Следва

Не е само Ашли Греъм: 5 успешни модела plus-size, които следим

The Age of Tomorrow: виртуалният свят на Balenciaga

Пътуваме back to the future с Balenciaga и виртуалния Afterworld

All fashion преди 3 години

Апокалиптичното усещане на глобалната пандемията се засилва и засилва. Светът ни все още не се разпада, но в съзнанието ни започват да изплуват представи и догадки за това какво ще е бъдещето. Ако днес животът е толкова странен и непредвидим, какъв ли ще бъде след още 10 години?

Можем само да си фантазираме до къде ще стигне човечеството в близкото бъдеще. Представяме си колко много ще се развие технологията, най-вероятно ще имаме чипове в мозъците и ще бъдем нещо като полуандроиди или пък ще забравим изцяло реалния свят и ще живеем в дигитална утопия с помощта на VR... Е, не знаем със сигурност, но знаем как седят нещата в момента и, докато си седим вкъщи, кротко наблюдаваме как всичко се променя от ден на ден.

Подобно на много други индустрии, светът на модата също претърпява сериозна транформация покрай пандемията. Налага се брандовете да търсят нови начини за представяне на сезонните си колекции, някои избират да дебютират скромни ревюта с ограничен брой участници, а други стават още по-гъвкави и се насочват към по-иновативни подходи.

Демна Гвасалия обаче прекрачва границите на познатото и се присъединява към нашия клуб за конспирации и теории за бъдещето. След експерименталната видео кампания за Summer 2020, която представлява излъчване на пост-апокалиптични новини и видео ревюто с песента “I Wear My Sunglasses at Night” за Spring 2021, Balenciaga подготвя нов дигитален удар за колекцията Есен 2021, която ще дебютира под формата на видео игра на 6-и декември.

Afterworld: The Age of Tomorrow представлява “алегорично приключение“, което ни транспортира в представите на Демна за нетолкова далечната 2031 г. Играта обещава да даде “задълбочен поглед върху новата колекция и прогнозира бъдеще, в което ще носим подобни дрехи“. Фокусът ще бъде основно върху дизайните, но играчите могат да изпълняват различни задачи и предизвикателства, борейки се за по-добро бъдеще.

Очевидно предстоящата колекция се основава на темата за човешката съдба, представена като "интерактивно игрално пътуване“. Можем да преживеем процесa на “бавното връщане към по-здравословен живот, баланс между природата и индустрията“, а след като изпълним всички задачи, играта ни възнаграждава с “реално дихателно упражнение, но зададено във виртуална утопия“.

Напоследък светът на видеоигрите и модата са особено чести сътрудници. Миналата година програмистът на League of Legends Riot Games обява колаборация с Louis Vuitton, Burberry пък излъчват най-новото си шоу на геймърската стрийминг платформата Twitch, а Gucci, подобно на Balenciaga, стартират компютърна игра, вдъхновена от климатичните промени като част от тазгодишния GucciFest.


Онлайн фестивалът на Gucci - арт кеф за всички от сърце


Нямаме търпение да видим какво ни очаква в бъдещето на Демна Гвасалия и Balenciaga. И изобщо на модния свят.

More All fashion

Всички носят: огромни кожени бомбъри

All fashion преди 1 седмица

Миналата година кожените блейзъри бяха истински фетиш, елегантното наметнати на елегантните снаги на всички знакови модни дами и господа - от Хейли Бийбър до Адам Сандлър, абсолютно всеки се беше вкопчил в идеята за практичното сако от качествена лицева кожа. Сега обаче, по всичко личи, че дългогодишното царуване на блейзъра отслабва, и имаме нова връхна дреха du jour