Следва

Когато с тях се разхождам по плажа, разбирам колко си влюбен във мен

Най-вездесъщото бижу на нашето време: Историята на перления чоукър на Vivienne Westwood

Ако очарователното колие Tiffany & Co. е бижуто на 2000-тe години, гривната Cartier Love е запазена марка на 2010-те, то нашето деседилетие се увенчава с перления чоукър на Vivienne Westwood-Mini Bas Relief. Въпреки че чоукърът, който се увива около вратовете на TikToker-и, модели, инфлуенсъри и поп звезди, е най-желаният аксесоар днес, неговата история (и завръщането му днес) прави изненадващ реверанс както към контракултурата, така и към аниме естетиката.

All fashion преди 2 години

Инкрустираният с кристали Сваровски Сатурн, сгушен сред нежни перли, не задължително крещи "бунт", дама като Вивиан Уестууд е като откърмена с културата на ъндърграунда и британските субкултури, към които има изключителен моден принос. В началото на 70-те години тя и партньорът й Малкълм Макларън са изцяло отдадени на пънк сцената, което се отразява на техните провокативни дизайни, изпълнени с фетишиски облекла и слогани, които изчерряват и най-безпределния циник. Двамата са фенове и партньори на смятаната за най-добрата пънк група някога - Sex Pistols, които се обличат предимно от Sex Shop - магазинът на Виван и Малкълм. В края на 70-те години, когато групата се разпада и пънк движението започва да угасва, дизайнерката преименува своя бутик World's End и търси нови декадентски музи.


Колаж: Nylon

Около десетилетие по-късно, след раздялата си с Макларън, Уестууд отново намира своя източник на вдъхновение, опирайки се върху британската висша класа. Вярна на бунтарското си и анархистично излъчване, тя обръща сценария, "пародирайки" тъканите, кройките и цветовете, свързани с на естетиката на хайлайфа.


Истории от живота: Вивиан Уестууд, ЧРД 80, Кралице на пънка



Vivienne Westwood, Spring 1991 г.

Ключов модел в колекцията й е пуловерът Deep Sky, плетен пуловер, украсен със суверенно кълбо, който тя си представя, че принц Чарлз може да носи. Вивиан Уестууд, която проявява особен интерес към космоса, добавя пръстена на Сатурн към глобуса, създавайки връзка между традиционното и футуристичното. Новият символ се превръща в запазена марка за идентичността на дизайнерката и оттогава кълбото се появява във всяка нейна колекция. Дебютът му като висулка на бижутата й идва в края на 80-те, специално за колекцията на Harris Tweed за Еесен 1987.

И докато феновете на модата започват редовно да насочват своите естетически радари към бижутата с глобуса на Уестууд, днешното му възраждане всъщност идва от доста неочакван източник: аниме културата. Благодарение на безпрецедентното количество свободно време по време на пандемията COVID-19, младите американци консумират аниме с рекордни темпове и популярността на японското кино расте невероятно много. Мангата "Нана", която е адаптирана към аниме поредица от 2006 до 2007 г., отдава голяма почит на Вивиан Уестууд, защото авторът Ай Айдзава е бивш студент по мода, който се възхищава на пънк корените на британската дизайнерка. Култовите фенове на "Нана" са двигателят на лудостта по бижутата с планетата на Уестууд, който често се споменават директно в поредицата. В средата на първото десетилетие на 21-ви век самата Вивиан също се възползва от фанфарите и популярността на творението си сред аниметата и "естетизира" марката си в съответствие с "Нана" в реклами, публикувани в японското пънк списание KERA.


Love to Quote: "Ако се обличате красиво, животът става по-добър" и още от гениалната Вивиан Уестууд


Естетиката на електронното момиче (e-girl), която заимства сериозно от японската култура, играе роля за възродиния интерес към културата на аниме и пънк музиката. "В основата на това да си пънк е недоверието и необходимостта от самоизразяване. Пънк визията е интерпретация на 40+ естетика, но в модерен прочит ", казва Джони Валенсия, собственик и куратор на Pechuga Vintage,магазин за винтидж мода. "Лудият грим, елементът направи-си-сам, дупките, ярко оцветената коса присъстват в пънка и във външния вид на e-girls и e-boys днес." Настоящата лоялност към субкултурите се изразява не само лично, но и онлайн. Благодарение на щателния алгоритъм на TikTok е само въпрос на време видеоклиповете, свързващи е-естетиката с Вивиан Уестууд, да започнат да обикалят платформата - някои от които дори се разпространяват със скоростта на вирус. Една популярна мелодия от Tik Tok се отнася до любимите неща на "Нана" (Вивиан Уестууд, Sex Pistols, цигари Seven Star, кафе с мляко, ягодова торта, лотосови цветя). Паралелно с това все по-често се появяват видеоклипове на потребители, които разопаковат бижута Vivienne Westwood и ги показват на последователите си.

@funkyfitz

I am now in debt bc of this stinky st00pid necklace ##viviennewestwood ##pearlnecklace ##haul ##minihaul ##jewelry ##fashion

original sound - ben!

Феновете на аниметата не са единствените, които се обръщат към дизайните на Вивиан. Вдъхновената от "Бриджъртън" роялкор тенденция, която репликира пародията на Уестууд по отношение на висшата класа в края на 80-те, кара знаменитости от ранга на Бела Хадид, FKA Twigs и Роуън Бланшард да инвестират в корсетите на дизайнерката. Според Печуга Валенсия няма съмнение защо Уестууд е най-горещият дизайнер в днешно време: "Просто няма аналог на пазара. Дизайните на Вивиан не са напълно възприети в родната й страна, когато тя ги създава; тя е твърде изпреварила времето си. Стегнатата талия, сексуалността, сатирата - тя е идеална за 2021 г. "

Валенсия, като човек, който може да се похвали с голяма колекция Westwood и още по-голяма клиентела от знаменитости, твърди, че е лично отговорен за възхода на тенденцията. "Преди три години никой не се интересуваше наистина от продажбата на дизайни на Вивиан Уестууд и тогава аз хванах вълната и се възползвах от възможността", казва той. "Всеки път, когато получавам искане от стилист за някой от техните клиенти, със сигурност предлагам модел на Вивиан Уестууд и за да го допълня с бижу ги приканвам да опитат сферата или брошките. Визията става хит всеки път. "

Подобно на колекционерските артикули "Нана" на Westwood, които струват над 2000 долара на секънд фенд пазара, нейните корсети не са по джоба на повечето представители на Gen Z поколението особено след като поскъпват десетократно през последните няколко години. Следователно акцентът пада върху бижутата, които често са малко по-изгодни от дизайнерските стоки.

Не само тийнейджърите инвестират в огърлиците на Уестууд. Нейният декадентски почерк е забелязан върху Дуа Липа и Бела Хадид и инфлуенсърката Мадисън Биър - всички те помагат за популяризирането на все по-вездесъщия бисерно-перлен чоукър.

Днес господството на чоукъра на Vivienne Westwood е напълно логично. Нейната пародия на естетиката на висшия клас и неподражаемият й пънк етос се превръщат в средоточие за множество субкултури. Независимо дали клиентите са привлечени от бисерния чоукър поради връзките му с "Бриджъртън", "Нана" или Sex Pistols - или просто защото го зърват в TikTok - всеки потребител с гордост показва този революционен модел на врата си. Предлагаме моментално да си грабнете един ОТТУК и заедно да сме част от ренесанса на това богато на смисли бижу. 

More All fashion