Следва

Петъчна доза секс: Мичъл Слагерт, Captain of our hearts...

Историята на най-великия годежен пръстен в света - сапиференото съвършенство на Даяна и Кейт Мидълтън

Сапфирите означават повече за кралското семейство, отколкото допускаме 

Celebrities преди 3 години

Когато новината за кралския годеж на Кейт Мидълтън избухва през 2010 г., 12-каратовият сапфирен пръстен, който принц Уилям вади от раницата си в основата на планината Кения за да й направи предложение, докарва света до сапфирена лудост.

Разбира се, бужуто на Кейт не е просто някакъв сапфир. Нейният овален Цейлон, заобиколен от 14 диамантa, създаден от британската бижутерийна къща Garrard, принадлежи първоначално на принцеса Даяна. Това, което го прави много специален, обаче, е начинът, по който бижуто достига до принц Уилям.

Векове наред сапфирите заемат заветно място в сърцата на британските кралски особи. Всичко започва през 1840 г., когато принц Албер подарява на бъдещата си жена брошка от син сапфир, заобиколена от диаманти и поставена в злато. Творческият директор на Garrard, кралските бижутери, веднъж казва пред Vogue, че кралица Виктория „толкова обича подаръка, че решава да го носи в сватбения си ден като нейното нещо синьо на предната част на роклята си“.


Кралица Елизабет II с брошката на кралица Виктория


Символичното и историческо значение на тюркоазената брошка на кралицата


Въпреки че кралица Виктория събира огромно количество скъпоценни бижута в своето 63-годишно управление, тя продължава да държи „прекрасната брошка“ близо до сърцето си до смъртта на Албърт. Вписва я в завещанието си като "наследство на короната", което гарантира, че брошката винаги ще принадлежи на управляващия монарх.

Кралица Елизабет II наследява брошката, след като се качва на престола. По всичко личи, че Нейно Величество е също толкова увлечена по "дрънкулката", колкото своята предшественичка, защото я виждаме често да я носи. Твърди се, че именно тази брошка е вдъхновила избора на годежен пръстен на Чарлз за Даяна.


Кейт Мидълтън с годежния си пръстен, преди това собственост на Лейди Ди; Принцеса Даяна с нейния 12-каратов Ceylon сапфирен годежен пръстен

Според House of Garrard, „принц Чарлз непрекъснато вижда тази красива сапфирена брошка върху дрехите на майка си“ и „когато отива в House of Garrard, виждайки пръстена, на момента решава, че е перефктният за годежа му“. Въпреки историческото вдъхновение обаче, изборът, направен от самата Даяна, както феновете знаят от четвъртия сезон на The Crown, се оказва спорен. Самият модел на пръстена струва 60 000 щатски долара, а не е поръчково творение, което означава, че всеки с пари би могъл да притежава точно същия пръстен - жесток отстъп от традицията. Даяна обаче много обича пръстена, носи го дори след развода си с Чарлз. 


Пръстенът на принцеса Даяна - в новата колекция на Garrard


След преждевременната смърт на принцеса Даяна, на принцовете Уилям и Хари е позволено да изберат по едно от притежанията на майка си за спомен. Уилям избира златния й часовник Cartier, а Хари взима годежния пръстен със сапфир. Историята обаче прави пореден завой - когато вижда каква любов изпитва Уилям към Кейт, Хари безкористно отстъпва дела си от наследството на Даяна в замяна на часовника. (Хари все пак включва някои от диамантите на майка си в годежния пръстен, проектиран от самия него за Меган Маркъл. )


Годежният пръстен на Кейт Мидилтън

Разбира се, Кейт не е единствената кралска дама, която носи годежен пръстен от сапфир. Всъщност скъпите сини камъни са предпочитани за кралските брачни предложения. Майката на кралица Елизабет, Елизабет Боуз-Лион, получава подобен от херцога на Йорк (бъдещия крал Джордж VI) за годежа им през 1923 г., а принцеса Ан има сапфир в годежните пръстени и за двата си брака.

И, докато годежният пръстен на Даяна със сапфир, тип Pret-a-porter, може и да няма дълга кралска история, не може да се отрече, че поради неустоимата харизма на Даяна и по-късно - обаятелността на снаха й Кейт, той се превръща в едно от най-знаменателните украшения на британската корона. И синоним на годежния пъстен по принцип. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.