Следва

По-скъпи от собственика: FENDI извадиха фирмени каишки за кучета

"В свят, в който има прекалено много лайкове, няма любов": 11 великолепни цитата от Албер Елбаз

На 25 април 2021 година Албер Елбаз си отиде оттук на 59-годишна възраст 

All fashion преди 2 години

Vogue припомнят свое интервю с дизайнера, направено преди три месеца, в края на януари 2021 година. Насочено към премиерата на новия му бранд AZ Factory, то е жизнерадостно, открито, позитивно, с прекрасно чувство за хумор, с творчески идеи, ориентирани към бъдещето и пропито от таланта на този мъж. Ще запомним гениалния Маестро точно с тези определения. 

Седмицата на висшата мода в Париж, сезон Пролет/Лято 2021 ознаменува гръмко завръщане: след пауза, продължила 5 години, в модната индустрия се завърна бившият креативен директор на Lanvin Албер Елбаз. Маестрото се върна със свой собствен стартап - AZ Factory, подкрепен от холдинга Richemont. В интерес на истината, самият Елбаз не харесва определението "завръщане" - той по принцип бе личност, която не обичаше приказките за себе си. "Това е проект, не става дума за мен. Затова и не носи моето име, - споделя дизайнерът с Vogue малко преди дебютната колекция да бъде представена във формата на кратък моден филм на 26 януари. - Това е цял екип продуценти, кутюриери, креативни директори, имиджмейкъри" (Четете още: С какво ще запомним Албер Елбаз).

В чест на пуска на AZ Factory Елбаз споделя с читателите жизнени ценности и уроци, помогнали му са превърне в това, което познаваме и пред което се прекланяме: 


Скеч на Албер Елбаз за Vogue

Скуката е простор за творчество 
Колкото и силно да обичам модната индустрия, за мен тази пауза беше необходима, за да помисля, да помечтая и отново да се влюбя в занаята си. Мисля си, че в моментите, в които ми беше най-скучно, успях да опозная себе си най-добре. Ще направя аналогия със семенцата: за да се превърнат в прекрасно цвете, на тях са им нужни въздух и вода, но преди всичко им трябва да останат известно време дълбоко заровени в земята. 

Капсулата е таблетка, а не колекция
AZ Factory никога няма да прави капсули (капсулни колекции). Предпочитам да разказвам истории. Например, ние имаме рокля с мълния на гърба, закрепена със специален цип, ако искате е там, ако искате я няма. Това няма нищо общо с временните колекции.  

За да усвоите най-важното, трябва да делите знанията си с другите 
Пробвах много нови неща в последните няколко години: йога (никак не съм гъвкав), силови тренировки (треньорът каза, че умът ми е атлетичен, тялото - не), повече време на плажа (лодките ме изглеждат малко неустойчиви). После започнах да правя мастър-класове по целия свят и да опознавам изумителното младо поколение - те ядат здавословна храна и са пълни с великолепни идеи.

Търсете смисъла във всеки нов ден 
Коронавирусът, местните доставчици, безглутеновата диета, фейк новините, Брекзит… Всички тези думи и заглавия на статии не са най-доброто начало на деня. Харесват ми други неща: рестартиране, надежда, смисъл. Харесва ми идеята за това, че сме способни да разрешим абсолютно всеки проблем, и че разкошът е достъпен за всеки. 

Обграждайте се с хора, които не приличат на вас
Преди пандемията пътешествах много. Пътуването ми до Пало Алто в Калифорния много ме промени. Там се запознах с изобретатели и инженери, за които преди това мислех, че никога няма да ми се удаде да общувам с такива хора, защото разговаряме на съвършено различни езици. Но те си говориха с мен за красота, емоции и интуиция, и тези диалози ме накараха да преосмисля отношението си към технологиите. 

Нека технологиите ни вдъхновяват, а не да рушат мечтите ни 
Какво представлява красотата в цифровата епоха? Противоречат ли си тези понятия едно на друго или можем да открием начин да ги обединим? Исках ръкавите на роклята да са "сами за себе си", затова направих горния им край от по-твърд плат. Маратонките с остър нос - защото много жени ми казаха, че искат да носят обувки, които издължават крака. Дрехите са начин да се привнесе женственост в технологиите.

Правилата невинаги ни защитават, понякога ни ограничиват
Винаги съм казвал, че за да свириш хеви-метъл, първо трябва да се научиш да изпълняваш Моцарт, това е основата. С AZ Factory искам да се преразгледат правилата за тялото и килограмите. Самият аз съм "овърсайз" и винъги нося толкова пласта дрехи, че никой никога да не узнае къде започват и къде свършва те. После си помислих: "Защо да се крия?"

Както казваше майка ми, бъди "голям" и бъди "малък" 
Попитах я какво има предвид: дали това, че трябва да бъда и слаб и не слаб. "Не, - каза ми тя, - Нека от теб да има много в работата ти, в любимото занимание, но по-малко и по-скромно в обикновения живот". В детството си нямах практически нищо, но мисля, че това беше напълно достатъчно. Така се научих да ценя истински важното. 

В свят, в който има твърде много лайкове, липсва любов
Вместо да променяме жените и ди им измисляме по-добри версии, искам да направя така, че те самите да се усетят добре, да се влюбят в себе си. Една от отправните ми точки беше въпросът: каква трябва да бъде роклята, в която жената би се чувствала, сякаш я прегръщат? Къде трябва да се добави свобода? На кои места платът трябва да е по-малко или повече плътен? 

Понякога най-големият риск е да не рискуваш 
Предлагаха ми работа в няколко модни къщи и не беше никак лесно да откажа. Исках да създавам, а не да пресъздавам по "шаблони" от архивите. Да започна своя фирма означаваше да поема върху себе си всички рискове. Ако искате - AZ Factory - това е повече експериментална гастрономия, отколкото класическо меню à la carte.

Научете се да слушата интуицията си
След епидемията от испански грип и Първата световна война във Франция културата е в подем. Периодът получава названието les années folles - "луди години". Тогава в Париж пристига Джозефин Бейкър и джазът става невероятно популярен. Джазът е диалог, той е много интуитивен. В своята работа аз също се вслушвам в интуицията си. И сега ние живеем не в "лудо", а в "умно" време, защото някак си разбрахме, че не можем да контролираме природата. Ние сме просто част от нея. 

 

More All fashion