Следва

Дневен ХОРОСКОП - 13.3.2020

Кралски гняв: писмото на Елизабет, сложило край на брака на Даяна и Чарлз

Няколко седмици след знаменателното интервю с Мартин Башир, в което Даяна публично признава, че в брака й са "трима", принцесата получава писмо от монарха, което решава по-нататъшната й съдба.

Celebrities преди 4 години

Откровеният разговор, който лейди Ди провежда с Мартин Башир през ноември 1995 година в ефира на BBC, е гледан от повече от 22 милиона души. Уви, сред широката аудитория, мигновено взела решението чия страна да подкрепи, а именно нежната и уязвима Даяна, не се открива фамилията Уиндзор. Даяна разкрива много неудобни подробности от брака си, намеквайки между останалото, че монархията остро се нуждае от модернизация. Всичко това означава само едно в онзи момент - публично опозоряване на британското кралско семейство.

Не остават никакви съмнения, че Елизабет е повече от недоволна. Монархията е на ръба на криза, съответно реакцията на монарха е мигновена - писмо на Нейно Величества, доставено до Даяна от придворния куриер, гласи: "Консултирах се с Кентърбърийския епископ и, разбира се, с Чарлз, и решихме, че най-добрият изход за вас е разводът". Към онзи момент двойката не живее заедно от три години, но пази статуквото на семейство пред поданиците.


Лейди Даяна: редки снимки на принцесата с дълга коса


В интервюто с Башир принцесата на Уелс е категорична, че не иска развод. Тя споменава "дълбоката и абсолютна печал", която изпитва от раздялата с мъжа си. Този ход определено е опит да се внесе "яснота в ситуация, предизвикваща многобройни дискусии". На свой ред Елизабет в същото това писмо зачерква надеждите на Ди да постигне примирение със съпруга си.

По думите на очевидци, посланието на монарха предизвиква небивала ярост у принцесата на Уелс. Тя е заставена да се съгласи на развод, който не иска или по-скоро не приема за решение. На приближения си съветник Пол Барел тя казва: "Прекрасно! Те решават вместо мен, да се разведа или не!" Само няколко дни по-късно Бъкингамския дворец съобщава решението си на целия свят. В изявлението се казва, че "след разбор на текущата ситуация, Кралицата е съобщила становището си, подкрепяно от Херцога на Единбург, на съпрузите, херцози на Уелс, че е желателен скорошен развод".


Тайнственият обред, проведен в Кенсингтънския дворец след гибелта на Даяна


Бракът, определян от мнозина като приказка, е официално разрушен. След осем месеца, на 28 август 1996-та, Чарлз и Даяна получават документите си за финализирания развод. На принцесата се полагат 350 хиляди лири на година за собствени нужди, като едновременно получава и еднократно възнаграждение в размер на 17 милиона британски лири. Запазва апартаментите си в Кенсингтънския дворец, а попечителството над принцовете Уилям и Хари се разделя между бащата и майката.

Независимо от протестите на Даяна, тя е лишена от титлата Нейно Кралско Височество. Все още може да бъде назовавана принцеса на Уелс, което обаче означава, че приятели, приближени и персонал повече няма нужда да се покланят или правят реверанс при срещата си с Даяна. По-унизителното е, че сега вече тя е задължена да прави реверанс пред бившия си мъж, двамата си сина и дори роднините с по-скромно положение в Двора. Кралицата отбелязва, че не е против това, бившата й снаха да запази титлата си Нейно Кралско Височество, защото тя в края на краищата е майка на бъдещия крал на Великобритания, но Чарлз, както е съобщено, е непреклонен по въпроса.


Кои са първите думи на Даяна към Чарлз след развода


Всенародната любов и известността на Даяна силно тревожат принца на Уелс, точно както и бъдещото й положение. Лишаването от титлата така разстройва принцесата, че 14-годишният тогава принц Уилям й казва: "Не се тревожи, мамо, когато стана крал, ще ти я върна." Уви, обещанието не е писано да се изпълни: година след развода Принцесата на народа загива в катастрофа. Много специалисти отбелязват, че ако титлата й е била оставена, това би допринесло Ди да е по-защитена от вниманието на папараците поради кралската защита. От титлите си сега ще бъдат лишени и принц Хари, заедно с жена си и детето им: след като приключат ангажиментите им като членове на кралското семейство, което ще се случи на 1 април официално, обезпечаването на тяхната сигурност вече няма да е ангажимент нито на Великобритания, нито на Канада.


От старите ленти: Бременната принцеса Даяна


 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 2 дни

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.