Следва

Street style вдъхновения: FKA twigs

Аз съм Легенда! 10-те модела обувки, без които нищо в модата нямаше да е същото

Имало едно време обувка, жестоко емблематична обувка! От историческия модел на Converse до великолепния Rockstud на Valentino. Това са вечните модели, които не се притесняват нито от времето, нито от модата

All fashion преди 3 години

Само годежният пръстен ли означава "завинаги"? Съвсем не, по-добре чифт представителни обувки, които да красят краката! Или поне така са си мислили Пепеляшка, Кари Брадшоу и многото страстни любители на обувки, които са готови да кажат „да“ на перфектната обувка, вместо на диамант.

Факт е, че само един модел обувки не може да замести всички останали. Но има няколко образци, които още с появата си оставят незаличим отпечатък в историята на модата и със сигурност никога няма да пострадат от капризите на времето, точно както и многото емблематични облекла и също толкова легендарните чанти. Е,"тези" обувки са недвусмислено моделите, на които спокойно може да кажете "да", да си ги носите с години и да се чувствате като притежател на къс история, а не просто на чифт от текстил или кожа.  

И така, стига се до вековния въпрос: кои са 10-те модела „първенци“, на които може да кажете своето емоционално „да“, известни още като обувките, които трябва да присъстват в гардероба със знанието, че ще бъдат ваши „завинаги“ (или поне докато подметките им не се изтъркат)?
Ето кратък списък с обувките-легенда (спойлер: сред тях има и такива, достъпни за всички!), които никога няма да излязат от мода. Изборът е ваш!

Chuck Taylor кецовете на Converse

Създадени през 1917-та, те са другото име на великолепни кецове! Не може да не споменем митичните „Chuck Taylor”, типичните обувки от плат с връзки Converse с каучукова подметка.
Отначало, американската марка действа с ясното намерение да се доближи до света на баскетбола. 1932 г. е решаващ момент за компанията, защото тогава известният баскетболист Чък Тейлър се спира на Converse за свой фаворит. Така популярният бранд Converse се преименува и се ражда звездата (или по-точно All-Star), която днес всички познават.
Всъщност моделът „Chuck Taylor” се запазва през десетилетията и се налага като модна тенденция. Обувките се носят както от шампиони в NBA, така и от безброй музикални икони - от Ramones през AC/DC до Кърт Кобейн, изцяло запазвайки пленителната си визия, като с течение на времето стават подчертано унисекс. И до днес са едни от най-носените и обичани кецове. Те се комбинират превъзходно с всичко, както с подчертано спортни визии, така и с извънредно шикозни дрехи. 

Мокасините Horsebit на Gucci

Оставайки на темата „унисекс и иновативност“, ще споменем за раждането на мокасината.
През 1953 г., Алдо Гучи, син на основателя на легендарния бранд Гучо Гучи, е осенен от една идея, която определено ще влезе в историята. Той решава да вмъкне в предложенията за аксесоари и кожени изделия на семейния бизнес изработването на удобни и елегантни обувки, подходящи за всички. Въпросните мокасини са проектирани със семпли и гладки линии. Направени са от черна кожа, а подметките - от гьон. Дизайнът е обогатен със специфичен детайл, предопределен да се превърне в символ на статус. Става дума за декоративния елемент от златист метал, наподобяващ трензела, вдъхновен от света на конната езда.
От 70-те години нататък започва бумът на мокасините. Доказват го краката на безброй звезди - от Ален Делон до Джоди Фостър. Елегантният модел се утвърждава като първенец сред обувките.  Днес мокасините Gucci Horsebit, преработени от Алесандро Микеле като Jordaan или Brixton, също и във вариант Slipper, са класика и официално все още са във фондамента на успеха на модния гигант. Те са сред най-обичаните модели от момичетата, заради присъщата им гъвкавост и определено са сред най-сниманите от папараците по време на седмиците на модата по целия свят.

Зелените ботуши Wellington на Hunter

1956 г. се счита за триумфална година в историята на обувките. Раждат се емблематичните гумени ботуши Wellington на Hunter. Колко гениална и революционна е идеята за тези ботуши, доказва фактът, че и до днес известнят модел се изработва по оригинален дизайн и по традиция се състои от 28 части, които са ръчно сглобени. Те нямат абсолютно никакъв аналог. Удостоени са с безброй отличия - включително с кралска заповед за производство от Нейно Величество Кралица Елизабет II – и са носени от легендарни икони като лейди Даяна Спенсър и Кейт Мос. И до днес са много повече от чифт гумени обувки. Те са изключително разкошни ботуши, на които може да се разчита не само в дъждовните дни. А и в деня на сватбата си, като Памела Андерсън, която се омъжи за шести път именно в чифт от тях. 

Двуцветните Slingback на Chanel

Годината е 1957 и мадмоазел Коко Шанел, със своята силна интуиция и визионерско мислене има нова идея, която категорично ще промени историята на обувките. Всъщност се ражда обувката, която самата тя ще определи като „най-висша елегантност“, а именно двуцветната прашка. От Chanel възлагат на занаятчиите от Massaro да създадат обувки на среден ток с изящна линия, които имат точно предназначение - да придружават всяка жена в ежедневието, като подчертават фигурата й.  Конкретният модел всъщност е замислен в два цвята, които изпреварват съвременните правила за изтъкване на формата на тялото. Телесният цвят има за цел да придаде онази ахроматична нотка, която допринася за извайването и издължаването на глезена, докато черният връх е предназначен да направи стъпалото по-малко и по-женствено. През осемдесетте години, емблематичният модел Slingback, наречен така заради характерната каишка, която се пресича зад петата, е представен отново от Карл Лагерфелд и остава актуален и до днес. Както би казала Коко: тези обувки винаги са висша степен на елегантност. Историческата обувка на среден ток и сега е истинско съкровище за всеки гардероб: може да се носи по всякакъв повод, както за по-официални случаи в съчетание с костюм, така и за придаване на чар на любимия 5 pocket деним.

Belle Vivier на Roger Vivier

През 1965 г. Роже Вивие създава една от най-известните обувки (и по-специално прочутите катарами!). Става дума за модела Belle Vivier, обувка тип деколте с масивен, нисък ток и квадратен връх. Това, което я прави единствена, е оригиналната геометрична метална катарама. По-късно се произвежда в различни варианти, от балерина до модел със заострен връх. Чифтът е легенда, виждаме го многократно на големия екран, например акомпаниращ изящните глезени на Катрин Деньов във филма на Луис Бунюел „Дневна красавица” ("Belle de jour"), благодарение на който филм всъщност моделът получава името си - "Belle Vivier".  И до днес - с катарама като бижу или изчистени, в класически тонове и пъстър - този модел остава едно от топ желанията на всеки себеуважаващ се любител на обувките.

Моделът „1460” на Dr. Martens

1 април 1960 г. или 1460. Кодът, който идентифицира най-известния бранд за обувки и дрехи от края на 70-те до днес, не е производствен номер, нито съвпадение. Това е датата на раждане на известните Dr. Martens, които, въпреки че нашумяват много с течение на времето, са създадени в разгара на 60-те. Именно кубинките с връзки, станали популярни с отличителните си жълти шевове, са белязали доста от най-проницателните младежки субкултури в историята на уличния стил, като пънк и гръндж. И до днес Doc Martens са обичани, заради емблематичния си дизайн и бунтарски стил: в комбинация с най-ексцентрични визии (дори с нежни и изискани дълги рокли) те водят до индивидуални и супер смели резултати.

Еспадрили на платформа с връзки около глезена на Castañer и Yves Saint Laurent

Castañer и Yves Saint Laurent: каква колаборация и каква революция само! Легендарните 70-те срещат качествената изработка на историческата испанска работилница и гения на френския дизайнер в един от онези съюзи, който, както може да се предположи, оставят траен отпечатък. Така се ражда първата обувка на платформа с връзки, която ще бележи всяко лято оттам насетне.  Днес, след петдесет години, Castañer все още произвежда своите еспадрили на платформа от най-висококачествени материали и спазва занаятчийската традиция от онова време, което прави моделът толкова емблематичен. Сега този модел се произвежда от много марки, и е все по-неповторим и отличителен.

Air Jordan 1 на Nike

Ноември 1984 г. е важна дата в историята на street style-а. Това е датата, която бележи раждането на предопределен модел, който, повече от всеки подобен на себе си, ще застане на челна позиция в класацията на топ маратонките, получавайки безпрецедентно признание в световен мащаб. Това е моделът Air Jordan 1. Смелостта и прозорливостта на Nike правят възможно създаването на модела-легенда. Това кара друг избраник на съдбата в лицето на младия Майкъл Джордан, който все още не е звездата на Чикаго Булс, да подпише договор за линия маратонки, което би било счетено от всеки друг бранд като твърде голям скок в неизвестното. Останалото е история и маратонките Air Jordan днес са спечелили почетно място даже и в шкафовете за обувки на популярните гурута и IT момичета, като идеалните обувки - уникални и незаменими - за завършване на най-страхотните комбинации.

Обувките на висок ток Pigalle на Christian Louboutin

Невъзможно е да не бъдат включени в списъка на десетте модела обувки, влезли в историята на модата. Време е за най-известните токчета, тип деколте и с червена подметка. Разбира се, това е моделът Pigalle. Шеметните обувки с ток, с изчистена и практически перфектна линия, се превръщат в култови за всеки любител на обувките. Не всеки знае,че създадените през 2004 г. токове от Кристиан Лубутен, носят името на любимия парижкия квартал на брилянтния дизайнер. Повече от шестнадесет години те притежават супер силата да накарат всяка жена да усети квинтесенцията на елегантността, на чувствеността. Истината е, че тези обувки са неповторими!

Обувките Rockstud на Valentino

Най-младият модел от списъка, но не по-малко желан! Създадени са през 2010 г. от творческия гений на Мария Грация Кюри и Пиерпаоло Пичоли. Обувките Rockstud на модната къща Valentino празнуват своите (първи) 10 години и продължават да са силно търсени от модните любители. Шикозен модел тип деколте, в същото време с рокенрол елементи - точно както подсказва името им - характеризиращ се с малки шипове, който се предлага в много цветови гами и вариации на материала.

More All fashion