Следва

Уличният стил на звездите: All Black Виктория Бекъм

Stay Calm and Stay Home: 7 фън шуй съвета за спокоен и готин дом

Неслучайно се казва ФЪН шуй, duh! 

All About Life преди 2 години

Сещаме се за пандемията от ковид, колкото и да сме щастливи, че се отделя от ежедневието ни, защото ни научи на много неща, едно от които осъзната връзка с дома. Животът, центриран вкъщи, е интересен живот, не непременно вълнуващ, но наситен - позволяваме си по-искрена емоционалност, оценяваме уюта, който имаме, или осъзнаваме нуждата от него. При всички случаи, психологическата ни и ментална настройка зависи все повече от "как е положението вкъщи" и за да бъде то прекрасно, обръщаме се към древните знания и абсолютното вярване, че домът е отражение на душата ни. 

Експертът по фън шуй Анджи Чо разказва за древната китайска философия на фън шуй - която се фокусира върху баланса и положителната енергия и което неслучайно се превръща в еманация на интериорния дизайнерски дух. "Логично, започнахме да търсим и да се питаме "Как наистина можем да създадем дом, който ни подкрепя?" Мисля, че много хора генерално прекарват много време извън дома си и никога не успяват да осъзнаят колко много са не-свързани с домовете си или колко недоволни са от тях."

"Фън шуй е изцяло свързан с енергийния поток на къщата ни“, добавя експертът по фън шуй и дизайнерски консултант Карол Аса, според която директният превод на израза от китайски е "вятърна вода“. "Всичко е свързано с усещанията в дома и целта е да не блокираме енергиите, а просто да оставим всичко да тече лесно, защото мястото, където живеем, е  втора кожа и точно като кръвоносна система, в която искаме да циркулират положителни енергии." Следват базисни съвети на древната китайска философия, стъпки, които можем да предприемете, за да установим чувство на спокойствие своя дом, в главата и в духа си. 


20 кадъра божествен ИНТЕРИОР: синя врата, глина, много принт, бяло и още


Но първо, какво всъщност е фън шуй?

Фън шуй, понякога наричан "изкуство на разположението“, е древна практика, учеща как да се подреждат обектите в определено пространство, за да се създаде хармония с природата и околната среда. И наистина говорим за древно знание - изследователи смятат, че принципите на фън шуй са на повече от четири хиляди години! "В идеалния случай най-малкото, което можем да направим с фън шуй подредбата, е да оптимизираме дома си, така че да създадем най-добрия поток за Чи - енергията на жизнената сила в едно пространство."

Произхождащи от даоистките принципи, които отразяват различни елементи в природата, основните принципи на фън шуй отразяват природата, с особен акцент върху пет природни елемента: земя, дърво, вода, метал и огън. Всеки елемент има различни атрибути и оживява като цвят, според Чо. В един балансиран дом и петте елемента ще бъдат еднакво представени навсякъде.

- Цветовете на Земята са кафяви, оранжеви и жълти, представляващи здравето и телесната сила.
- Дървесната енергия е в зелени или сини тонове и вдъхновява растежа, изцелението и хармонията.
- Водата работи за мъдростта, тя създава връзки, подпомага кариерата и живее в околната среда като черния цвят.
- Металът символизира ефективност, прецизност и красота чрез сиви, бели и метални нюанси.
- Огнената енергия управлява страстта, известността и славата, съживени изключително с червени тонове.

1. Правим крачка назад

Започваме процеса с проста разходка из дома си. Лесно ли дишаме там, лесно ли преминаваме през стаите или има естествени или енергийни бариери в естествените "подвижни" пространства, като коридорите? Можем ли да отворим напълно всички врати, има ли мебел или дори някой рафт или закачалка, които ограничават разстоянието между обектите в дома? Трябва да се запознаем с всички препятствия в дома си, защото те прекъсват потока на Чи енергията. Само така ще сме наясно с промените, които да направим.

2. То е ясно, разчистване

По време на пандемията много хора започнаха организационни проекти, за да отделят време и да се отърват от нежеланата бъркотия и многото вещи. Несъзнателно, казва Аса, тези хора практикуват кардиналното правило на фън шуй, което подчертава ясни пътища без препятствия. "В един дом искаме енергията да бъде защитна и високо вибрационна“, казва Аса. "И това започва с премахване на всички неща, които "задръстват" потока, така че и вие, и енергията на дома можете да се движите свободно." Това не означава, че трябва да се отървем от всичко, което не предизвиква радост, а просто да знаем стойността на нещата и да сме сигурни, че те работят за нас, а не ние за тях. 

Това може да включва и отърване от мебели, които не отговарят на нашето текущо пространство и всичките ни нужди. "Много хора се опитват да поставят в дома си неща, които не са с подходящ размер“, обяснява Чо. "Важно е да погледнем и да видим дали сме създали области, където Чи или енергията на жизнената сила може да заседне“, тъй като, ако тя е блокирана, отрицателните натрупвания във въздуха носят умора и други здравословни проблеми.

3. Растения и цветя for life! 

Привличането на природата във домашното пространство е силно препоръчителна практика по фън шуй, казва Чо. "Растенията са с висока дървесна енергия и това означава растеж, означава хармония, а също и гъвкавост и доброта." Чо смята растенията със заоблени листа за най-подходящи по фън шуй, но най-важното е, да имаме растение, за което всъщност можем да се грижим. Мъртвите или борещи се за живота си растения определено не са фън шуй. "За щастие има много растения, за които не е нужно да сме много отдадени“, казва архитектът и интериорен дизайнер Джефри Уайт, директор на Ecology Architecture Urbanism, който предлага малък, издръжлив сукулент за тесните пространства като банята или змийско разстение, което се гледа страшно лесно, за стаите, в които спим.

Бонус: Докато се грижим за нещо, за друго живо същество, ние повишаваме собствената си енергия, доброто настроение, учим се на отговорност и присъстваме по-отдадено в света, обяснява Чо.

4. Обмисляме цветовете

Връщайки се към цветовете на петте елемента и техните атрибути, стратегически поставен акцент, аксесоар, мебел, растение или текстил, може да донесе точно това, от което малко повече в живота си, може да работи като готин декор, но и като манифестация за нещо хубаво. Ако искаме повече вдъхновение или страст в работата, добавяме червен акцент, например възглавница, килим или произведение на изкуството там, където работим вкъщи или дори в офиса, Ако се нуждаем се от помощ в работата, интегрираме черния оттенък на водата, за да създадем повече връзки с хората и да дадем старт на кариерата си.

За спалнята се доверяваме на "зелената или синята цветова гама на дървената енергия, за да вдъхновим и привлечем растеж, хармония и изцеление“, препоръчва Чо. Или ако имаме нужда от повече радост или помощ, за да видите повече красота в света, "добавяме бяло, сиво или светло сиво и оставяме металните чудеса да се случат“, казва Чо.

5. Внимаваме за капани и блокирана енергия

Има няколко често срещани грешни стъпки по фън шуй, които Аса вижда, когато прави първоначална разходка по време на домашна консултация. Един общ блокаж на енергията е да има твърде много цветове в пространството, защото всеки има своя собствена енергия и в крайна сметка цветовете, настроенията и душевното ни състояние се сблъскват.

"В китайската философия е по-добре пространството да е бяло или друг неутрален цвят, а цветовете да са с акценти из стаята“, казва тя. Друг бонус: Акцентите могат да се сменят лесно, така че когато приоритетите или желанията ни се променят, можете да използваме акцентите за укрепване на различни области от живота си. Например, казва Аса, ако сме избрали черни акценти в хола, защото искаме да привлечете кариерно израстване, но тогава житейските ни приоритети се променят и сега искаме да се съсредоточит върху да речем, зачеване на дете, можете лесно да заменим черния акцент с металния цветове и форми, които представляват децата, и така да изместим фокуса на енергията.

Аса също така препоръчва на клиентите си да ограничат броя на огледалата в малките пространства защото огледалата са отразяващи повърхности, които могат да "създадат хаос", защото имат потенциала да задържат лошата енергия като в капан, и да я отразяват напред-назад между себе си.

Повечето от блокираната енергия на дома обикновено се намества в спалнята, казва Аса. За да вдъхнем усещане за мир и спокойствие, "главата ви винаги трябва да е плътно до стена“, което означава да няма прозорци зад таблата на леглото, електрически контакти - тези контакти са вихър от енергия, казва Аса и могат да нарушат режима на сън, масивни декорации над леглото. След като големите енергийни гнезда бъдат изчистени, се замислете за набор от свежи, бели чаршафи, никое чувство не може да се сравни с почивка в качествен текстил.

6. Малки моменти на спокойствие

Домът трябва да ни радва, успокоява, прегръща. Ако успеем да създадем малки кътчета или зони, които да ни усмихват, когато ги видим, това е фън шуй извод. Хубави рафтове, декор, изкуство, книги, аксесоари, смешни фигурки, хладилник за вино - при всеки е различно, но трябва определено да открием онези части от дома и интериора, които носят спокойствие и радост.

7. Важно е да се подкрепяме (буквално)

Добра новина: Абсолютно добре е да си работим от дивана (поне що се отнася до фън шуй), уверява Аса. Има обаче, едно но: искаме винаги да сме сигурни, че гърбът ни винаги е подпрян на твърда повърхност, като плюшена възглавница или удобна облегалка. "В китайската култура има популярна поговорка, която е част от фън шуй“, казва Аса и добавя, че фън шуй се разбира най-добре, когато се гледа през обектива на разказването на истории и когато се използват животни като символични метафори, две ключови части на китайската култура. "Трябва ви дракон отляво и тигър отдясно. Червена птица отпред и костенурка отзад. Черупката на костенурката представлява защита, така че винаги търсете силната костенурка зад себе си."

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.