Следва

Чисто и просто: Ирина Шейк за Intimissimi

2 ревюта вместо 5 — и без конкретен сезон: Алесандро Микеле за радикалните промени в Gucci

На онлайн пресконференция, творческият директор на Gucci Алесандро Микеле анонсира промени в модния календар на марката-бижу: брандът ще пропусне Седмицата на модата през септември и отсега нататък ще прави само по две ревюта на година без те да са обвързани с конкретен сезон.

 

All fashion преди 3 години

Онлайн срещата с журналисти от целия свят, Микеле проведе от студиото си в Рим. Във времето на карантината, по думите му, най-накрая е дошло времето да се "преосмисли творчеството, бъдещето ни и бъдещето на компанията". Алесандро съобщи, че Gucci ще намали драстично количеството на ревютата, които прави всяка година, от пет на две. Марката ще се откаже от круизните колекции и показването им пред публика, което винаги се провеждаше на великолепни места: от Уестминстърското абатство, през римския некропол Аликамп, до Капитолийските музеи във Вечния град. Друго много важно: Gucci ще престане да се ориентира към сезонността.

Разказвайки за промените, Алесандро Микеле сравни модата с Уудсток: "Ние вече не правим дрехи само за хората от света на модата. Днес модата е достъпна за всички, като Уудсток: старата система вече не работи, необходим е нов въздух".


We love: пак деца с Gucci Pre-Fall 2020


В момента не е ясно кога ще се състои следващото ревю на Gucci. Брандът, според Микеле, по-скоро няма да вземе участие на Седмицата на модата в Милано, планирана за септември. Но на 17 юли, по време на Milan Digital Fashion Week от фирмата ще покажат каква планират да бъде круизната им колекция. Проектът е символично наречен: "Епилог": със събитието ще приключи темата с круизните колекции на Gucci въобще.

Gucci не е първият бранд, който споменава преразглеждане на модния си календар. Джорджо Армани потвърди, че планира да съкрати броя на ревютата, като продава летните дрехи през лятото, до септември, а зимните - през зимата. В открито писмо дизайнерът спомена и намерението си да приключи с круизните колекции и шоу-спектаклите, които доскоро правеше: "Специалните мероприятия следва да се организират по специални случаи, а не да се превръщат в рутина". Дрис ван Нотен, който винаги е отказвал да прави междусезонни колекции, наскоро инициира колективно обръщение, в което призова към преразглеждане на календара на доставка на нови дрехи и колекции в магазините, както и на разпродажбите: есенно-зимните колекции, според него, трябва да се продават от август до януари, а пролетно-летните - от февруари до юли. Saint Laurent е вторият най-важен бранд в портфолиото на компанията Kering след Gucci, и също ще пропусне Седмицата на модата, само че в Париж, като възнамерява също да направи собствен график на ревютата, без никакви рамки и условности, далеч от общоприетото дотук.

"Не съм анархист", заяви скромно Алесандро Микеле на пресконференцията. Но, както ни показват досегашните опити, Gucci, в последните години задава тона на цялата индустрия. Именно след дебюта на Микеле се заговори за "джендърски микс" в модата: първата му колекция зададе новите джендърски норми, съгласно които момичетата спокойно могат да изберат да изглеждат като момчета и обратното. Нататък, Gucci въведе тенденцията на кинематографските рекламни кампании, без аналог между другите, и пръв от луксозните брандове се научи да общува с поколението Z. А сега, отново преди всички, вдъхновява останалите марки да сведат усилията си до две ревюта на година. "Чувствам се като кон в началото на гонка", споделя Микеле.


#truestory или как Gucci засне lookbook в Рим


Обзалагаме се, че ще бъде чут и последван. В крайна сметка, малкото е повече, повтаряме си тази истина по три пъти на ден. Защото й вярваме.

More All fashion