Следва

H&M стартира услугата дрехи под наем

А ти познаваш ли Виолета К.? Ако не, #RethinkFashion и чети

#RethinkFashion #RethinkActions #RethinkLife

All fashion преди 4 години

Директен събеседник, tête-à-tête, "настроен" в режим ReThink е Виолета Керемидчиева.



Виолета е сияйна млада жена, активист по душа, а и действия. 1/3 част от Epic Sofia - креативна дигитална маркетинг агенция, създадена от екип приятели, които искат да правят красиви и смислени неща: "Случи се естествено, защото вижданията ни за комуникация надминават чисто стерилното повърхностно "рекламиране" - винаги търсим съдържание. Например, често ние самите създаваме продукти - в момента развиваме платформата Urban Meditation Club, с която предлагаме креативни бягства за уморени работещи хора."

View Sofia: Кога започваш да се замисляш?
Виолета Керемидчиева:
Започваш да се замисляш, когато тръгнеш да се изнасяш. Тогава си даваш сметка, че имаш повече, отколкото ти трябва.

V.S.: Какво правиш в такива случаи?
В.К.: 
Преставам да купувам дрехи, пренареждам гардероба, за да излезе всичко пренебрегнато, а тези, които смятам, че повече няма да нося, разменям с приятели и колеги. Приятелката ми Елена, която е другата ⅓ от Epic, инициира група във Facebook Free Your Stuff, където всеки може да подари хубави неща, от които няма нужда вече. Чудесна идея имат едни от партньорите ни, "За Земята", които в началото на всеки сезон правят "Офисна размяна на дрехи", на която всеки от екипа може да занесе своите "забравени дрехи" и те да станат ново попълнение за някой друг.


Когато започнеш да намаляваш количеството дрехи, си много по-осъзнат за количеството, а и качеството на всичко, което влиза и излиза от гардероба ти.


V.S.: Какво е отношението ти към Модата и как тълкуваш #RethinkFashiоn днес? 
В.: 
Имам отношение към дрехите откакто се помня. Вкъщи шиенето беше хоби, а и ние сме голямо преобладаващо женско семейство с много дами, които обожават дрехите и взискателно избират платове и кройки. Когато виждаш специално отношение към хубавия плат, разбираш какво го прави такъв, кой текстил е издръжлив и при кой цветовете няма да се изгубят, как се процедира с шева и кройката, определено си даваш сметка за това кое е качествено и кое не. Днес с един поглед, когато вляза в някой магазин, мога да видя кое как е направено и ушито.


Ако искаш да имаш по-малко дрехи, то трябва да имаш по-издържливи. Трябва да знаеш как да ги избираш и след това как да се грижиш за тях.


V.S.: Ти лично как ги избираш? Имаш ли си любими локални брандове?
В.:
Mного са, харесвам 45Street, Stinky Socks, Garderob. Също така за мен Нели Митева е вдъхновение и една от първите, които от много години говори за sustainable fashion и анти fast fashion. Харесва ми, че се опитва да продуцира и стимулира младите дизайнери, защото, откакто се появиха fast fashion брандовете в България, за малкотo създатели на мода е много трудно, конкуренцията е огромна. Ние не можем да спрем пазара да се развива, но трябва да се създава и другия вкус, различен от безкрайното репликиране, защото да, бързата мода донесе стила, който ние виждаме на запад, и който много ни впечатлява, но в същото време се усеща загуба на отношение към уникалното.

V.S.: Но на Запад подкрепят твърдо своите локални брандове. Смеем да твърдим, че и тук се заформя тенденцията да избираме и да се припознаваме в тях все повече. Като Никола Владимиров от brocode wear, с който разговаряхме за мода и устойчивост ето ТУК
В.:
 За щастие е така, брандове като Stinky socks, също и 45 Street, например.
Но, човек не трябва да съди чуждия избор. Със сигурност и от бързите марки може да се купят качествени неща, човек може да пазарува отвсякъде, въпросът е как да избира, как да се грижи за нещата си. Важно е да обръщаш внимание на материите.

Този разговор е и социален, и аз съм много против да бъдат заклеймявани хората, които имат 5 лева и изборът им се свежда до "fast" покупката. Човек, който си купува тениска от H&M веднъж в годината може да бъде много по-съзнателен от друг, който си купува 20 неща от sustainable модата. Отделно самите H&M правят усилия да въведат устойчиви политики и мисля, че ако наистина успеят, това ще е голяма победа за всички. Прекомерната консумация на дрехи и аксесоари не е добра за околната среда, откъдето и да са купени. Въпрос на осъзнаване и осмисляне на изборите ни. Това не е разговор единствено за потребление и отговорите не са просто "да" и "не".



Със сигурност просто консумацията и дрехите, които носим, не са единствения начин, по който можем да се грижим за природата. Много неща не могат да се купят с пари и изискват повече усилия. Като да бъдеш активен гражданин всеки ден, да не паркираш на безумни места. В офиса имаме кана за вода, купуваме си храна и кафе в кутии и чаши за многократна употреба, събираме разделно. Винаги, когато можем, работим за социално и екологично отговорни брандове или съдействаме и консултираме как да тръгнат по този път. Не винаги потребителският избор може да ти гарантира, че ще живееш в една по-добра среда. Трябва и да се работи целенасочено, всеки в своята сфера. Също е важно да се събираш със съмишленици, взаимно да се мотивирате и подкрепяте, да разбираш проблемите на другите бизнеси, активности, каузи и да търсите решение заедно.

#RethinkFashion, #RethinkActions. Мисля, че преоритетите ни трябва да са много ясни. Все пак живеем във време, в което решенията ни имат огромно влияние върху нашето бъдеще и поколение. Безумно е как се измества фокусът от важните неща, като например дали тонът на Грета е правилният тон, с който тя говори, а не проблемът за промяната на климата. И започваш да защитаваш едно момиче на 16, което също не е темата. Темата е има ли промяна в климата, причинена ли е от хората? Всеки един от нас трябва да си даде сметка, политиците трябва да си дадат сметка, защото ние с нашите усилия не сме достатъчни, потребителският ни избор не е достатъчен.


Какво знаем за Грета Тунберг, 16-годишното момиче, което кара "големите" да се засрамят


Ако преди време се е считало, че истинската дама носи шапка, перли, рокля, че има изискан език, то днес тя освен това ще знае точно как да заяви мнението си. Днешната концепция за това какви хора трябва да бъдем означава да сме отговорни, съзнателни, да създаваме, да имаме гражданска позиция, да работим заедно, да имаме саморефлексия, усет за красивото и хармоничното. Казвам хора, защото ние вече не можем да се делим на дами и джентълмени, идеята за тях трябва да се актуализира.

Но, да се върна към темата за консумацията и дрехите - едно време, дори богатите хора не са си позволявали толкова много дрехи, колкото ние в момента.

V.S.: Откъде идва тази "мания" за притежание? От прекалено многото избор?
В.:
Много са нещата, преди е имало 4-ри колекции - по една на сезон. В момента всички брандове изкарват капсулни колекции, пре-колекции и т.н., а луксозните брандове се опитват да влязат на всички нива с колаборации, аутлети, high fashion, а и ние сме подвластни на "изкушения". Затова непрекъснато трябва да си повтаряме кое е важното за нас лично в живота. Разбира се, всеки отговаря за себе си, но за мен е отговорите са да съм удовлетворена от работата си, да съм отговорна в консумацията си, на дрехи включително, да изхвърлям разделно, да подкрепям каузите, за които ми пука. Нашата сила е да сме обединени. Ако има проблем с пластмасата или неустойчивите практики в модата, да действаме заедно, а не да си купуваме индулгенция за 500 лева, само защото е произведена някакси по устойчив начин. В много случаи това е страхотно, обаче когато го превърнеш в извинение, за да продължиш да купуваш без да мислиш, а пък и да започнеш да поучаваш останалите за техните избори, не е добра идея.


Важен е балансът. И едното ще го има, и другото също. Ние сме наясно с това. Но, не можеш да имаш всичко.


Знаете ли, аз мисля, че генерално този проблем с ненормалното купуване е защото сме супер нещастни. Не можем да очакваме, че децата, възпитавани с "трябва да станеш адвокат, икономист и т.н., например, нищо че на теб не ти се удава и никога няма да бъдеш щастлив с тази професия" и след това да са щастливи. Те, винаги, когато си вземат заплатата ще искат "да се "наградят" с нещо. Един месец сърцето е празно, обаче накрая ще си купя това-това-и това, ще имам всичките външни признаци на успех, които да ме направят щастлив. А това е безумно, ти имаш нужда всеки ден да си щастлив, всеки ден да виждаш смисъл в това, което правиш.

Замяната на емоционалното с материалното. Затова хората започват да трупат дрехи, това е т.нар. "Емоционално хранене". 


Ако ти е много пълен гардероба, замисли се доколко си щастлив?


V.S.: Ти какво си купи последно?
В.:
Не знам, това, което си купих ДНЕС последно е билетче за градския транспорт.

V.S.: А  какво ти достави удоволсвие?
В.:
Странно или не - на мен ми доставя удоволствие да си пиша сторитата в инстаграм за затънтени и непознати места.

So... let's check them HERE.



#RethinkFashion

Красивите продобивки пък, независимо дали съвсем нови или вече обичани в дълъг период от време, се нуждаят от правилен подход и умна грижа, ако желаем да запазят своя живот и най-добър вид за дълго време.

Тук на помощ идва Perwoll и новата лимитирана серия Renew Advanced Effect с Fibrex-Tech технологията като оптимално решение на иначе трудната задача. Специалната формула подсилва влакната и увеличава яркостта на цветовете, за да изглеждат дрехите ни нови за по-дълго.


More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.