Следва

Street style: Вдъхновението е в детайлите

Лий Радзивил шик - кои от личните вещи на сестрата на Джаки О. разпродават

Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза

All fashion преди 4 години

Сестринската връзка на Джаки О. и Лий е максимално комплицирана - първо от ясно изразеното предпочитание към едната от страна на родителите, после от борбата за публично внимание, след това от размяната на мъже, от вечното търсене на признание и още, и още. Колкото и интересната, толкова и сложна, обично-омразната история на една от най-интригуващите двойки сестри разказахме подробно в три части ТУК, ТУК и ТУК - поводът, припомняме, беше кончината на Лий. Коя в чия сянка е живяла, коя е любимката на татко и колкото точно от любовите си са "споделили" - материалите обхващат сериозна част от историите им.

Сега по днешната тема: Каролин Радзивил е широко известна освен в качеството си на сестра на Жаклин Кенеди, и като жена с изискан, префинен и много скъп вкус. Даяна Врийланд, страховитата модна редакторка на Vogue, казва за Лий, че се възхищава на стила й - за разлика от този на сестра й, Първата дама. "Необяснимо е колко скъпо струва да се облече едно толкова дребно момиче", казва пък вторият й съпруг Стан Радзивил.


Коледа у Кенеди

Лий почина миналия февруари на 85-годишна възраст - 20 години след сестра си. Тази седмица семейството й организира аукцион с отбрани вещи от личната й колекция в Christie's, Ню Йорк.

Измежду 168-те предмета, които ще станат обект на наддаване, проблясват спомени за гламурния и необикновен живот на Лий. "Разполагаме с цялата гама на живота й", казва Джонатън Рандел, зам. председател в Christie’s. "Имаме нейна сребърна чаша от 93-та, пръстен от гимназията, порцеланът, който ползва по време на първия и втория си брак, пръстен Givenchy... предоставиха ни толкова много!"

Аукционът включва всякакви предмети, за които може да се твърди, че изграждат този "Радзивил шик": "Ако въобще може да се каже, че имам личен стил, мисля, че е отразен във вкуса и предпочитанията ми към всичко екзотично и неочаквано", разказва самата Лий веднъж.


Лий и Валентино Гаравани

Подборът далеч не се ограничава единствено до бижута - колекциите от модели на Armani, Courreges, Halston и Givenchy, повечето от които направени ексклузивно за нея, без втори дубликат в света, може и да не са включени, но някои "квинтесенциални" аксесоари са:

"Трябваше да включа очилата, защото са толкова дискретни, а това беше тя в същността си - дискретна", отбелязва Рендел, като подсказва, че тези "оръжия на дискретността" не бива да се подценяват. "Ако носиш толкова гигантски очила, не се криеш наистина, нали?" Gucci, Roger Vivier и Dolce & Gabbana моделите (#15, 16 и 17 в галерията), които аукционът предлага наистина внезапно придават "Бувие блясък" на цялото.

Рендел, чийто личен любим предмет от колекцията е фотоалбум със снимки от пътуването на Лий и Джаки до Индия и Пакистан (#2 в галерията), казва, че аукционът вече е успял да привлече тълпа от жени, които се възхищават на стила на Радзивил. "Лий се разглежда като модел за подражание, икона на стила и то не само за жените от нейното поколение. При Каролин говорим за живеенето по един определен начин... тя не беше от хората, които постоянно изпитват необходимостта и нуждата да споделят всичко с всички. Този начин на живот е на изчезване. Изчезващ вид е", завършва Джонатън.

В галерията горе>>> подреждаме двадесет от предлаганите 168 предмета, които ще намерят новите си притежатели този четвъртък. Иначе принадлежат в музей... Повече информация за историята на артукулите откриваме на Christie's.com.


Кадър от въпросното пътуване в Идния и Пакистан

More All fashion