Следва

Появата на Гуинет Полтроу на сцената на Еmmy наградите стана MEME

R.I.P. Жак Ширак

Бившият президент на Франция Жак Ширак е починал днес на 86-годишна възраст, съобщи семейството му.

Life преди 4 години


Жак Ширак през 2007 година. Франция пази топли спомени за управлението му с масовото звучене, че е представлявал нацията добре. снимка: Philippe Wojazer/Reuters

По информация на AFP, която се базира на съобщение на фамилията, днес в дома си в Париж е починал Жак Ширак. Няколко дни по-рано, на 18-ти септември, политикът е бил срочно хоспитализиран с белодробна инфекция. За кончината му е съобщил неговият зет - Фредерик Сала-Бару.

Здравето на експрезидента на Франция бе влошено още от 2005 година след инсулт. В онзи момент Жак Ширак заемаше поста президент на Франция. Все още причината за смъртта му днес не се съобщава, но на обществеността е известно, че в последно време Мосю Ширак страда от доста здравословни проблеми, вкл. форма на Алцхаймер. Именно заради проблемите с паметта, той престана да се появява на публични места след 2014 година.


Мосю Ширак в Париж през декември 1976-та, когато е избран за лидер на Голистката партия. снимка: Jean-Claude Francolon/Gamma-Rapho


Ширак слуша резултатите от втория тур на изборите за кмет на Париж през 1977г. снимка: AFP

Жак Ширак е лидер на Франция от 1995 до 2007 година. Влиза в историята като политикът с най-дълга политическа кариера в Европа. Избиран е два пъти за президент, два пъти заема поста министър председател, кмет е на Париж в продължение на 18 години. Независимо че политическите му решения невинаги се възприемат положително, той определено е един от любимите на френския народ политически, и изобщо публични фигури.


Жак Ширак и Маргарет Тачър в Париж, 1987. снимка: AFP 

Ексръководителят на Франция ще бъде запомнен и с активната си антивоенна политика. През 2003-та рейтингът му се вдига с 90%, благодарение на позицията му относно нахлуването на САЩ в Ирак. Тогава Ширак коментира военните действия така: "Войната винаги е последното средство и винаги е белег на загуба, на неуспех. Войната винаги е най-лошото решение, защото носи болка, смърт и страдание на хората".


Кадър от военен парад във Франция, 1956-та. Ширак води отряд от тридесет и двама мъже, участвали в Алжирската война за независимост. снимка: Guliver/Getty Images

Жак Ширак е и първият, признал открито тъжния факт, че Франция е участвала в депортацията на еврейското си население по време на Втората световна война. Бившият лидер на републиката е още човекът, съкратил президентския мандат във Франция от 7 на 5 години.


Мосю Ширак в Нацвайлер-Щрутхоф, единственият нацистки концетрационен лагер на територията на Франция, през 2005г. 
снимка: AFP

На 79-годишна възраст Жак Ширак е осъден за присвояване на държавни средства с цел финансиране на политическата партия, която оглавява. След обявяването на присъдата, адвокатът на политика Жорж Кейман заявява: "Надявам се, че това решение на съда няма да повлияе на искрената любов на френския народ към Жак Ширак". Днес с увереност можем да потвърдим, че това действително не се е случило. Франция скърби.


Жак Ширак и Бернадет Ширак се женят на 17-ти март 1956-та. снимка: Keystone-France


При посещение на гласоподаватели в Корез, Франция, през 82-ра, докато е лидер на Голистката партия. снимка: Abbas/Magnum Photos


Ширак празнува победата си на кметските избори за Париж през 77-ма пред Триумфалната арка. снимка: AFP


С президента Клинтън и други държавни глави на 50-тата годишнина на НАТО през 1999г. снимка: AP


С преживялата Холокоста Симон Вейл, тогавашен министър на здравеопазване на Франция, 1974г. снимка: AFP


Президентът Ширак напуска Елисейския дворец през 2007-ма и предава властта на наследника си Никола Саркози. снимка: AFP

More Life