заради самия му талант се съчетава със засиленото внимание към Ню Йорк като световен културен център, а резултатът е УСПЕХ.

Брандът Norell
През 1959г. Норел купува компанията на Антъни Трейна, става едноличен собственик и премахва името му от лейбъла. Брандът Norman Norell New York се ражда едва когато дизайнерът е на 60 години и след като вече си е изградил име на един от най-големите в света на модата.

И все пак, фактът, че Норман Норел започва да работи напълно самостоятелно, се оказва ключов момент в неговото развитие. Реално, той за първи път има свободата да прави каквото поиска. В него се отключва още по-голяма креативна енергия. Според дизайнера Джефри Банкс, автор на книгата "Норман Норел - доайен на американската мода" (Norman Norell: A Dean of American Fashion, 2018), златният период на Норман е именно в годините 1960 - 1972. "Тогава той прави и въпросните "русалки", които стават хит в Холивуд. Норел експериментира смело с цветовете много преди другите дизайнери. Използва т.нар. color-blocking техника, която съчетава по семпъл начин контрастиращи си цветове. Заедно с това се усъвършенства в изработката на вечерно и ежедневно облекло.

Нов стандарт в ready-to-wear модата
Сред клиентите на Норман са холивудски звезди и редица първи дами като Джаки Кенеди, Пат Никсън и Лейди Бърд Джонсън (съпруга на 36-тия президент на САЩ - Линдън Джонсън). А през 2010-та в предаване на TNT по случай Коледа, Мишел Обама се появява в уникална винтидж рокля на Норел в черно. Актриси като Мерилин Монро и Гертруд Лоурънс също са били негови клиенти.


Мишел Обама

Това, което го отличава от редица други дизайнери обаче, е че той използва уменията си да прави висша мода при създаването на ready-to-wear колекции.

A ежедневното облекло, което прави, е също толкова елегантно, впечатляващо и изискано, колкото и вечерното. Повечето дизайнери умеят само едното. Той обаче е всепризнат майстор, както в областта на висшата мода, така и на ready-to-wear.

Норел иска жената да се чувства удобно в дрехите, които носи, но никога за сметка на елегантността. Затова и въвежда пола-панталоните като решение. В забързания Ню Йорк те стават същински хит.

За него малката черна рокля е една от най-добрите инвестиции, които може да направи една жена. Известен е още с ултра класическите си дамски костюми и палтата в бонбонени цветове, единствени по рода си и доста смел ход за онова време. Той е и първият американски дизайнер, който пуска парфюм на пазара (1968).

Перфекционистът Норел

Номан Норел е известен като абсолютен перфекционист. Знае се, че е работил сам, без асистенти и е бил с неописуемо отношение към детайла. Това е видимо във всяка една дреха, която той създава. Палтата на Норел имат точния брой копчета, правилната кройка, а моделите са строги и същевременно романтични. "Русалките" му показват в пълен размер манията му по създаването на перфектната дреха. Хиляди пайети, шити ръчно, обсипват вечерните рокли. Дизайнерът често ходел чак до Париж, където се изработвали пайетите, за да наблюдава процеса и да се увери, че ще са в същия цвят на роклите, които прави.

Норел с удоволствие предава уменията си на другите. Той е един от първите председатели на Американския съвет на модните дизайнери, като заедно с това е преподавател и ментор на редица млади дизайнери. А това сякаш удвоява вдъхновението, което изпитваме, когато говорим за него като личност и вечния му стил като неизменима константа. Адаптация: Илона Аначкова

More All fashion