Първи април, smile! 20 ретро кадъра на нейно величество Шер

Първи април, smile! 20 ретро кадъра на нейно величество Шер

Пиратски ботуши, каубойски шапки, груб деним - искаме ли да преобразим пролетния са гардероб, карайки го да сияе и да се усмихва, като откраднем малко от маниера на една от главните звезди на 70-те? Искаме! 

През 1996 година американската тв-водеща Джейн Поли задава на Шер въпрос, касаещ личния й живот. Неочакваният, и станал впоследствие легендарен, отговор на певицата кара да се усмихнат не само зрителите, но и самата Поли. "Майка ми веднъж ми каза: Знаеш ли, миличка, трябва вече да се установиш и да си намериш богат мъж". На което отговорих: "Мамо, аз съм богатият мъж". 

Двайсет и пет години след произнасянето на крилатата фраза, тя продължава да е непрекъснато цитирана, истинска царкиня на социалните мрежи, защото и днес, както тогава,  зад думите прозира нещо повече от обикновена проява на остроумие. 

Шерилин Саркисян, иначе Шер, се ражда в следвоенна Калифорния и се прославя световно през 60-те, благодарение на изключително атрактивния дует, който прави със съпруга си тогава - Сони Боно. Отношенията им обаче удрят много неприятно по самооценката на Шер. "Бях невероятно уверена в себе си до момента, в който срещнах Сони", - признава суперзвездата в интервю за The New York Times през 2018 година. През 1974-та тя подава молба за развод.

Неслучайно имено в това време светът вижда Шер такава, каквато тя е всъщност. Когато на последната церемония за наградите Грами Дуа Липа, вдъхновена от звездата през 1974-та, се появи на червения килим в специално поръчана рокля Versace, мнозина отбелязаха сходството в двата "голи" тоалета. Само че, малцина са тези, които помнят, защо тогавашната поява на Шер е толкова значима в контекста на 1970-те. Внимание заслужават не само изключителните сценични костюми на певицата, но и фактът, че през 1974 година започва налагането на невъобразимия й личен стил - уникален, смел, нетърпящ копиране, нито дори критика, дотолкова категоричен. Невероятни топове и комбинации от топове, груб деним и идеално стилизирани "пиратски" ботуши - това е ДНК-то на ежедневния й гардероб - в такива тоалети виждаме Шер и на летището (с обемна чанта Louis Vuitton през рамо), и на дансинга на Студио 54. Карирани ризи, джинсови гащеризони и каубойски шапки са базовата униформа на звездата, която в онзи момент вече не зависи от абсолютно никого. 

През 2021 година, когато инстаграм се наводни със снимки на уморени от локдауна инфлуенсъри в ярки, по-ярки и най-ярки тоалети, нетолкова тиражираните ежедневни ансамбли на Шер могат да послужат за вдъхновение с неизразимата сила на стиловия експеримент. Защо да не почувстваме звезда, за което нито ни е нужна бляскава вечерна рокля, нито кърваво червен килим. Ако вече сте станали сами за себе си "богатия мъж", чифт свободни джинси и винтидж жилетка са ви напълно достатъчни. Enjoy!


Грами, март 1974


1973


Тв-маратона Jerry Lewis Telethon, 1970

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.