Следва

МИНАЛОТО: Сватбата на Анджелина Джоли и Джони Лий Милър, младост, кръв и каучук

Коя е Фийби Дайнвор - пробивната звезда от "Бриджъртън"

Фийби Дайнвор, звездата от Netflix, удря дупе в тавана с ролята си в "Бриджъртън"

Celebrities преди 3 години

"Бриджъртън" е сериалът, който дебютира по Netflix на Коледа и незабавно се превърна в задължителното тв-шоу на празничния сезон. То кара едната половина от родените един за друг участници в някоя любовна двойка да се обърне към другата, след някакъв спор или неразбиране и да обяви, че го обича точно такъв, какъвто е. Колин Фърт трябваше да го каже в „Гордост и предразсъдъци". Хю Грант има това удоволствие в Sense&Sensibility. В "Бриджъртън" обаче честта се отнема от ръцете на мъжа и се поставя в тези на 25-годишната Фийби Дайнвор, водещата героиня в сериала. Нейната героиня, Дафни, може и да живее в Regency London, но въпреки това е точно героиня от нашето време.

„Обичам нейната история за навършване на пълнолетие и сексуалното й пробуждане", казва Фийби за героинята си пред "Грация". "Обичам да виждам женствеността в погледа й и да гледам как тя сама си избира живота. Тя може и да разцъфтява късно, но не е като да може да потърси отговорите в Google." 

В свят, в който всичко зависи от това колко имена имате изписани на визитната си картичка, външният вид определено има значение. Фийби чувства героинята си все едно й е съвременничка. „Сестра ми е с девет години по-млада от мен", обяснява тя.  "Тя израства със социалните медии, които й казват, че трябва да бъде такава или онакава. В "Бриджъртън" може да няма социални медии, но Дафни трябва да представи филтрирана версия на себе си, перфектна и еднопластова. Не можете да живеете така вечно."

Външният вид в края на краищата е всичко. Дафни е представена от самото начало като „съвършено красива". При среща с кралица Шарлот - изиграна от страховитата Голда Рошовел - тя е посочена като „безупречна" и е наречена „диамант от най-висока проба". За "Ден с лоша коса" по онова време не може да се говори. Фийби разчита на отличен гримьор и добро осветление, за да издържи седеммесечния стрес на снимките, често гарниран с шестдневни седмици и нощни натоварвания. Но натискът си казва своето.

„В един епизод има сцена, в която Дафни слиза по стълбите и всички я зяпат", спомня си тя. "Това е една от най-трудните сцени за снимане. Всеки има дни, в които се събужда и се чувства като парцал, не иска да вижда хора, камо ли да бъде пред камерата. Така се случи, че тогава изживях един от онези дни и се чувствах изцяло извън зоната си на комфорт. По принцип в такива моменти усещам, че получавам класическа паническа атака."

Трyдно бихте предположили това, гледайки блестящата актриса в сцената. Изпълнението на Фийби е безупречно - резултат от многото работа зад кулисите. Армия от шивачи, експерти по етикет, инструктори по танци. И консултант по интимност, който помага да планира секс сцените си с великолепния Реге-Жан Пейдж, 31, в ролята на херцога.   

„Първата ми подобна сцена в историята е в шести епизод, където Саймън налита на Дафни", смее се тя. "Страхотно е, защото се чувствам безопасно и забавно: режисирано е като каскада или танц. Като всичко друго, но не и секс. За мен е лудост, че такова нещо не е правено в миналото. Изпълнявала съм секс сцени и преди, не мога да повярвам как светът се променя: само преди пет или шест години щеше да е ок, но сега не е позволено да го изиграем по онзи познат директен начин."

Успехът на "Бриджъртън" буквално лежи на бледите рамене на госпожица Дайнвор, както и на  химията между героинята й Дафни и нейното верую, че "те не обичат теб, обичат интереса си", а Саймън подхранва тези й убеждения. Тя и Реге-Жан имат осезаема искра помeжду си. Актьорът от английско-зимбабвийски произход е нает, защото и преди това работи с продуцента на сериала Шонда Раймс, която го харесва много. Фийби, която тогава живее в Лос Анджелис, е помолена да види каста, за да прецени какво ще й нужно, за да се получи спойката с екранния й партньор. "Обаждам се на следващия ден, а два дни по-късно тръгвам само с един куфар.  Предстои ни да прекараме следващите шест седмици в опити да осъществим химия помежду си. "Колко ужасно", смее се Фийби и добавя: „Партньорът ми наистина е много труден за понасяне." Истината е, че Реге-Жан е фантастичен, неприлично красив и много секси мъж, с който изглежда се партнира с лекота и усоволствие, така че вярваме.  

"Бриджъртън" е разкошна, забавна и драматична история, облечена безкрайно красиво. Може да се похвали и с най-разнообразния актьорски състав, събиран някога за шоу от този вид. Още един удар в десятката. 

"Говорим за това на снимачната площадка", казва Фийби. "Но няма преднамереност в това: велики хора са вкарани в страхотни роли. Няма друг, който да е по-„Саймън" от Реге. Това е перфектният кастинг. "Тя също е готова да спори с онези, които имат изцяло еднопластова версия на историята и не могат да допуснат, че чернокожите се разхождат по улиците на Regency London. „Уил Мондрик, боксьорът, е прототип на истински боксьор от онова време", обяснява тя.  "Освен това много историци все още изтъкват, че кралица Шарлот е от смесена раса. Фактът, че досега не сме виждали това, разказано от екрана, ми се струва безумен. Да, "Бриджъртън" е разнообразен като каст, но драмите около и преди излизането му правят лоша услуга на многорасова Великобритания. За Фийби това е груба грешка.

Иначе, макар и само на 25, Фийби е в бранша повече от десетилетие.  Играе в сериала на Би Би Си за "Ватерлоо Роуд", преди да получи ролята на Рупърт Гринт в телевизионната адаптация на „Грабването" на Гай Ричи - „попаднах в един момчешки клуб", казва тя. След това участва в шедьовъра на Дарън Стар - Younger. Но "Бриджъртън" е най-голямата й роля до момента. Милиони ще видят лицето й за първи път. Тя е подготвена, но не развълнувана.

„Съществува потенциална заплаха от славата", казва тя след кратък размисъл.  "Не ми харесва идеята за това. Но аз съм толкова горда с ценностите, които "Бриджъртън" отстоява. Не мога да измисля нещо друго и по-добро, с което искам хората да ме познават."

За щастие тя има ярък модел за подражание в лицето майка си, актрисата Сали Дейнвор. След като играе Сали Меткалф в Coronation Street от 1986 г., тя е показвана в домовете на милиони хора по три вечери всяка седмица в продължение на 35 години. Фийби става свидетел от първа ръка как майка й върви по опънатото въже на разпознаваемостта.

„Тя за мен е просто майка ми", усмихва се тя, когато я питат дали разбира огромната, национална слава на майка си. "Тя винаги го приема в своя характерен стил и остава много премерена, благодарна и смирена. Благодарността е най-важното." Колко важен урок по оста майка-дъщеря! 


Фийби Дайнвор и майка й Сали Дайнвор

„Майка ми обича да разказва историята, че когато е бременна с мен и раждането закъснява с две седмици, тя сяда да гледа Мери Попинс отново и отново, за да се опита да ме накара да изляза", казва Фийби с широка усмивка. "Това пък е връзката ми с Джули Андрюс".  

"Бриджъртън" е последният телевизионен хит на годината. Бъдещите сезони изглеждат сигурни. Но каквото и да се случи, едно нещо изглежда ясно: младата актриса, която навлиза в 2020 г. относително неизвестна, излиза от сериала като звезда. Както казва кралица Шарлот един от първите епизоди: „Безупречна си, скъпа."

More Celebrities