Следва

Петъчна доза секс: Саша Барън Коен

Накъде отива монархията от сега нататък?

През февруари 2018 г., три месеца преди принц Хари да се ожени за Меган Маркъл в Уиндзор, комикът Джон Оливър се появява в The Late Show With Stephen Colbert

Celebrities преди 3 години

„Сигурно сте много развълнуван от кралската сватба“, каза Колбърт на Оливър. - "Не - отвръща Оливър. - Не бих я упрекнал, ако тя се откаже в последната минута. Не мисля, че трябва да сте гледали току-що пуснатия пилотен епизод на „Короната“, за да сте наясно, че тя вероятно се омъжва за човек от семейство, което може да й причини емоционални усложнения.“

Три години по-късно клипът става известен в социалните мрежи. Но не защото е смешно, а защото е смразяващо предвидимо. 

Когато се появиха анонсите за предстоящото съвместно интервю на херцога и херцогинята на Съсекс след напускането на кралското семейство с Опра Уинфри, на всички ни стана ясно, че може да се очакват неприятности. Поне Twitter го третираше така: имаше туитове относно приготвянето на пуканки или чай (защото Хари и Меган щяха да се развихрят, нали). Някои потребители дори го сравниха със Супер Купата.

И все пак, двата часа разговор предизвикаха много, вероятно повече от очкваното, неприятни ефекти. Херцогинята разкри, че е бременна, изолирана и обсадена от негативни анонси в пресата и е имала мисли за самоубийство. Бащата на херцога, принц Чарлз, отдавна вече не приема обажданията му. И може би най-осъдителното: преди да се роди синът им Арчи, неназован човек в двореца пита колко тъмна ще бъде кожата му. След като всичко това беше казано и направено, #abolishthemonarchy стана тенденция.

На 8-ми март Кралицата излезе с изявление от 61 думи. „Цялото семейство е тъжно да научи в пълна степен колко предизвикателни са били последните няколко години за Хари и Меган. Повдигнатите въпроси, особено тези за расата, са притеснителни. Въпреки че някои спомени могат да варират, те се приемат много сериозно и ще бъдат разгледани от семейството насаме", се казва в него. „Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на семейството.“ Ден по-късно репортер пита принц Уилям дали са расистко семейство. "Ние всъщност не сме расистко семейство", отговаря той

Домът на Уиндзор не е скаран със скандалите. Напритив, те неизменно го съпътстват. Но този път усещането е различно. Докато множество други инциденти са съсредоточени върху моралните пропуски на отделни хора от фамилията, тъжната сага за Хари и Меган резонира за мнозина с провал на самата институция - такава, която не само не успява да защити любимия син и неговата булка от фанатизъм и пристрастия, но може дори да увековечи проблема. И това е голяма разлика: Дики Арбитър, бивш прессекретар на двореца, казва пред Vogue, че докато интервюто на принцеса Даяна от 1995 г. за Би Би Си със сигурност е "бомба", то това на Хари и Меган е по-скоро "земетресение". „Това (на Даяна) беше свързано с отношенията със съпруга й, със състоянието на брака“, каза той. "Не беше атака срещу монархията."

На 1200 години, британската монархия е една от най-старите действащи институции на земята. Докато империи се рушат, монарси са сваляни от власт, а принцовете се превръщат в претенденти, тази кръвна линия запазва позлатените си тронове.

Самият скелет, който поддържа Бъкингамския дворец непокътнат, е твърд и древен, произтичащ от закони, актове и укази, считано от Магна Харта от 1215 г. насам. В продължение на векове между монарха и парламента се постига твърд, но крехък баланс на силите. Пороят  кралски особи, които се опитаха - и не успяха - да наложат собствения си дневен ред над тях, е огромен: през 1640 година, след като Чарлз I се опитва да вземе абсолютната власт, английският парламент отрязва главата му. Така че, става дума за свещен ангажимент за устройство на социума, а твърда отговорност на кралските членове е да не разклащат лодката, която ги държи на повърхността в продължение на над хилядолетие.


Чарлз I, снимка: The Times

„Една от причините Домът на Уиндзор да е оцелял е техният безмилостен инстинкт за оцеляване, както и че не се допускат никакви пормени“, казва кралският историк и биограф Анна Пастернак . "Те не се адаптират. Идеята е останалите да се адаптират към тях."

Въпросът е: Трябва ли?

Великобритания, както много други страни по света, включително Америка, е на кръстопът. „Отворени към света ли са, мултикултурни ли са? Или са далеч по-затворено, фиксирано към себе си място, което неохотно се ангажира с външния свят?", пита Ариан Чернок, професор от Бостънския университет, специалист по съвременна британска история. „Мисля, че монархията би могла да използва Меган, за да помогне за постигането на една по-приобщаваща визия, с която да заяви: "Ние сме мястото, което ще осигури приемственост и ще гарантира толерантност и близост с всички.“

Но според мнозина, те не просто пропускат тази възможност, а буквално я стъпкват. По-голямата част от младото поколение в Обединеното кралство съчувства на Хари и Меган. Според YouGov 61% от 18- до 24-годишните вярват, че двойката е била несправедливо третирана от кралското семейство. Междувременно при тези над 65 години този процент се  свива до 15%.

„По-младото поколение постоянно задава въпроси: „Това ли представлява нашата страна? Това подходящо ли е за времето, в което живеем?“, споделя Омид Скоби, съавтор на „Намиране на свобода“, книгата за напускането на Хари и Меган от кралското семейство, и кралски кореспондент на ABC.

В избора между това да разказваш своята истина под слънцето на Калифорния и скованата горна устна в дъждовна стара Англия, генерация Z предпочита първото.

Така че, кралската мантра „никога не се обяснявайте, никога не се оплаквайте“, изглежда остаряла. „Искаме нашите публични личности да бъдат прозрачни, откровени, отворени и честни. Мистерията на кралското семейство, която ги е направила толкова завладяващи в миналото, сега работи срещу тях“, казва Скоби. „Фактът, че не говорят или не се обръщат към младите поколения правилно, допринася за допълнителната вреда за репутацията им.“

Освен краткото отрицание на обвиненията от страна на принц Уилям обаче, семейството остава тихо по въпроса. Изявлението на кралица Елизабет, че ще се справят с обвинението „насаме“, предполага, че така и ще остане. Вместо това Уиндзор продължават в посоката, в която са най-добри: да изпълняват задължения.

Принц Чарлз посети мобилна клиника, а принц Уилям - училище в Източен Лондон. В един  трогателен момент, херцогинята на Кеймбридж отдаде изненадваща почит на паметника на Сара Еверард в Лондон. В това няма никаква пищност и детайли на едно типично кралско посещение. Вместо това, скромно облечената херцогиня стои сред тълпата опечалена. Експерти твърдят, че това поведение е класически кралски подход: „Поправете нещата чрез действия, чрез дела. Не с думи."

Кралица Елизабет, със своите седем десетилетия непоколебима служба, е обичан държавен служител. Но тя е почти на 95. Какво ще се случи, когато по-малко популярните й наследници я наследят? В крайна сметка, Общността на нациите се състои от 2,4 милиарда етнически и географски различни хора, 60% от тях са под 29 години.

Въпросите, които Хари и Меган повдигнаха, изглежда имат по-голямо въздействие, отколкото кризите, които кралското семейство преживя в последно време. Така че въпросът остава и се задава все по-често: Какво място има проблемната монархия в нашата прогресивна, откровена модерна епоха?

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.