Stay Calm and Stay Home: 7 фън шуй съвета за спокоен и готин дом

Stay Calm and Stay Home: 7 фън шуй съвета за спокоен и готин дом

Неслучайно се казва ФЪН шуй, duh! 

Сещаме се за пандемията от ковид, колкото и да сме щастливи, че се отделя от ежедневието ни, защото ни научи на много неща, едно от които осъзната връзка с дома. Животът, центриран вкъщи, е интересен живот, не непременно вълнуващ, но наситен - позволяваме си по-искрена емоционалност, оценяваме уюта, който имаме, или осъзнаваме нуждата от него. При всички случаи, психологическата ни и ментална настройка зависи все повече от "как е положението вкъщи" и за да бъде то прекрасно, обръщаме се към древните знания и абсолютното вярване, че домът е отражение на душата ни. 

Експертът по фън шуй Анджи Чо разказва за древната китайска философия на фън шуй - която се фокусира върху баланса и положителната енергия и което неслучайно се превръща в еманация на интериорния дизайнерски дух. "Логично, започнахме да търсим и да се питаме "Как наистина можем да създадем дом, който ни подкрепя?" Мисля, че много хора генерално прекарват много време извън дома си и никога не успяват да осъзнаят колко много са не-свързани с домовете си или колко недоволни са от тях."

"Фън шуй е изцяло свързан с енергийния поток на къщата ни“, добавя експертът по фън шуй и дизайнерски консултант Карол Аса, според която директният превод на израза от китайски е "вятърна вода“. "Всичко е свързано с усещанията в дома и целта е да не блокираме енергиите, а просто да оставим всичко да тече лесно, защото мястото, където живеем, е  втора кожа и точно като кръвоносна система, в която искаме да циркулират положителни енергии." Следват базисни съвети на древната китайска философия, стъпки, които можем да предприемете, за да установим чувство на спокойствие своя дом, в главата и в духа си. 


20 кадъра божествен ИНТЕРИОР: синя врата, глина, много принт, бяло и още


Но първо, какво всъщност е фън шуй?

Фън шуй, понякога наричан "изкуство на разположението“, е древна практика, учеща как да се подреждат обектите в определено пространство, за да се създаде хармония с природата и околната среда. И наистина говорим за древно знание - изследователи смятат, че принципите на фън шуй са на повече от четири хиляди години! "В идеалния случай най-малкото, което можем да направим с фън шуй подредбата, е да оптимизираме дома си, така че да създадем най-добрия поток за Чи - енергията на жизнената сила в едно пространство."

Произхождащи от даоистките принципи, които отразяват различни елементи в природата, основните принципи на фън шуй отразяват природата, с особен акцент върху пет природни елемента: земя, дърво, вода, метал и огън. Всеки елемент има различни атрибути и оживява като цвят, според Чо. В един балансиран дом и петте елемента ще бъдат еднакво представени навсякъде.

- Цветовете на Земята са кафяви, оранжеви и жълти, представляващи здравето и телесната сила.
- Дървесната енергия е в зелени или сини тонове и вдъхновява растежа, изцелението и хармонията.
- Водата работи за мъдростта, тя създава връзки, подпомага кариерата и живее в околната среда като черния цвят.
- Металът символизира ефективност, прецизност и красота чрез сиви, бели и метални нюанси.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.