Следва

ТенденцииТЕ Есен/Зима 2020-та: Ботуши за езда

20-те най-емблематични палта в историята на киното

Палта, които живеят в главите ни rent free

All fashion преди 3 години

От Даяна Рос в онзи емблематичен бял тренч като Трейси Чеймбърс от "Mahogany" (1975 г.), до мечтателния камилски цвят на Рене Русо от Майкъл Корс, та до блейзърите и палтата Селин в "Аферата Томас Краун" (1999 г.), те са основата на тази прекрасна група палта, пленили окото ни в годините, пълнейки сетивата ни с прекрасен филм след прекрасен филм.

Цвят, материал, копчета, дължина на ръкавите: детайлите помагат за изграждането на всеки характер. В резултат на това се виждаме в тези дрехи и се вдъхновяваме от тези гардероби. 

Надолу е списъкът на View Sofia с най-емблематичните палта и шлифери от киното, придружени, разбира се, от подобни "парчета", които можем да напазаруваме веднага. 

Казабланка, 1942г.

Тренчкотът е имал главна роля в редица филми в историята, от "Чуждестранна афера“ (1948) до "Убий Бил“ (2003). Но може би най-емблематичният екземпляр, появил се значително по-рано, е този, обгръщащ фигурата на непринудения, сладък герой на Хъмфри Богарт - Рик Блейн - облечен в габардинов шлифер в "Казабланка". Блейн е човек, който говори много малко (но страхотни за цитиране) думи; той оставя жестовете и облеклото да изразят мнението му. Палтото му Burberry (марката, отговорна за прочуването на тази дреха изобщо) със сигурност отразява перфектно и увличащата му скромност, и още по-увличащата мистерия на характера му. 


Burberry, The Kensington Heritage Trench Coat, 3 300лв

Бътърфийлд 8, 1960г.

Персонажът на Елизабет Тейлър, Глория Уиндроуз, е модел ( всъщност момиче на повикване), във връзка с Уестън Лигет, богат, женен изпълнителен директор. След спор с любовника си, тя открадва палтото от норка на съпругата му - това е сюжетът, който движи втората половина на филма. По-впечатлявощото в случая е сметановото кашмирено палто с по-голяма от живота кожа (за лукс говорим, все пак), която Глория (първи Оскар за Лиз Тейлър) носи в началото на мелодрамата. Подобно на Уиндроуз (и Тейлър), то е, което излъчва незабравимия блясък на мечтаната дреха. 


Françoise, Shearling-Trim Faux-Leather Coat, 5 612лв

Закуска в Тифани, 1961г.

Нито един стилов обзор на филми не е пълен, без да се спомене "Закуса в Тифани". Филмът с участието на Одри Хепбърн подарява на света по линията - от екрана - в живота - малката черна рокля или LBD (Little Black Dress), котешките токчета и единичния наниз от перли. Единствената изключителна дреха в лентата, която почти не получава полагаемия й се кредит е оранжевото палто, проектирано от Юбер дьо Живанши. Съвършено скроеното манто обгръща крехката снага на Холи Голайтли, персонажът, изигран от Хепбърн, докато дефилира из Ню Йорк със съседа си и любовна тръпка Фред.


Givenchy, 4G Dagger Coat, 2 140лв

Дневна красавица, 1967г.

Филм за робство и садомазохизъм, Belle du Jour е топ спектакъл или виртуално модно шоу, изобилстващо с елегантни закопчани палта - до едно проектирани от Yves Saint Laurent. Катрин Деньов (дългогодишната муза на дизайнера) играе Северин Серизи, млада домакиня, която изпълнява сексуалните си фантазии като проститутка от висок клас в средата на седмицата следобед. Консервативните, момичешки силуети на горните й дрехи са ярък контраст на плътските пориви. Какво по-перфектно прикритие на най-съкровените желания.


Saint Laurent, Double-Breasted Wool and Angora Coat, 5 930лв

Весело момиче, 1968г.

В първата филмова роля на Барбра Стрейзънд, тя играе Фани Брайс, певица със звучен глас, която се опитва да изгрее на голямата сцена на водевил. Eволюцията, през която преминава персонажът - от упорито забавно момиче от Бруклин с моряшка рокля до бляскав хедлайнър в свирепо палто с леопардов принт - е отразена  брилянтно чрез стила й в мюзикъла.


Yves Salomon, Leopard-Print Coat, 5 980лв

Трите дни на Кондора, 1975г.

Политическите трилъри не са точно това, от което очакваме да налага тенденции в модно отношение, обаче Three Days of Condor е фантастично изключение от правилото. Филмът е съсредоточен върху героя на Робърт Редфорд, Джо Търнър, опитен анализатор към ЦРУ, на практика сведен до чисто чиновнически дейности, до момента, в който се оказва набъркан в схема от съмнителни политически убийства. Идеята е да бъде представен като съвсем обикновен тип, the average Joe, съответно стилът на героя е неглиже, макар и елегантен, както приляга на 70-те. Само че, въпросният стил, интерпретиран върху тЕлото на г-н Редфорд, и особено тази скъсена парка-палто, от онзи кинематографичен момент насам се превръща в другото име на изтънченост, и не само за мъже.


Chloé, Tailored Peacoat, 3 040лв

Mahagony, 1975г.

От Lady Sings the Blues (1972) до Double Platinum (1999), Даяна Рос е жена, от която ежесекундно струи СТИЛ. Да, списъкът й с роли е малоброен, но дори само "Махагон" стига, за да остане Даяна в аналите като едно от кино-присъствията, от които искаме да си вземем целия гардероб - от връхната дреха, през ръкавиците, до копчетата и коланите. В конкретния филм Рос е амбициозна млада жена, първо модел, после и дизайнер, на име Трейси Чеймбърс, която непрекъснато осъзнава, че индустрията е фрашкана със "слаби" герои (като например открилият я в универсален магазин моден фотограф), респективно разочарованията се сипят едно след друго. Преди финалната развръзка обаче, основната линия в повествованието е блясъкът. Надали има някой, който не е виждал този кадър, с този тренч, с тази капела, по улиците на този Париж. 


Michelle Waugh, The Carina Oversized Trench Coat, 2 467лв

Хана и нейните сестри, 1986г.

Уди Алън е, меко казано, проблематична фигура. И все пак няма спор за приноса на режисьора във филмовата индустрия, особено що се отнася до модата. "Ани Хол" наистина получава по-голямата част от похвалите (гардеробът на Даян Кийтън е легенда), но що се отнася до палта, "Хана и нейните сестри" оглавяват нашия списък. Филмът е съсредоточен около героя на Алън, Мики, и връзката му със съпругата му Хана и двете й сестри (филмът има доста сбито заглавие). От трите, героинята на Даян Уест, Холи, е най-стилната. Тя е затруднена актриса, бивша наркоманка, често присъствие в пънк клубове. Все пак, великолепното й обличане, в което като перла в короната блести обемното й палто с маншети и брошки на ревера, оставя перфектен послевкус, идентифициран с перспективата, надеждата и свободния дух. 


MSGM, Double-Breasted Tweed Coat, 1 815лв

Баровки, 1995г.

Главната героиня във филма, Шер Хоровиц (изиграна от Алиша Силвърстоун), е стилна, богата гимназистка от Бевърли Хилс, чиято мисия е да сватоса всички, с които се сблъсква - понякога до катастрофални резултати. Уменията й за сватовство обаче не се отнасят до гардероба. От жълт кариран костюм на Dolce&Gabbana до червено трико Alaïa, под палто с подчертано декоративни елементи (което носи, докато бива ограбена), усетът за мода на Хоровиц, и по-конкретно на стилистите й, а поставят в топ 20 на готино облечените жени в киното. 


Saks Potts, Shearling-Trim Coat, 2 150лв

Перфектно убийство, 1995г.

Гуинет Полтроу е супер популярна мацка през 90-те, нещо, който днес бихме наричали инфлуенсър. От многото заглавия, в които снима в онзи период, Полтроу има един стилистичен връх, и това е "Перфектно убийство". Римейкът на Хичкок-класиката, блести с ролята на Гуинет като Емили Тейлър, младата съпруга на финансовата акула от Ню Йорк Стивън Тейлър, изигран от Майкъл Дъглас. По-възрастният й съпруг я приема като трофей и всичко е ок, до момента, в който не е разкрита извънбрачната й връзка, а любовникът й е нает от законната половинка да извърши перфектното убийство. Преди драмата да се разлее на едри вълни от екрана обаче, виждаме и помним и днес, Емили, облечена перфектно (една от най-хубавите черти на парите е именно тази), в убийствени дизайни на Майкъл Корс за Celine. Без съмнение, в лентата всеки аутфит на героинята е фантастичен, но велуреното бежово палто с обемна шал яка оставя другото второстепенно. 


Totême, Annecy Coat, 1 500лв

Извън контрол, 1998г.

"Извън контрол" не получава нужното внимание. Режисираният от Стивън Содърбърг филм за ченгета и разбойници е един от сексистките филми в историята със своя звезден актьорски състав (Дженифър Лопес, Джордж Клуни, Дон Чийдъл и Катрин Кийнър), оборудван в най-шикозните стилове от края на 90-те. Персонажът на Лопес, Карен Сиско, заслужава най-много похвала; нейният гардероб - от плетива в земни тонове до лъскави поли с цепки до най-страхотното кожено палто някога - е виртуална капсула на времето от най-добрите тенденции на десетилетието.


Remain, Leather Pirello Trench Coat, 1 166лв

Аферата Томас Краун, 1999г.

Майкъл Корс за Селин се завръща в списъка, този път с гардероба на Рене Русо в "Аферата Томас Краун“. Във филма тя играе ролята на Катрин Банинг, разследваща застрахователна компания в търсенето на картина на Моне от музея Метрополитън, открадната от богат, елегантен и, най-важното, отегчен финансов ръководител. Действието е не толкова по оста игра на котка и мишка, а на котка и котка: двамата се надцакват с акъл и безупречно чувство за стил. И тъй като филмът се развива във висококласния свят на изобразителното изкуство, изборът на луксозни палта на Банинг отговаря перфектно на атмосферата.


The Row, Luisa Suede Coat, 9 884лв

Матрицата, 1999г.

Развиващ се в апокалиптично бъдеще, когато човечеството воюва с машините, "Матрицата" е екшън филм, изпълнен с новаторски специални ефекти, издържали изпитанието на времето. Всъщност същото може да се каже и за костюмите. Елегантните бодита от PVC и кожените палта, показателни за края на 90-те, държат фронта и днес. Палтото, носено от героя на Кари-Ан Мос, Тринити, оставя най-ярка следа - нейната твърда нагласа, отразена и в облеклото й, вдъхновява досега.  


Alexander Wang, Croc-Effect Patent-Leather Coat, 3 550лв

Почти известни, 2000г.

За филм, заснет в ранните 2000-ни, "Почти известни“ е направил повече за модата от началото на 70-те години, отколкото всеки друг филм, сниман през "мрачното" десетилетие. Режисираният от Камерън Кроу филм е преувеличен преразказ на дните му като процъфтяващ репортер на списание Rolling Stone, следвайки легендарната рок група и нейното обкръжение. Това е любовно писмо към музиката, свободолюбивото настроение и стиловете от онази епоха - като всичко това е капсулирано от велур.


Pinko, Shag Fringed Suede Coat, 1 640лв

В настроение за любов, 2000г.

Настроение за любов е визуален шедьовър, който разказва за несподелената любов на двама души, живеещи в Хонконг в началото на 60-те. Су Ли-Джен (в ролята Маги Чунг) е секретарка, която разбира, че съпругът й има връзка със съпругата на съседа Чоу Моу-Уан. Когато и Су, и Чоу осъзнават прелюбодейството, те, за да се справят с мъката, се опитват да си представят какво ли ще е да се влюбат и те, един в друг. С течение на времето наистина започват да изпитват чувства един към друг. Кулминацията настъпва в момента, в който Чоу я моли да замине с него в Сингапур. Су първоначално се двоуми, но в крайна сметка се решава, съответно прехвърча целия град с прилепнало червено палто, за да го посрещне - емблематична дреха, която подчертава както нейната ярост, така и страстта.


Bernardo, Belted Long Coat, 214лв

Кланът Тененбаум, 2001г.

Светът на режисьора Уес Андерсън е белязан от странност, остроумие и стил. От неговите филми някои са по-ексцентрични, други по-умни, но нито един не излъчва повече стил от "Кланът Тененбаум". А персонажът, който сияе сред останалите в обширния състав на ансамбъла, е Марго Тененбаум (Гуинет Полтроу), единствената дъщеря на семейство гении. Нейният усет за мода, както и личността й, е комбинация от Силвия Плат, Кортни Лав и Елоиз (от поредицата детски книги) - всички от които са отразени в нейното УАУ! палто от норка Fendi.


Stand Studio, Faustine Belted Faux Fur Coat, 567лв

Кафява захар, 2002г.

В "Кафява захар" Сана Лейтън играе Сид, главен редактор на хип-хоп списанието XXL, която бавно осъзнава, че е влюбена в своя приятел от детството Дре, изпълнителен директор на звукозаписно студио. Те са шефове в музикалната индустрия, което се отразява в начина, по който се обличат, както в заседателната зала, така и в непринудена обстановка - особено шикозното кафяво кожено палто, което Сид носи в парка, докато разговаря с Дре за "истинския" хип-хоп.


Sam Edelman, Faux Leather Belted Trench Coat, 273лв

Дяволът носи Прада, 2006г.

"Дяволът носи Прада"? В списък за стилни филми? Колко неоригинално. Това е филм, който със сигурност любителите на модата и киното могат да рецитират дословно. В романтичната комедия Ан Хатауей играе ролята на Андреа Сакс, студентка, която започва кариерата си в бляскаво модно списание (нещо, което познаваме твърде добре). Първият й ден на работа не започва добре: тя се обучава от шефката си Миранда Прийстли (Мерил Стрийп) за "милионите долари и безбройните работни места“, които съставляват индустрията. Андреа научава урока си и - в това, което е може би най-великият пример за преобразяване - показва парад на дизайнерски аутфити, директно свалени от модния подиум. Най-привличащият вниманието от всички? Бяло вълнено палто, което всеки редактор на списание би пожелал.


Хоп, и втора част на "Дяволът носи Prada" идва!



Joseph, Lima Wool-Blend Coat, 2 060лв

Сексът и Градът, 2008г.

Кари Брадшоу (Сара Джесика Паркър) е доказано една от любимите героини на любителите на модата. В телевизионния сериал "Сексът и градът" тя има двусмислен стил, който съчетава същността на кварталите в Ню Йорк - малко Горен Ийст Сайд, малко Харлем и много Уест Вилидж. И когато се премести на големия екран, Брадшоу донася своя стил за драматичност. Доказателство: тази дива и прекрасна козина.


Какво ни остава, освен да се веселим? Припомняме най-шантавите тоалети на Кари Брадшоу



Acne Studios, Faux Fur Coat, 3 700лв

Фотография, 2020г.

Във "Фотография", Мей Мортън (изиграна от Иса Рей) е помощник-уредник на музей. Тя е шик, разумна и срамежлива - и същата щом става въпорс за бизнеса й. Избраният от нея гардероб - шарени палта, луксозни плетива и рокли - демонстрира сложността на характера й по начин, по който диалогът не може.


Sea, Oversized Checked Trench Coat, 2 636лв

More All fashion