Следва

Да или не: на Дженифър Лопес новата колекция обувки

Джорджо Армани, който облече Мария Бакалова, е божествен дизайнер, припомняме защо

Лукс, елегантност, премереност, дискретност, невиждана красота... това е Маестро Джорджо Армани 

All fashion преди 2 години

Обичан от всички, и дами, и мъже, заради елегантните линии и деконструираните сака, с които революционизира панорамата на официалните костюми през 80-те, но също и заради златистите бродерии, ориенталските елементи и подчертаването на тялото без нотки на ексхибиционизъм...



Ако има име, което вечно ще се римува с елегантността, това е Армани. Марката му е зашеметяващо успешна. В Италия, както и в Холивуд, брандът е сред най-любимите на звездите, които обожават уникалните творения на Джорджо върху телата си, опре ли до червен килим. Тези тоалети ще останат в модната история завинаги. Поводът да си припомним голямото майсторство на италианеца е изборът на негова рокля висша мода от Мария Бакалова миналата вечер, на церемонията по награждаването с наградите BAFTA. 



Началото на марката и революцията на едно сако

Армани е открит, докато работи в луксозния универсален магазин Rinascente в Милано, където дълги години сътрудничи на модни брандове като Cerruti, Allegri, Bagutta, Gibò, Ungaro и Ermenegildo Zegna. През 1975 г. основава едноименната си компания заедно със Серджо Галеоти. Революционният елемент, който веднага го изстрелва на международната сцена, е сакото. Създадено от специфична материя, използвана и за мъжките модели, но деструктурирано и преработено като дължина и пропорции.


Джорджо Армани позира с модел, 1979г.


Четири модела позират в характерните за Армани "властови" костюми, 1982

Това е онази нова дреха в гардероба, класически естетски образец, способна да съчетае очарователност, класа и практичност. Напълно в съответствие с това, което жените искат да носят в историческия момент, в който вече не просто работят, а започват да градят кариера. Моментът, в който нежният пол прави първите си стъпки в света на властовите позиции, за което има нужда от подобаващ гардероб. 

Уникалният стил на Armani и емблематичните му модели


Джорджо Армани с Наоми Кембъл

С годините, 86-годишният Армани внася в дамските гардероби неутрални, нежни, умишлено опушени и неопределени нюанси, като известния грейдж. Също така и етно влияния от Изтока и Северна Африка: поли, носени върху панталони, жилетки върху якета и потници върху ризи. И отново използва фините бродерии, които акцентират вечерните рокли, озарявайки ги с блясък. Вниманието, което последните получиха през годините от международни знаменитости, накара дизайнера да дебютира през януари 2005 г. с колекцията Armani Privé Haute Couture - модни творения, които се съизмерват с ултра лукса и мечтите.


Armani Privè Hate Couture 2005


Armani Privè Haute Couture 2005

Червеният килим и киното

Най-знаковите дизайнерски произведения в модната история на Армани? Със сигурност тук влизат удивителните рокли, носени на червения килим от звезди като Джоди Фостър, Джулия Робъртс, София Лорен, Кейт Бланшет, Ан Хатауей, Никол Кидман, Лейди Гага и, от онзи ден, от Мария Бакалова, наред с останалите. В списъка с култови постижения са и елегантните филмови костюми, истински шедьоври, неразделна част от историята на изключоителни ленти, като „Американско жиголо”, „Недосегаемите” и „Американски психар”.


Джоди Фостър, 1995г.; снимка: GLOBE PHOTOS/ZUMAPRESS.COM


Джулия Робъртс, 2004г.; снимка; Splash News


София Лорен и Джорджо Армани, 1998г.


Кейт Бланшет, 2018г.


Ан Хатауей, 2009г.; снимка: Fernando Allende/BROADIMAGE


Никол Кидман, 2014г.


Лейди Гага, 2010г.


Мария Бакалова, 2021г.

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.