Следва

Бела Хадид - готова за пак-на-училище

Историята зад зашеметяващия сватбен тоалет, сътворен от YSL за Бианка Джагър

Трудно ще намерите по-впечатляващ булчински костюм от този, носен от Бианка Перес-Мора Масиас на 13 май 1971 г.

All fashion преди 3 години

Бъдещите булки, които търсят перфектната сватбена рокля с желание да избягат от строгите канони на традицията, е добре да научат историята на одеждата от две части, ушита от Ив Сен Лоран специално за никарагуанската социалистка, която се жени за Мик Джагър девет месеца след като го среща на рок концерт във Франция.

Съществуват твърде малко фотографии на двойката, бързаща да избяга от папараците на излизане от обредния дом на Сен Тропе, който по силата на френските закони остава отворен за обществеността в този ден въпреки звездното бракосъчетание.


Сър Мик Джагър: Живот в снимки


В наши дни емблематичната сватбена визия на Бианка Джагър вдъхновява екстравагантния костюм с панталон в цвят горчица на Емили Ратайковски за собствената й брачна церемония, включително шапката с широка периферия, която също е заимствана от шедьовъра на YSL.


Сватбената церемония в Сен Тропе, 13 май 1971 г.

Но повечето хора не си дават сметка, че в паметния ден Бианка Джагър изобщо не носи панталон, а пола в слонова кост.

Бременна в четвъртия месец с дъщеря си Джейд, Джагър избира удобството. Разкроената пола е увенчана с класическото по онова време сако Le Smoking на Yves Saint Laurent, което дебютира само четири години по-рано на модния подиум, предизвиквайки вълна от противоречия в модните среди. По-късно Хелмут Нютон издига Le Smoking в ранг на андрогинна икона и със сигурност никой през 1971 г. не си го представя като част от булчинския стил - камо ли ако се носи на голо.


Бианка и Мик Джагър, 1971г.

Според градската легенда дизайнерът създава и риза от слонова кост за да направи ансамбъл, но тя е съблечена от булката поради подранилата лятна жега. Като живо олицетворение на безгрижния стил, Бианка просто закопчава сакото, добавяйки шапка с широка периферия и воал, в съчетание със сандали с каишки и отворени пръсти.


Животът, както беше: 7 велики тоалета на Бианка Джагър


Елегантната сватба днес може да изглежда малко екстравагантно, най-вече благодарение на госпожа Джагър и маестро Сен Лоран. Смелият за онова време избор на булчинско облекло задава тренда на нова модна ера, в която властват освободените от предразсъдъци жени. А сватбената визия става все по-откровена и забавна. И безкрайно, наистина, шик. От най-хубавия - френския шик. 


Бианка и Мик Джагър, 1971г.

Джагър, разбира се, се превръща в една от най-бляскавите фигури на 70-те години, звезда от Студио 54 и муза на Анди Уорхол, и до днес неотменна част от непрекъснато променящия се моден пейзаж. Но нещата всъщност тръгват от този ден. И този костюм. 


Днес Анди Уорхол щеше да навърши 86. Да си припомним за автора в музи...


 

More All fashion

Истории от червения килим: кой какво показа в последните 12 месеца

All fashion преди 6 часа

В навечерието на Оскари 2024 и два месеца преди поредната Met Gala, две събития, които обещават изключителни модни моменти, припомняме на какво най-добро станахме свидетели във високия моден клас през изминалите месеци. Купища луди и незабравими модни моменти, от монохромната червена визия на Риана на Super Bowl до детайлната рокля на Кайли Дженър с лъвска глава, подписана от Скиапарели на Седмицата на модата в Париж, звездите оставиха силен стилов отпечатък. 

В навечерието на сезона: 7-те сватби на 2023-та, които запомнихме

All fashion преди 2 дни

На прага на сватбен сезон 2024, припомняме кой за кого се ожени/омъжи в последните 12 месеца, защото изящните звездни хрумки изобилстват. Докато Барбара Палвин и Дилън Спраус избраха интимна сватба в провинциална Унгария с малко гости, Тейлър Хил и Даниел Фрайър се ожениха във ферма, вдъхновена от западната култура в Колорадо.

Не е тих лукс, а Max Mara: лукс и тишина по дефиниция на Седмицата на модата в Милано Есен/Зима 2024

All fashion преди 6 дни

Колекцията на италианската марка Есен/Зима 2024/2025 трябва не само да се гледа, но преди всичко да се докосва (и да се носи). И не си позволявайте да опростите всичко това да лесния етикет "тих лукс".