С какво ще запомним Албер Елбаз

С какво ще запомним Албер Елбаз

Неочаквано, по непотвърдена информация от Ковид, на 25 април 2021, неделя, си отиде легендарният дизайнер Албер Елбаз  

Чакахме с нетърпение завръщането му, бяхме толкова щастливи, че Албер Елбаз най-накрая лансира своя марка, че ни върна вярата в спокойната, носима, но едновременно сантиментално любима и много ефектна мода със своята AZ Factory. Гледахме дрехите му с възторг - толкова непосилно негови, невъзможни за кражба или копиране... безкрайно страдаме от загубата на този гений на модата. Изненадани, объркани и тъжни сме, не се бяхме разбрали така, мосю Елбаз. В края на лукбука на първата му собствена колекция, AZ Factory, има надпис "Следва продължение". Продължение обаче няма да има. Поглеждайки назад, изведнъж осъзнаваме, че затихващото I love you! в края на видеото, посветено на въпросната първа и вече последна негова колекция, звучи като прощално ехо.

Като цяло за Алберт любовта беше толкова необходим инструмент в работата му, колкото ножиците и въображението, а нарисуваното на ръка сърце на практика се превърна в негово лично лого. Това беше истинска любов, която други дизайнери често се опитват, но не могат  да симулират, нито със сантиментална музика, нито с розови листенца, падащи от тавана. Любовта, която всички изпитваха на ревютата на Lanvin, дори в рева на техно-музика до оглушаване, дори в аскетичния интериор на индустриална зона... Изглежда така, сякаш Албер Елбаз през целия си живот се ръководи от правилото на добрия еврейски шивач: „Роклята трябва да бъде ушита, така че момичето да се омъжи щастливо“.

Няма съмнение, че омъжените щастливо в роклите му, не могат да бъдат преброени. Албер Елбаз, припомняме, е забелязан за пръв път през 1996 г., когато връща живота в почти забравената модна къща на Ги Ларош и го прави така, че всички започват да говорят за нея отново. 


Шоуто на Ги Ларош Есен/Зима 1999 г.

Колекциите му за Ларош са толкова добри, че Ив Сен Лоран и Пиер Берже го канят да стане главен дизайнер на Ив Сен Лоран.


Шоуто на Yves Saint Laurent Есен/Зима 1999г.

Изглежда обаче, че в присъствието на великия майстор Сен Лоран, Албер Елбаз се чувства прекалено ограничен, съответно нещата не се получават. Истинската дълготрайна любов Албер открива в лицето на Ланвен. В продължение на цели 14 години - от 2001 до 2015, той е творчески директор на Lanvin, и това са най-плодотворните и най-щастливи години в кариерата, а може би и в живота му.


PFW: Lanvin пролет/лято 2016 - Последната колекция на Албер ЕлбазLanvin Пролет/Лято 2003

Цял Париж се стича на ревютата на Lanvin, цяла Франция носи Lanvin, бутикът в Saint-Honoré е претъпкан с клиенти (които често срещат там самия дизайнер, дошъл лично да направи пробата на поредната булчинска рокля), а поредици престижни социални събития се превръщат в парад на неговите изумителни рокли и украшения.  

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.