Следва

Beauty Starter: триковете на Роми Солеймани, повелителката на най-сияйните визии

Петте ключови стъпки за здрав скалп и лъскава коса

По-голямата част от проблемите на косата стартират от скалпа.

Hair преди 3 години

Често пренебрегван в бюти рутината ни, скалпът е част от най-големия човешки орган - кожата, и всъщност стои в основата на красивата коса. Той е чувствителен и често е изправен пред редица неприятни козметични проблеми като изсушаване, пърхот, сърбеж, прекомерно омазняване и още. Стресът също играе съществена роля в красотата и здравето му, затова съветваме да се вземат навременни мерки, припомняме ги на линка ТУК.

При наличието на сериозен проблем, разбира се, най-разумното решение е да се обърнем към дерматолог, който да извърши преглед и да предпише необходимата терапия. Ако обаче се интересуваме по-скоро от превенция и искаме качествено да подобрим бюти рутината си, за да се радваме на великолепна, дълга коса, то тогава четем внимателно следващите пет стъпки и изпълняваме:

Балансиране на влагата и маслата
Скалпът ни отделя естествени масла, които поддържат кожата хидратирана и здрава. Ако го лишим от тях, той се изсушава и щетите започват да се проявяват, затова не бива да мием косите си по-често от два до три пъти седмично. Прекомерното търкане по време на миене също може да навреди на баланса на тези масла. Понеже най-добрата бюти грижа започва отвътре навън, от особено значение е да преосмислим диетата си - ако не приемаме достатъчно полезни мазнини с храната, като например сьомга и чия семена, то тогава няма да е лошо да започнем приема на висококачествени добавки, съдържащи Омега 3. Нанасянето на алое вера гел по скалпа веднъж седмично също успокоява и поддържа баланса по естествен начин.

Контрол на pH баланса
Както за всяка част на тялото, така и за скалпа алкално-киселинният баланс е от огромно значение, говорейки за здраве. Добре поддържаният скалп има pH между 4 и 5, като в тези граници бактерията и гъбичките не могат да виреят - порите са стегнати и косата е по-силна, докато при наличието на дисбаланс косъмът лесно може да бъде увреден и дори да падне преждевременно. За добро pH трябва да стоим настрана от прекалено агресивните шампоани, да се храним здравословно и да приемаме достатъчно витамини.

Чистота на скалпа
Поддържането на добра хигиена е очевидна стъпка не само от естетическа гледна точка, но и също здравословна. Специалистите съветват да мием косата си не по-често от 2-3 пъти седмично през лятото и 1-2 пъти през зимата, това е напълно достатъчно, за да не бъде скалпът пресушен, но и същевременно, за да се отстрани навреме натрупалата се бактерия и да се прекрати нейното разпространение. Желателно е да се въздържаме от употребата на шампоани, съдържащи силикони и минерални масла, а добавката на 4-5 капки масло от чаено дърво към шампоана, върши чудеса.

Грижа за микроциркулацията
Доброто кръвообращение играе жизненоважна роля в комплексния набор от стъпки грижа за скалпа и косата. Микроциркулацията доставя кислород и всички важни хранителни вещества на космените фоликули, а без тях добрият външен вид на косата няма как да просъществува. За да стимулираме притока на кислород към скалпа, добре е да извършваме редовни масажи докато си мием косата с нежни кръгообразни движения, както и да нанасяме натурални масла по скалпа преди душ.

Защита
Защитата на скалпа е последната стъпка в новия ни бюти режим, а ако спазваме стриктно гореизброените насоки, не след дълго ще се радваме на изцяло преобразен вид. Под защита на скалпа имаме предвид предпазване от UV лъчите, прекалено високите температури и силните химикали, затова коприненият шал или сламената шапка трябва да бъдат наши най-добри приятели през летния сезон, да внимаваме със сешоара и агресивните бои/стилизанти, които използваме.

More Hair