Следва

Michael Kors, Fall, 2021

Около света: колекцията на Balenciaga Pre-Fall 2021

Само еко платове! 

All fashion преди 2 години

"Само най-висококачествени, изключително екологични тъкани. Нищо друго не искам да виждам!" Думите са на талантливия Демна Гвасалия, творческият шеф на Balenciaga, който променя модата както пожелае, изтривайки тенденции, за да нарисува нови, човекът, който се съобразява единствено със собствените си възгледи, творейки мода от най-луксозен порядък, налагайки така на света какво да харесва и какво - не.



Всички дрехи в новата междусезонна колекция на френската модна къща Pre-Fall 2021, в гореспоменатия контекст, са изработени изцяло от преработени и други сертифицирани екоматериали - от розовото худи с надпис GAY Pride до черната рокля с драматургичен силует и пищни ръкави. Отчитаме това като голям успех за толкова влиятелен бранд - Balenciaga е един от основните играчи в модни свят с внушителния си бизнес-обем. 

Разглеждаме предложеното под формата на пълни тоалети - от шапката до чепика, представени в каталог, напълно фотошопиран, но красиво. Снимките представляват комбинация от модела в съответния ансамбъл и за фон - някои от най-разкошните градски пейзажи в света. Най-общо, Гвасалия продължава да забива едни и същи пирони - големи пропорции и уличен стил - и все пак винаги се усеща някакъв нов повей в трактовката, който прави нещата отново и отново интересни. Колекцията е пълна с уголемени якета, суичъри, по-класически дрехи, вариации на фирмените рокли с цветни принтове, артикули от рециклирана кожа и много деним, плюс преоголемени куртки. 

Връхните дрехи са звездата на Balenciaga Pre-Fall 2021 - отлично скроени, те идват под формата на ретро-рокли, посипани с цвят, спортни якета и дори сватбена рокля. Централно място заема нещото, приличащо на "кожа". Наричаме го така, защото материалът не е нито естествена, нито обработена с нефтехимически подобрители кожа. Оранжево-кафеникавото яке, показано на фона на стълбите, водещи към Пиаца ди Спаня в Рим и палтото - на фона на сградата на парламента в Лондон - са резултат от стотици часове прорязвания и зашивания на рециклиран памук. Това е извънредно трудно начинание, което вероятно ще струва хиляди - сравнително близка цена до тази на естествената кожа с косъм, само че създадена в напълно хуманни условия. 

 

 

 

 

 

 

 

More All fashion

„Оригиналът“ на тесните дънки, Кейт Мос

All fashion преди 11 минути

От известно време плахо споменаваме, че тесните дънки май се завръщат, но така ли е наистина? Ако гледаме внимателно какво носят Бела Хадид и Жизел Бюндхен, както и какво показаха на подиума Miu Miu, по-скоро трендът е факт. В което ни убеждава и съвсем скорошната поява на Кейт Мос.