Следва

Ginza, отведи ме в Токио...

Beauty Starter: Виктория Кристиан или на какво ухаят Клеопатра, Мария-Антоанета, любовта, детството, тъгата

Науката е категорична: от всички сетива, обонянието е най-значимо, защото то е, което оставя най-големи следи в паметта. Следва интересен разговор за ароматите и начина, по който бележат живота ни 

 

Body преди 2 години

Героинята на този разговор е Виктория Кристиан, посланик на британската луксозна парфюмерийна къща Clive Christian. През 1999 г., бащата на Виктория, Клайв Кристиан, възражда 127-годишната Crown Perfumery Company под собственото си име със съвременни актуализации на любимите някогашни парфюми, датиращи от Викторианската епоха и след нея. Най-новият свеж аромат на Clive Christian - Matsukita, е слънчев ябълков цвят, актуализиран с морски бергамот, зелен ревен, свеж мохито фюжън и кремообразно сандалово дърво за енергизиращ цитрусов аромат, който пресъздава усещането за нова пролет. Виктория Кристиан помага за лансирането на марката в САЩ, а днес научаваме от нея страхотно интересни неща за кралски особи, фъстъчено масло и най-добрия начин да се получат скърцащи от чистота чаршафи.

Първият ми спомен, който асоциирам с аромат е домът от детството: викторианско имение, което баща ми Клайв купува в младостта си. Той е дизайнер и полага огромен труд, за да го купи през 20-те си години. Има няколко ключови аромата, които присъстват в живота ми и до днес. Винаги гори току що накладен огън. В кухнята винаги има неделно печено. А отвън цъфтят рози. Майка ми е изключително сръчна - това са нейните любими рози. Толкова е трудно да се улови този аромат: онази деликатна, сочна, ориенталска наслада, магията от уханието на прясна турска роза. Бледорозова красавица с малки капки роса по нея. Мога просто да си представя как заравям лицето си в тях като дете. Този уютен като възглавница аромат ви води, не можете да вкарате носа си достатъчно дълбоко в тази роза.

Спомням си как си навличам ужасни проблеми, когато късам всички венчелистчета на розата и изпразвам една от специалните бутилки за парфюми на майка ми, за да ги натъпча там. После го запушвам, пълня го с малко вода и го слагам в чекмеджето в спалнята ми, надявайки се,  че ще мога да уловя завинаги аромата. Разбира се, това е много по-сложно, отколкото си мисля. Резултатът е миризма на гранясало.

Щастието мирише на: няколкото мига, ситни като кристалчета, през които си мисля как искам просто да се върна там... Като разходката по Пето авеню, докато живеех в Ню Йорк през 20-те си години, и пръскаме от парфюма на нашата марка в Bergdorf Goodman. Ароматът на орехите, които се пекат върху количката долу на улицата. Толкова невероятно сладък, той прониква в целия блок и сякаш (без преувеличение) инсталира някаква пружина в петите ми, която ме изстрелва с един скок директно пред подвижната пекарна за шепа хрупкави орехчета.


Снимка: Taste Cooking

Спомням си и времето, когато за пръв път започнах обучението си по парфюмерийно майсторство - вървя по хълма в Грас, в Южна Франция, за да стигна в една от лабораториите, където карам стаж. Помня, че е месец май и си събират семената на амбретата, и отново въздухът се изпълва с нежен, пикантно-сладък аромат.

Или когато съпругът ми и аз прекарваме медения си месец в Токио: ставаме в 3 сутринта, за да посетим рибния пазар Tsukiji, който е експлозия от живот, и остава в съзнанието ми със спускащата се над главата ми миризма на купа с даши, мисо и юфка юдон. Това е като опушен, горещ, лепкав сън. Вие сте уморени и изпускащи полетите си. Толкова напрегнати, сякаш цялото ви тяло е будно. Това е абсолютно невероятно. 

Любовта мирише на: мисля, че трябва да бъде... врата на съпруга ми (смее се). Оженихме се в Рим, на Пиаца дел Пополо, в един от най-горещите дни, познати на човека. Докато излизахме, минахме през малка странична врата, покрай прашни статуи, в хладна и тъмна стая. Нещо ми нашепна: „Увери се, че ще уловиш този момент, само ти и той. Запази този момент и го помни вечно". Това бе нашият момент на хладнокръвие, спарен въздух и страст едновременно; току-що оженени, силно развълнувани и силно прегърнати: всеки път оттогава до днес, когато се прегръщаме, аз се връщам към онзи малък любим момент.

В деня на сватбата ни, ползвахме парфюмна двойка номер 1, тя има много специално значение. Композициите препращат към наследството на парфюмерийната къща и по-специално припомнят как кралица Виктория и нейният любим принц Алберт носят специално създадени за големия ден и взаимно допълващи се парфюми и, разбира се, се радват на легендарна любов. От дете си представям как ухая именно на тези парфюми в деня, в който се омъжвам за истинската си любов и се чувствам като златна нишка, хвърляща мост през вековете. 

Рaзбитото сърце и загубата миришат на: майката на майка ми, моята баба, е нещо като сродната ми душа. Тя почина на 70, а аз си спомням как вдъхвам уханието на дрехите й. Тъжно е. Получаваш малко късче вълнение от любим човек, когото повече няма да видиш, и това изпълва сърцето ти, но е наситено и с много тъга.

По отношение на загубата - загубата на обонянието е отвъд пределите на представата ми за нещастие. Знам, че много хора губят обонянието си от коронавируса и аз съм много щастлива и благодарна, че това бе най-лошият страничен ефект от заразяването ми. Но да напръскам бутилка парфюм върху кожата си, след като се наслаждавам на всички тези красиви бутилки в продължение на 20 години, и да усетя... нищо? Това е огромна загуба, празнота на празнотите. Майка ми ми изпраща любимите цветя да си потопя както в детството главата в тези красиви ириси и рози и... нищо. Приготвяти си кафето сутрин - нищо. Слава Богу, този лош опит е зад гърба ми. ако и вие сега сте "в същата лодка", трябва усърдно да помиришете евкалипт, роза, карамфил и кафе. Те очевидно събуждат четирите ъгъла на вашия регистър на аромати.

Приятелството мирише на: капучино, за предпочитане и в идеалния случай направено от някой друг във фантастично италианско кафене, където можете да чуете кипването на кафето и млякото. Поръчката пристига, някой прави възхитителни произведения на изкуството под формата на шоколадови пръски отгоре, а вие можете да си побъбрите и да му се насладите. Горещо е и се надявате, че ще продължи дълго, така че разговорът ви може да продължава още и още. Липсват ми тези моменти.

Най-лошата миризма е: без обида към американците, но защо фъстъчено масло? Каква им е сделката с фъстъченото масло? За мен просто мирише плоско и дори леко гнусно. Почти всмуква собственото ми същество в буркана. Когато растях, всичко, което исках, бе да се преместя в Америка и да изживея всичко американско. Знаете какво имам предвид - фъстъчено масло, мажоретки, абитуриентски бал - всички тези неща. Опитах. И не мога да ви кажа колко пъти се опитвам да харесвам фъстъченото масло, но не мога да преодолея миризмата му.

Идеалната ваканция мирише на: през деня това е горещината на чистата кърпа върху вашия шезлонг. Всичко е чисто, горещо, свежо, прекрасно. Вечерта, навсякъде, където има цъфтящи през нощта цветя, а вие минавате покрай тях и усещате интензивен жасмин или портокалов цвят във въздуха. Маракеш? Прекрасно. Или Маями. Миризмата на фантастичния солен въздух от Маргарита на Саут Бийч в лепкавата топлина. Какво ще се случи с всички нас, когато се върнем към нормалния живот? Всички ще бъдем като Чарли и шоколадовата фабрика. Временна лудост.

Домът ми мирише на: парфюми на Clive Christian. Не минава ден, в който да нямам поне два парфюма. Винаги зареждам с аромата им леглата сутрин - обикновено с "1872 Feminine", но напоследък и с "Crab Apple Blossom", най-новият ни. Мирише на слънчев лъч, какъвто рядко имаме в Англия. Пролет в бутилка. Винаги напръсквам чаршафите, така че, когато си легнете през нощта, да уситите нотката пикантност.  

Първото нещо, което усещам сутрин: самият ден. Имаме малък Джак Ръсел, Максимус, и аз винаги го пускам пръв да влезе в стаята. Синът ми също винаги е буден, така че излизаме заедно и просто правим няколко дълбоки вдишвания, за да вдъхнем това, което денят има да ни даде. Денят не започва с Teletubbies или каквото и да е по телевизията; денят започва със самия ден.

Последното нещо, което усещам преди да си легна: главите на семейството ми (смее се). Главата на сина ми, защото трябва да открадна малко гушкане, а главата му обикновено мирише на лавандула и чистота. Наистина, децата са най-възхитителните същества, особено когато спят... После идва ред да погаля главата на кучето ми. Предполагам, че това е придобит вкус, но той ми мирише толкова сладко.


Снимка:thehappypuppysite.com

Аромат или мирис, който обичам, а другите обикновено не понасят: бензин. Газ. Знам, че е палав и непокорен - това е забраненият плод - но си го позволявам умерено. Винаги позволявам един малък поток от този бензин да влезе в кръвта ми. Имаме колекция, наречена Addictive Arts, и тя се основава на... палавата страна на живота, предполагам. Разполагаме с всички прекрасни парфюми, вдъхновени от великите моменти на британската история, архитектура и култура, но имаме и такива за моментите, когато светлините угаснат, с почти халюциногенни свойства. Не мисля, че използваме бензин, но това е толкова пристрастяващ, палав аромат, като тютюна - неща, които те упояват, макар че не би трябвало.

Мириша на: най-често посягам към магнолия, част от нашата колекция Noble. Всички наши парфюми имат невероятна сложност - минимум 150 различни съставки до почти 300 в една капка. Магнолията има 223 различни съставки вътре, с 25% концентрация, така че седи наистина близо до кожата. Вдъхновен е от ерата на рококо; мисля, че Мария-Антоанета, херцогиня на Девъншир е ухаела така... пищно и фантастично несериозно ухание. В сърцето му има касис и магнолия, което е деликатен аромат. Растението има плътен, почти подобен на лебед бял цвят, който излиза от дървото и цъфти само през пролетта, но всъщност не можете да го помиришете; трябва да премине през процеса на извличане. Това е доста опияняващо, неслучайно маслото й е използвано в тайни ритуали в Индия заради свойствата си на афродизиак. Забавно, докато преглеждам парфюмите, които използвам ежедневно, те обикновено имат свойства на афродизиак.

Ароматът на всички времена трябва да бъде: "X Feminine". Той има египетски жасмин в сърцето, което е истински нокаут за сетивата и сексуалността. Достатъчно добър за Клеопатра. Знаем какво е правила тя, що се отнася до използването на всички ресурси, дадени ни от майката природа с цел съблазън. Не пощадява дори египетския си жасмин. Неслучайно пришива цветовете му в платната на кораба за пътуването, което ще я отведе до Марк Антоний. Казват, че той се влюбва в нея още преди да я види, вдъхвайки аромата й от повея на вятъра...  

More Body