Следва

Тест за интелигентност

Размерът на Пепеляшка

Номерацията е като че ли първата статистика, която изкача в съзнанието, като си мислим за обувките си. Номерът обувки...

Fashion преди 16 години
Номерацията е като че ли първата статистика, която изкача в съзнанието, като си мислим за обувките си. Номерът обувки си е един от нашите отличителни белези. И слава богу, това, ако не нещо друго, може да ни обедини под общ знаменател.

В миналото, първите производители на обувки – занаятчии, използвали пръчки, по които да измерят първо крака на клиента си, а после и материалите за бъдещото си ръчно произведение. Първата систематизация на размери на човешкото ходило светът дължи на британския, забележете – гемолог: Рандъл Холм и датира от 1688ма година.

Понастоящем съществуват няколко основни системи, които се базират на почти едни и същи измервания и могат лесно да бъдат конвертирани едни в други. Сравнителната им таблица може да бъде открита на много места, някои практични марки, дори я „публикуват” на кутията си. Интересното при номерациите е, че дори в рамките на една система има разлики, например по правило италианските обувки са малко по-малки от останалите европейски, а немските по-големи.

Почти винаги има несъответствия и при различните производители.

За създаването на модел на човешкия крак могат да се направят около 35 измервания и както можете да предположите това прави вариантите почти безброй. Всеки производител залага на един еталон, който се надява да бъде максимално обобщителен, но самите производители са много. Това е причината повечето от нас да имат вариращ размер в рамките на 2 - 3 номера при различните марки.

Но най-важното е определянето на самия номер на конкретна обувка, преди да я закупим, например. Тъй като доста дами, водени от вярата си в еротиката на малкия крак, пренебрегват реалния си размер и си създават доста проблеми. Следователно, при избора на обувка трябва да обърнем внимание на това как крака се разполага по своята дължина в нея. Ширината също е от значение, но не купувайте обувки, които са ви големи, само защото са по-широки – материите, особено естествените, се отпускат на ширина.





Така че добре усетете обувката и изберете този номер, който е точно за вашия крак и то по-големия от двата. Разбира се всичко това зависи и от вида на обувката, дали ще я носите с чорап и какъв. Едно е сигурно, ако пръстите ви нямат свобода в обувката, то буквално ще ви мирише на проблеми. Възможно най-добрият вариант е да бъде „като ръкавица”, много точен израз за усещането за обувката. Ръкавицата прилепва и предпазва крайника, но едновременно с това дава възможност за движение по цялата му структура.

Движението предполага още много характеристики на добре подбраната обувка. Съществува и моментът на противоречие между лекотата и здравината. Някои обувки трябва да са тежки, иначе нямат необходимата за приложението им опора. Основно правило обаче е материалът, от който е изработена вътрешността, да е от естествени източници – кожа или тъкан. Хем е по-удобно, хем по-хигиенично.

Сериозно предимство е възможността на цялата обувка да изпарява влагата. И това не важи само за летните ви обувки, а и за най-топлите ви ботуши. На всеки е ясно, че естествената кожа е най-подходящата за обувки материя. Дори от природозащитни съображения да я игнорираме в гардероба и аксесоарите си, то за краката си би било срамота да се откажем от нея.

Кожата е приятно природно пореста и отгоре на всичките си качества има способността да се напасва и „излива” по формата на крака, на който се носи. Тя се нуждае и от по специална поддръжка, ако имате желание обувките ви да ви служат по-красиво и повече време.

Препарати за поддръжка и други манипулации на обувки от естествена кожа, можете да намерите в някои магазини за обувки, както и в специализирани такива. Препарати има за почистване, предпазване от външните условия и отпускане на кожата. Това означава, че ако все пак пропуснете някой детайл, който в последствие се окаже като грахово зърно под царската ви постеля, винаги можете да го напръскате малко и то да се превърне в пух. Къде по-близо до ръкавицата от това. Попитайте за въпросните препарати, има достатъчно и на различни цени, инструкцията е на опаковката.

Време е и да поговорим малко за физиологията на крака и съответно принципите, в които това се отразява на
правилата за производство на обувки. Наясно сте, най-вероятно, с формата на стъпалото и това, че подметките на някои обувки са като излети по нея . И ако сте се чудили по въпроса - да, те са по-добрите. Това не означава, че и равните повърхности не могат да се обогатят със стелка, с въпросния релеф. Хубаво е, като си купувате стелки, да носите обувката, за която са и да ги пробвате с нея, точно както пробвате и самите обувки. Стелките от естествена кожа, разбира се, са най-предпочитаният вариант. Също се предлагат в специализираните магазини и някои аптеки.

<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Поради спецификата си обаче (височина, наклон) някои обувки се нуждаят от допълнителна оценка преди удостояването им с честта да бъдат ваши. Обувките с ток, които никога няма да бъдат забравени от потребителките си, а съответно и производителите, изискват интелигентна изработка. За да може собственичката им да върви грациозно с тях, освен нейната собствена осанка, е задължително обувката да бъде добре уравновесена. А дали това е така, можете да се ориентирате още при самата проба. Без значение колко е висок токът, винаги трябва стъпалото да има баланс разпределен и в предната (пръстите), и в задната част(петата) на стъпалото.

Тежестта на тялото ви трябва да пада по цялата дължина на гръбнака и да се чувствате стабилни. Колкото и странно да звучи, това важи и за модерните напоследък „балерина” обувки, тъй като при тях също понякога цялата тежест се озовава на не най-подходящото място и краката протестират с болки и подутини.

Винаги, винаги пробвайте и двете обувки и се разходете из магазина с тях докато добре усетите техния баланс, дали е направен добре и дали ви устройва. Важно е да сте изправени през това време, не да гледате в краката си, а начинът, по-който стоят можете да видите на огледалата наоколо.

More from View Sofia

More Fashion